«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ των τουριστικών καταλυμάτων και των ιδιοκτητών AirBnb, που μισθώνουν – για βραχύ διάστημα – ακίνητα στην χώρα μας. Τα λάφυρα; Οι ξένοι τουρίστες, που έχουν ξεκινήσει, σταδιακά, τις κρατήσεις, με τον αριθμό τους, ωστόσο, να απέχει πόρρω από τις περιόδους προ υγειονομικής κρίσης. Ο πήχης των εσόδων, άλλωστε, έχει χαμηλώσει σημαντικά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου πέντε δισ. ευρώ έναντι προ κορονοιού προβλέψεων για 20 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, μετά από σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), περί προσωρινής αναστολής των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ήρθε η σειρά και των Ομοσπονδιών Τουριστικών Καταλυμάτων να ζητήσουν την προσωρινή… έξωση της AirBnb. «Με λίγα λόγια, δηλαδή, ζητούν να σταματήσει να λειτουργεί η μοναδική δραστηριότητα, που, έστω και με μείωση των κρατήσεων και πολλές ακυρώσεις,  λειτουργεί αξιοπρεπώς αυτή τη δύσκολη για τον τουρισμό μας εποχή», τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), κάνοντας λόγο για λογική «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα», που παραπέμπει σε άλλες εποχές, οι οποίες έχουν παρέλθει.

«Αντί οι αγαπητοί ‘συνάδελφοι’ να αναρωτηθούν γιατί άραγε οι τουρίστες, έστω και αυτοί οι λίγοι, που καταφέρνουν να επισκεφθούν την χώρα μας, επιλέγουν να μείνουν σε ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας διαμονής και όχι σε ένα τουριστικό συγκρότημα, ζητάνε να κλείσει και αυτή η έστω μικρή δραστηριότητα και να χάσει το κράτος έσοδα, που αυτή την εποχή έχει τόσο ανάγκη», συνεχίζει και προσθέτει: «Μιλάνε για υγειονομικά πρωτόκολλα και ότι εμείς λειτουργούμε δίχως αυτά. Να ενημερώσουμε τους συναδέλφους ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχει υποχρέωση από τον Νόμο να τηρεί κάποιο υποχρεωτικό υγειονομικό πρωτόκολλο, πολύ απλά διότι δεν είναι τουριστική μίσθωση, αλλά αστική. Εμείς, όμως, σαν σύλλογος έχουμε ήδη ξεκινήσει σεμινάρια επίδειξης σωστού τρόπου γενικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων μας, για την ενημέρωση των μελών μας. Ξεκινήσαμε, επίσης, επαφές και συνεργασίες με εταιρείες απολύμανσης σε όλη την Ελλάδα, για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ακίνητα της βραχυχρόνιας διαμονής ανάμεσα στις κρατήσεις. Χρησιμοποιούμε και ένα πρωτόκολλο εφαρμογής των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον σωστό καθαρισμό και απολύμανση όλων των χώρων των καταλυμάτων μας. Είμαστε, επίσης, ανοικτοί να συζητήσουμε με οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα τρόπους εφαρμογής και ελέγχου, οποιασδήποτε οδηγίας δοθεί από τον ΕΟΔΥ. Επίσης, να ενημερώσουμε ότι εάν και δεν υπάρχει υποχρέωση, όλοι όσοι ασχολούμαστε με την βραχυχρόνια διαμονή αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο, που υπάρχει και έχουμε αυξήσει τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης στα ακίνητα, που διαχειριζόμαστε. Αυτός είναι και ο λόγος, που μολονότι λειτουργούμε δίχως διακοπή, ακόμα και την περίοδο της καραντίνας, όταν διαθέσαμε τα ακίνητά μας στους έχοντες ανάγκη, δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα σε ακίνητο βραχυχρόνιας διαμονής. Να είστε σίγουροι ότι εάν υπήρχε έστω και ένα θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις, με τόσο πόλεμο, που δεχόμαστε από όλους».

Καταγγελίες για «μαύρα» εισοδήματα

Σηκώνοντας, μάλιστα, το… γάντι, η ΠΑΣΥΔΑ προχωρά σε μία αποκάλυψη, που, σύμφωνα με την ίδια, αξίζει να διερευνηθεί από τις φορολογικές αρχές. «Πριν από λίγες ημέρες ο σύλλογός μας διενήργησε μία μεγάλη έρευνα στις πλατφόρμες Airbnb και Booking, με σκοπό να διαπιστώσει εάν ισχύει μία καταγγελία, που έγινε από συναδέλφους. Κάναμε, λοιπόν, στοχευμένα σε κάποια τουριστικά νησιά έρευνα για διαθέσιμα ακίνητα για την περίοδο του καλοκαιριού, για να δούμε πόσα από αυτά λειτουργούν δίχως ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου), άρα μην δηλώνοντας τα εισοδήματα από τις κρατήσεις.

Είναι κάτι το οποίο μας κατηγορούν συνεχώς», εξηγεί η ΠΑΣΥΔΑ και συμπληρώνει: «Διαπιστώσαμε με έκπληξη πως ποσοστό πλέον του 90% από όσα εμφανίζονται στις πλατφόρμες δίχως ΑΜΑ δεν ανήκουν στην κατηγορία της βραχυχρόνιας διαμονής, αλλά είναι τουριστικά καταλύματα της κατηγορίας των Ενοικιαζόμενων Τουριστικών Καταλυμάτων (Rooms to Let), συνάδελφοι και μέλη, δηλαδή, των Ομοσπονδιών, που ζητούν την αναστολή της βραχυχρόνιας. Θα πει κάποιος ότι στις πλατφόρμες μπορούν να καταχωρούνται και παρόμοια καταλύματα. Πολύ σωστά, αλλά οφείλουν να κόβουν τιμολόγιο στον πελάτη και να φορολογούνται όπως όλοι. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν γίνεται.

Αγγελική Βελεσιώτη

Συνεχίζοντας την έρευνά μας και σε άμεση επικοινωνία με αυτά τα καταλύματα μας ενημέρωσαν ότι είναι πράγματι ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά δεν μπορούν να μας κόψουν καμία απόδειξη, διότι θα λαμβάναμε απόδειξη από την πλατφόρμα, που θα κάναμε την κράτηση». Και καταλήγει: «Εάν, λοιπόν, αγαπητοί ‘συνάδελφοι’ δεν εκδίδετε κανένα παραστατικό, εκτός από την απλή απόδειξη της πλατφόρμας και από τη στιγμή, που δεν διαθέτετε και ΑΜΑ, για να δηλώσετε τις κρατήσεις, τότε πώς θα φορολογηθείτε γι’ αυτό το εισόδημα; Πως θα ενημερωθεί η φορολογική αρχή για αυτές τις κρατήσεις; Ας μην κρυβόμαστε, λοιπόν, πίσω από το δάκτυλό μας και ας μην τα ρίχνουμε όλα στην βραχυχρόνια, για να καλύψουμε τις βρωμιές μας! Δεν είναι η βραχυχρόνια ο σάκος του μποξ, για να εκτονωνόμαστε πάνω της. Εάν δεν ήταν η βραχυχρόνια μίσθωση πολύ απλά δεν θα είχαμε τουρίστες». 

 

Facebook Comments