Δημόσια  συγνώμη από το βήμα της Βουλής από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια από την αδυναμία του κράτους να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση πλευρών της Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που απλοποιεί ακόμα περισσότερο πολλές λειτουργίες της Δημόσιας διοίκησης, ανάμεσα στα άλλα, εξήγησε ότι απλοποιεί και την διαδικασία για τους γονείς των παιδιών που κάνουν λογοθεραπεία και εργοθεραπεία.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στις διαδικασίες ψηφιοποίησης τόνισε ότι πάνω από 800.000 επισκέψεις  σε γκισέ έχουν αποφευχθεί με  την ψηφιοποίηση υπεύθυνων  δήλωσων,  εξουσιοδοτήσεων και λοιπά. «Οι αριθμοί είναι μεγάλοι  και δείχνουν  πόσο πολύ ο κόσμος δίψα για να μην ταλαιπωρείται» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι  καμία κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να γυρίσει στους γονείς των παιδιών που κάνουν λογοθεραπεία και εργοθεραπεία και να τους πει πείτε μας μπράβο που αλλάξαμε μια διαδικασία που σας  ταλαιπωρούσε χρόνια.

«Πρέπει να πούμε συγγνώμη για όλες αυτές τις ώρες, τις ουρές, όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις, για όλη την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί όλοι οι γονείς και όχι μόνο . Πρέπει να πούμε μια μεγάλη συγνώμη, τη συγνώμη  της εκκρεμότητας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε . Θα προχωρήσουμε αυτού του τύπου τις ψηφιακές τεχνολογίες για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Και αυτές τις αλλαγές μπορούμε να τις αγκαλιάσουμε όλοι μαζί γιατί δεν έχουν κομματικό  χρώμα.»

Ο κ.Πιερρακάκης ανέφερε ότι η μεγάλη φιλοσοφική αλλαγή που συντελείται σήμερα στο υπουργείο είναι ότι περνάμε από τις υποδομές στις υπηρεσίες και τα προϊόντα και έφερε ως παράδειγμα την καθιέρωση της άυλης συνταγογράφησης.

«Τα συστήματα υπήρχαν, το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης βασίζεται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που υπήρχε εδώ και χρόνια. Το κόστος της επέκτασης του για να γίνει άυλη ήταν ελάχιστο και  έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Θα βγάλουμε και στο μέλλον τέτοια ψηφιακά προϊόντα που το καθένα θα συνεπάγεται χιλιάδες ουρές που δεν θα πραγματοποιούνται πια».

Όσον αφορά την καθιέρωση της  εξυπηρέτηση των πολιτών  στα ΚΕΠ όχι μέσω φυσικής παρουσίας αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ Πιερρακάκης ανέφερε ότι πριν τον κορονοϊό οι επισκέψεις στα  ΚΕΠ  ήταν 20.000 την ημέρα.

Οι 12.000 επισκέψεις ήταν για βεβαίωση γνησίου υπογραφής εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης που πια έχουν ψηφιοποιηθεί. Ενώ 2000 ήταν οι επισκέψεις για χαρτιά δημοτολογίου που και αυτά  ψηφιοποιήθηκαν.

«Υπάρχουν όμως και κάποιες υπηρεσίες που δεν είναι δυνατόν ακόμη να ψηφιοποιηθούν. Έτσι σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία την εξυπηρέτηση μέσω τηλεδιάσκεψης  για να γλιτώσει ο πολιτης την επίσκεψη του  στα ΚΕΠ».

Facebook Comments