Σειρά πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας, ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό:

1. Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. «Εκείνες που καταγράφουν 50% του τζίρου τους το γ τρίμηνο του έτους. Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ».

2. Εγκαινιάζεται και τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. «Σημαντική ένεση ρευστότητας, 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή την επόμενη εβδομάδα, 120.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή» είπε ο πρωθυπουργός.

3. Η επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-εργασία» επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, και για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

4. Οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος.

5. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

«Το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν επεκταθεί. Καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές. Έχουμε φυλάξει πυρομαχικά. Καθόλη τη διάρκεια της κρίσης, το κράτος ενίσχυσε τα ταμειακά του διαθέσιμα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την ανάπτυξη στη χώρα, είπε νωρίτερα, στην αρχή της ομιλίας του, απαντώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού», κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Όπως σημείωσε, μετά από 19 χρόνια, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού εκκινούν επιτέλους τα έργα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου της χώρας, μια επένδυση που στη συνολική ανάπτυξή της θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας. «Είναι σημαντικό ότι η χώρα εκκινεί επενδύσεις εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, ενός εξαιρετικά απρόοπτου γεγονότος που θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση που αντίστοιχή της δεν υπήρχε από τη δεκαετία του 30» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν πιο ήπια την προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της εξωγενούς ύφεσης, να θέσει τα θεμέλια για γρήγορη ανάπτυξη, όταν βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο να φτάσουμε στο σημείο αυτό, να ξεκινούν τέτοια μεγάλα έργα, συμπλήρωσε. «Και εμείς είχαμε υποτιμήσει τη συνθετότητα και τις αγκυλώσεις, τα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Καταφέραμε, όμως, με συστηματική δουλειά να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και σήμερα η επένδυση αυτή ξεκινάει» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020, είναι θεωρητική άσκηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε» σημείωσε και εξήγησε πως η ύφεση το α΄β τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είπε ο κ. Μητσοτάκης«Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και δεν το κρύψαμε ποτέ» συνέχισε. «Δεν ισχυρίζομαι ότι η οικονομία στη φάση που βρισκόμαστε μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει είναι να αποτρέψουμε μια απότομη αύξηση της ανεργίας. Το Κράτος ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, οι αριστερές λύσεις. Η προστασία απασχόλησης η πρώτη μας προτεραιότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Facebook Comments