Απλησίαστες οι εξοχικές κατοικίες για τα ελληνικά βαλάντια
Η Μύκονος καταγράφει το επίμαχο διάστημα την υψηλότερη τιμή πώλησης (2.228 ευρώ/τ.μ.), ακολουθούμενη από τη Σαντορίνη και την Πάρο
Η Μύκονος καταγράφει το επίμαχο διάστημα την υψηλότερη τιμή πώλησης (2.228 ευρώ/τ.μ.), ακολουθούμενη από τη Σαντορίνη και την Πάρο
«Η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειονότητα των Ελλήνων». Αυτό είναι το συμπέρασμα της εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων Geoaxis Property & Valuation Services, η οποία κατέγραψε τις τιμές για το α’ εξάμηνο του 2020 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.
Πιο αναλυτικά, η Μύκονος καταγράφει το επίμαχο διάστημα την υψηλότερη τιμή πώλησης (2.228 ευρώ/τ.μ.), ακολουθούμενη από τη Σαντορίνη και την Πάρο, με πωλητήρια στα 1.830 ευρώ/τ.μ. και 1.827 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Τέλος, η Τζια εμφανίζει τιμές πέριξ των 1.708 ευρώ/τ.μ., ενώ η Κύθνος στα 1.359 ευρώ/τ.μ. «Τα στοιχεία, που λάβαμε υπόψη μας, δεν έχουν ποσοτικοποιήσει πλήρως την επίδραση του Covid-19 στις αξίες, καθώς αφενός, ο όγκος των συναλλαγών έχει μειωθεί αρκετά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και αφετέρου, οι ζητούμενες τιμές, που καταγράφηκαν στις αγγελίες, δεν έχουν ακόμη τροποποιηθεί σημαντικά σε σχέση με την αρχή του έτους», σημειώνει η εταιρεία, επισημαίνοντας, πάντως, πως σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019 καταγράφεται άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε ένα μέσο όρο της τάξης του 1,6% και για τα πέντε νησιά.
Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Κέα/Τζια (2,7%), η Μύκονος (1,7%), η Πάρος (1,7%) και η Σαντορίνη (1,7%), ενώ έπεται η Κύθνος, με αύξηση 1,3% σε ετήσια βάση. «Οι αξίες των θερινών κατοικιών εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2013, με τη μέση μείωση να υπολογίζεται σε 10,31% (από -15,33% στην Κύθνο έως και -6,90% στη Μύκονο)», υπογραμμίζει η Geoaxis.
Όσον αφορά στις πολυτελείς κατοικίες, η Μύκονος εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο αξίας, με 12.493 ευρώ/τ.μ.. Ακολουθεί η Σαντορίνη, με 10.861 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος, με 7.609 ευρώ/τ.μ., ενώ χαμηλότερα βρίσκεται η Τζια, με 5.122 ευρώ/τ.μ. και η Κύθνος, με 3.055 ευρώ/τ.μ. «Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά, που καταγράφεται στις τιμές ζήτησης μεταξύ των μέσων όρων πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Έτσι, στη Μύκονο μία πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,6 φορές περισσότερο από μία τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,9 φορές, στην Πάρο 4,2 φορές, στην Κύθνο 2,2 φορές και στην Κέα 3,0 φορές», αναφέρει η εταιρεία και συνεχίζει: «Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμούμε ότι καταλαμβάνει περίπου το 105 – 15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι, αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες».
Την άποψη πως κατά τους επόμενους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των ειδικών συνθηκών, που δημιούργησε η πανδημία, εκφράζει η Geoaxis.
«Η αβεβαιότητα, αναφορικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία, διαμορφώνουν νέες συνθήκες, με ενδεχομένως σημαντικές, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, επιδράσεις στην αγορά ακινήτων, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας. Η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας. Κατά την παρούσα ημερομηνία, αν και δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί η επίδραση του Covid-19, θεωρούμε πως η βαρύτητα της προηγούμενης συμπεριφοράς της αγοράς έχει χαμηλότερη σημασία ως βάση σύγκρισης για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις αξίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Η αβέβαιη φετινή τουριστική περίοδος, η πιθανότητα νέας έξαρσης του ιού από το φθινόπωρο, η επίδραση από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς την πραγματική οικονομία και η εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο, που μπορεί να έχει τελικά ο Covid-19 στην αγορά ακινήτων γενικότερα, Ως εκ τούτων, κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής».
Αγγελική Βελεσιώτη
Facebook Comments