Ένα tweet του ήταν αρκετό, για να προκαλέσει… σεισμό στα social media. Το γεγονός, άλλωστε, ότι επέλεξε να βάλει στο στόχαστρό του τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «ανόητο» γιατί παραβρέθηκε στην επίσημη έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project, μόνο απαρατήρητο δεν θα μπορούσε να περάσει. Κι, όμως, μία αναδρομή στο παρελθόν του Nat Rothschild είναι αρκετή, για να διαπιστώσει κάποιος πως η αντίδρασή του δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Για χρόνια, άλλωστε, αποτελούσε το «μαύρο πρόβατο» της βαθύπλουτης οικογένειας, μην διστάζοντας να… κρεμάσει στα μανταλάκια ακόμη και τον συμφοιτητή του και πρώην φίλο του, Τζορτζ Όσμπορν, καταγγέλλοντάς τον για χρηματισμό.

Η δυναστεία των Rothschild

Οι Rothschild θεωρούνται μία από τις πιο ισχυρές τραπεζικές δυναστείες του πλανήτη. Γενάρχης αυτής είναι o Mayer Amschel, ο οποίος έλαβε το επίθετο Rothschild (στα γερμανικά «κόκκινη ασπίδα») από το σήμα της επιχείρησης του πατέρα του, που διατηρούσε ενεχυροδανειστήριο στη Φρανκφούρτη, όπου και γεννήθηκε. Ο Mayer εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ως οικονομικός σύμβουλος του εκλέκτορα της Έσης και έστησε την πρώτη του επενδυτική τράπεζα στη γενέτειρά του. Οι Rothschild συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ, που χορήγησε τα δύο δάνεια στην επαναστατημένη Ελλάδα το 1824, ενώ ήταν και από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841.

Ο Nat είναι γιος του βαρόνου Jacob, ο οποίος αποχώρησε από την οικογενειακή τράπεζα στο Λονδίνο, για να στήσει τη δική του επενδυτική εταιρεία, με την επωνυμία RIT Capital Partners. Σπούδασε στην Οξφόρδη και από νεαρή ηλικία κατάφερε να προσελκύσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για τους λάθος, όμως, λόγους: ως μέλος, άλλωστε, του Bullingdon Club οι καταχρήσεις και τα γλέντια ήταν ρουτίνα. Λίγους μήνες μετά την αποφοίτηση του, το 1995, ερωτεύεται και παντρεύεται την Annabelle Neilson, μοντέλο και φίλη της Kate Moss, προς δυσάρεστη έκπληξη της οικογένειάς του. Ο γάμος τους, πάντως, κρατά μόλις τρία χρόνια, με τον ίδιο να κάνει… στροφή 180 μοιρών, αποφασίζοντας να εισέλθει δυναμικά στον επιχειρηματικό στίβο και να αποκαταστήσει το όνομά του.

Η αρχή έγινε από το hedge fund Atticus του Timothy Barakett, στο οποίο ανέλαβε τη θέση του διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης, με αντικείμενο την άντληση κεφαλαίων. Η προσπάθειά του υπήρξε επιτυχής, γεγονός, που του επέτρεψε λίγα χρόνια αργότερα να λάβει και επισήμως τα ηνία της RIT Capital Partners από τον πατέρα και να την απογειώσει.  

Πλέον μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου, Παρισιού, Μανχάταν, Μόσχας και Κέρκυρας, όπου διατηρεί την έπαυλη, που πέρασε στην οικογένειά του μετά τον γάμο της γιαγιάς του, Barbara Hutchinson, με τον ζωγράφο, Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα. Ο ίδιος δηλώνει δεινός σκιέρ, αλλά και λάτρης της τέχνης.   

 

Κοινό «μέτωπο» ενάντια στο Kassiopi Project

 

Με hashtag SaveErimitis ο γόνος της βαθύπλουτης οικογένειας εξέφρασε την αντίθεσή του στο Kassiopi Project.

Μολονότι πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ενάντια στο έργο, πληροφορίες τον θέλουν να έχει… συμμαχήσει με άλλους ισχυρούς του επιχειρείν, προκειμένου να μην προχωρήσει η επένδυση. Αυτή, ωστόσο, θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και 500 θέσεις, αφότου τεθεί σε λειτουργία. Η τοπική οικονομία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 180 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατ. ευρώ. «Παρά τις θετικές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από το 2013, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 11 προσφυγές στα δικαστήρια, δύο Προεδρικά Διατάγματα, 10 υπουργικές αποφάσεις, 54 εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις από υπηρεσίες κάθε βαθμίδας», σχολίασε ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσία του στο νησί, για να προσθέσει: «Σκοπός μας είναι οι διαδικασίες να είναι γρήγορες για όλους τους επενδυτές. Ανά πάσα στιγμή όποιος αισθάνεται ότι καθ’ οποιονδήποτε τρόπο αδικείται έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας και η πολιτεία από την πλευρά τους, θα διασφαλίζουν αφενός, την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου, την τήρηση των υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει κάθε επενδυτής».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 93% της έκτασης – περίπου 455 στρέμματα – θα παραμείνει πράσινο. Η δόμηση θα περιοριστεί στο 7% και θα υιοθετήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Κέρκυρας, διατηρώντας αναλλοίωτο το τοπικό στοιχείο. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μάλιστα, την αναπαλαίωση του παραδοσιακού ανεμόμυλου. Η μονάδα, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, παραθεριστικές επαύλεις και μαρίνα περίπου 60 θέσεων, θα κατασκευαστεί με βάση αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού. Θα αναπτυχθούν και θα επεκταθούν, παράλληλα, υποδομές της περιοχής, όπως οι υποδομές αντιπυρικής προστασίας, αφαλάτωσης και ανακύκλωσης.

 Αγγελική Βελεσιώτη

Facebook Comments