Μετά από τέσσερις ημέρες επίπονων διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο twitter: «Συμφωνία» έγραψε.

Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μία και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη, το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση – για πρώτη φορά – κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι τα χρήματα που θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθουν σε 390 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» χωρών (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27. Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δείχνει ότι οι 27 χώρες-μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου. «Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση… Αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον» ανέφερε.

Για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε tweet του.

Μητσοτάκης: Πάνω από 70 δισ. το συνολικό πακέτο για Ελλάδα

Στη χώρα μας εισρέουν πάνω από 70 δισεκατομμύρια, μαζί με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. 19 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις. 12,5 δισεκατομμύρια σε δάνεια. Σύνολο 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. “Πετύχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είχαμε ζητήσει μία μεγάλη και φιλόδοξη αντίδραση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μετά από πολλή προσπάθεια και αμοιβαίους συμβιβασμούς, πετύχαμε μία πολύ φιλόδοξη αντίδραση, που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί η πανδημία στις οικονομίες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου

“Η Ελλάδα έχοντας κατακτήσει την αξιοπιστία της συμμετείχε ενεργά στο να συνδιαμορφώσουμε αποφάσεις”, ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, επεσήμανε πως χρήματα που αφορούν στην Ελλάδα θα εκταμιεύονται με όρους που θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. “Παρά τη μείωσή του, πετύχαμε την αύξηση των πόρων από το ταμείο συνοχής”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα εστιασμένο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Για να στείλει, παράλληλα, ηχηρό μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στη διαχείριση του συγκεκριμένου πακέτου-μαμούθ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το σπαταλήσουμε”, τόνισε, κρατώντας στην πρώτη γραμμή τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας, της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας. “Προβλέπει 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ υπό τη μορφή δανείων… Καμία χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δε μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση”, επεσήμανε. 

Για «ιστορική συμφωνία» που δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας.

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία. Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», ανέφερε η πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές.

Facebook Comments