Τη… βεντάλια των επενδύσεών του αποφάσισε να ανοίξει ο Mr. Chipita ή κατά κόσμον Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό στη Larissa Face Cover, συμφερόντων των κ. κ. Γιάννη Τσερέπα και Αχιλλέα Νταβέλη, που συστήθηκε εν μέσω πανδημίας και δραστηριοποιείται στην παραγωγή μασκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας απέκτησε το 5% της εταιρείας, τα περιθώρια ανάπτυξης της οποίας είναι μεγάλα. Αν και νεοσύστατη, άλλωστε, κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εταιρεία μασκών στην Ευρώπη, με την παραγωγική της δυνατότητα να «αγγίζει» από τον επόμενο μήνα τα 60 εκατομμύρια τεμάχια, έναντι 18 εκατομμύρια την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου και εννέα εκατομμύρια τον περασμένο Μάιο. «Η LFC δημιουργήθηκε, με σκοπό να προμηθεύσει με χειρουργικές μάσκες, ασφάλειας φίλτρου >98%, τόσο την εγχώρια αγορά, όσο και το εξωτερικό. Ο χρόνος ήταν εκτός οποιωνδήποτε ‘λογικών’ επιχειρηματικών δεδομένων. Κάτι λιγότερο από ένας μήνας. Και η εξωτερική χρηματοδότηση, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, αδύνατη. Επομένως, η διοίκηση της εταιρείας – δύο επιχειρηματίες ‘γέννημα – θρέμμα’ του θεσσαλικού κάμπου – θα έπρεπε να κάνουν τα αδύνατα δυνατά. Παρ’ όλα αυτά συμφώνησαν και ρίχτηκαν στη δουλειά, για να στήσουν τη γραμμή, από την οποία θα έβγαιναν 300.000 μάσκες την ημέρα. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης η παραγωγική δυναμικότητα ανέρχεται στις 60 εκατομμύρια μάσκες τον μήνα», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως για την προμήθεια πρώτων υλών η LFC είχε συνάψει στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τα Πλαστικά Θράκης, που διαθέτουν εργοστάσιο στη Σκωτία.

Στο μεταξύ, περίπου πριν από 10 χρόνια ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατάφερε να τους εκπλήξει όλους, όταν αποφάσισε να διευρύνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και στον πρωτογενή τομέα. Έτσι, από κοινού με τους κ. κ. Σταύρο Νένδο (Select Αρτοσκευάσματα), Αχιλλέα Φώλια και Μιχάλη Αραμπατζή (Ελληνική Ζύμη) και Θέμη Μακρή ίδρυσαν την Wonderplant στη Δράμα, με αντικείμενο την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας. Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της, «σε έκταση 145.000 τ.μ. γυάλινων θερμοκηπίων και 15.000 τ.μ. βοηθητικών χώρων και συσκευαστηρίων, με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή, με συνεχή επαγρύπνηση και έρευνα, που πιστοποιείται από διεθνείς οργανισμούς, η Wonderplant επιτυγχάνει βέλτιστη παραγωγή τριών διαφορετικών τύπων ντομάτας σε σύνολο 10.000 τόνων ετησίως». Αξίζει να αναφερθεί ότι στις αρχές του τρέχοντος μήνα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 711.647 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής κατά 0,43 ευρώ, έτσι ώστε μετά τη μείωση το μετοχικό κεφάλαιο να ανέρχεται σε 8.059.820 ευρώ, διαιρούμενο σε 1.654.994 ονομαστικές μετοχές, αξίας 4,87 ευρώ η κάθε μία μετοχή, με σκοπό να επιστραφεί – καταβληθεί το ποσό της μείωσης σε μετρητά στους μετόχους της. «Η μείωση αυτή δεν προκαλεί την ελάχιστη δυσχέρεια στην εξόφληση των υποχρεώσεων της εταιρείας, η οποία μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ανωτέρω ποσό δύναται να ικανοποιήσει από το εναπομένον ενεργητικό τους δανειστές – πιστωτές της, χωρίς να αντιμετωπίσει καμία δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία της και επιπλέον το εναπομένον μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας υπερβαίνει κατά πολύ το απαιτούμενο κεφάλαιο για τις δραστηριότητές της», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα σχέδια του Mr. Chipita για συμμετοχή του στη Mega Gyros, αυτή – τουλάχιστον προς ώρας – δεν έχει καταστεί εφικτή, μιας και οι ιδρυτές της, κ. κ. Νίκος Λούστας και Γιώργος Νίκας, επιμένουν να απορρίπτουν τις προτάσεις, που δέχονται, επιλέγοντας να κινηθούν αυτόνομα.

Αγγελική Βελεσιώτη

Facebook Comments