Έχω βάσιμη την εντύπωση ότι στην Ελλάδα εδώ και χρόνια κάνουμε μεγάλα λάθη σε ότι αφορά την πολιτική ανάλυση της τουρκικής συμπεριφοράς και του καθεστώτος Ερντογάν. Είναι σαφές ότι αρκετοί, είτε επειδή φοβούνται είτε επειδή αγωνιούν είτε επειδή δεν έχουν τις γνώσεις και την ανάλογη αναλυτική ικανότητα, υποβαθμίζουν την τουρκική απειλή κι αρνούνται να προσεγγίσουν ρεαλιστικά το πρόβλημα.

Επειδή το επιχείρημα ότι απομακρύνεται η Τουρκία από τη Δύση το ακούω από πολλούς, ακόμα κι από συναδέλφους στη ΝΔ, νομίζω ότι είναι λανθασμένη ανάλυση. Την Τουρκία σήμερα δεν την ενδιαφέρει να ανήκει στη Δύση η στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιχειρεί ο Ερντογάν να παίξει τον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης και να ανασυστήσει κάποιας μορφής νεο- οθωμανική αυτοκρατορία. Τώρα αν θα του βγει είναι άλλη υπόθεση. Αλλά κρίνω ότι είναι λάθος να υποστηρίζουμε είτε ότι ο Ερντογάν απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα, που δεν ισχύει, είτε ότι απομακρύνεται από την Ευρώπη, γιατί δεν τον ενδιαφέρει. Αυτές είναι αναλύσεις προ 20ετίας. Πρέπει να αλλάξουμε, εκτιμώ, πλήρως τον τρόπο που προσεγγίζουμε την Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν και την αναμφίβολη απειλή του προς τα κυριαρχικά δικαιώματα μας και την εθνική μας κυριαρχία! Πρέπει να γίνουμε πιο ρεαλιστές και να μην λειτουργούμε συναισθηματικά και μόνο. Αλλά ρεαλιστικά, υπεύθυνα κι αποφασιστικά

Η μετατροπή από τον πρόεδρο Ερντογάν της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος, τζαμί, που από τις 24 Ιουλίου θα είναι χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους της Πόλης και πάλι μετά από 86 ολόκληρα χρόνια, μοιραία θίγει, προσβάλλει βίαια την ελληνική ψυχή. Δεν υπάρχει Έλληνας, ιδίως όσοι είμαστε απόγονοι προσφύγων, που να μην νιώθει αγανάκτηση, οργή και βαθιά θλίψη για την ύβριν Ερντογάν. Δεν νομίζω όμως ότι η ενέργεια του αυτή αποτελεί την αρχή του τέλους του. Ούτε ότι τυχόν διάδοχη κατάσταση στην Τουρκία θα ήταν ευνοϊκότερη για τα ελληνικά συμφέροντα. Όπως τουλάχιστον διάφοροι αναλυτές ισχυρίζονται δημοσίως. Η κατάσταση είναι πολύ πιο συνθέτη. Κι όσοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία θα καταστραφεί εξαιτίας κάποιων προφητειών η επειδή ο Ερντογάν έχει στρέψει εναντίον του την διεθνή κοινότητα, είναι τουλάχιστον γελοία προσέγγιση.

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με μοναδική γεωπολιτική θέση, τεράστιο πληθυσμό, που σήμερα υπερβαίνει τα 80 εκατ. και το 2050 θα φτάσει η και θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. Ας μην την υποτιμούμε. Διότι όσο το κάνουμε υπονομεύουμε τα εθνικά μας συμφεροντα. Διότι αν δεν ξέρεις τον αντίπαλο σου και δεν τον αποτιμάς σωστά, δεν μπορείς και να τον αντιμετωπίσεις επιτυχώς. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από την Τουρκία. Αλλά και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, ακόμα και με την χρήση βίας, αν χρειαστεί, να κάνει καμία παραχώρηση. Δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε εκατοστό εθνικής κυριαρχίας. Γι αυτό, μολονότι επιδιώκουμε Ειρήνη και καλή γειτονία με την Τουρκία, προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Κι ακόμα είμαστε, παρά τις δυσκολίες, έτοιμοι να τα βγάλουμε πέρα με επιτυχία. Κι η επιτυχία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη εφόσον κάνουμε ορθολογικές, ρεαλιστικές αναλύσεις και προσεγγίσεις.

Facebook Comments