Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε τμήμα του άρθρου 8 του νομοσχεδίου «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο τμήμα του άρθρου 8 αποτελούσε διάταξη του νομοσχεδίου Τσιρώνη επί ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κατακριθεί και νομιμοποιούσε «την εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων».
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του MarketNews.gr, το συγκεκριμένο τμήμα του άρθρου 8 δεν θα κατατεθεί στη Βουλή ενώ έχει ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Ωστόσο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξεταστεί το ζήτημα συνολικά και τα υπάρχοντα κυνοκομεία να πάψουν να αποτελούν τόπους μαρτυρίου για τα αδέσποτα ζώα. Στόχος είναι να γίνουν σύγχρονα καταφύγια με λειτουργικές προδιαγραφές που να εξασφαλίζουν την ευζωία των ζώων που φιλοξενούνται. Για δήμους οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο χώρο στα διοικητικά τους όρια, η κυβέρνηση έχει πρόθεση στο ειδικό νομοσχέδιο που αφορά τα ζώα συντροφιάς να αποδεσμεύσει χώρους που αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζονται ως δασικοί προκειμένου να αναγερθούν καταφύγια ζώων εντός των διοικητικών τους ορίων. Σημειωτέον ότι η μεγάλη πλειοψηφία καταλληλών εκτάσεων εντός των διοικητικών ορίων των δήμων που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την δημιουργία νόμιμων καταφυγίων χαρακτηρίζεται ως δασική.
 

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει εξαγγείλει ο Θοδωρής Λιβάνιος.

 

Facebook Comments