Από σήμερα η χώρα μας ανοίγει τα σύνορα της στον κόσμο. Όχι γενικώς και ανυπερθέτως, βεβαίως, στη λίστα των τρίτων χωρών, από τις οποίες δεν θα επιτρέπεται η άφιξη πτήσεων και μόνιμων κατοίκων περιλαμβάνονται μεγάλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά και γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία. 

Κι όμως, το κλειδί είναι αυτό το περίφημο barcode, το λεγόμενο PLF, το οποίο θα πρέπει όλοι οι επισκέπτες να συμπληρώνουν 48 ώρες πριν από το ταξίδι τους. Όπως μου εξηγούσε κορυφαίος παράγοντας που εμπλέκεται στη διαδικασία, πρόκειται ουσιαστικά το κλειδί, ώστε να χρησιμοποιούμε έξυπνα τα περίπου 10.000 διαθέσιμα τεστ ανά ημέρα. Με βάση αυτό το σύστημα και με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, οι ελληνικές αρχές θα έχουν ένα αξιόπιστο μαθηματικό μοντέλο που θα επιτρέπει να στοχεύουμε τα τεστ και να μην κάνουμε απλώς τυχαίους, δειγματοληπτικούς ελέγχους. 

Με άλλα λόγια, η χώρα προέλευσης, ο τόπος διαμονής και το ταξιδιωτικό ιστορικό ενός επιβάτη πτήσης θα «χτυπάνε» και μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα διαμορφώνεται το μοντέλο ως προς το πώς και σε ποιους πρέπει να γίνει τεστ. Και αν την γλιτώσουμε με υγειονομικές αμυχές φέτος, αυτό θα σημαίνει ότι το PLF δούλεψε όπως έπρεπε. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments