Η αλήθεια για το «εχθροζωικό» νομοσχέδιο
Τα υπόλοιπα που λέγονται και γράφονται είναι κάτι περισσότερο από ανυπόστατα και αναληθή. Ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος το διέψευσε
Τα υπόλοιπα που λέγονται και γράφονται είναι κάτι περισσότερο από ανυπόστατα και αναληθή. Ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος το διέψευσε
Σταματημό δεν έχει η διασπορά ψευδών ειδήσεων, αυτή την φορά για δήθεν «εχθροζωικό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης που τάχα ψηφίζεται τον Αύγουστο. Αυτοί που διέσπειραν τα συγκεκριμένα fake news ξέρουν ποιοι είναι και γιατί το κάνουν. Σημειωτέον ότι αυτό που παρουσιάζεται ως νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο Τσιρώνη του 2018 (το οποίο αποσύρθηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων) με λίγη «σάλτα», πχ ευθανασία αδέσποτων εντός 15 ημερών.
Τη συγκεκριμένη «είδηση» πρώτη δημοσίευσε μία σελίδα του Facebook, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ, της οποίας οι διαχειριστές κρύβονται πίσω από την ανωνυμία της. Προέβησαν σε αναπαραγωγή από ανάρτηση σε ανάρτηση και άλλοι χρήστες του διαδικτύου χωρίς ουδέποτε να διασταυρώσουν την πηγή με αποτέλεσμα να προκληθεί σωρεία ψευδών δημοσιεύσεων σχετικά με το θέμα.
Τι πραγματικά έχει όντως συμβεί
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πρόθεση να διευκολύνει την κατάσταση μέχρι να δημιουργηθεί το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς -ένα νομοσχέδιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ σε ερώτηση που του έκανε το MarketNews.gr και έχει δεσμευθεί για ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο ενώ η αρμοδιότητα θα ανήκει πλέον στο ΥΠΕΣ- ενέταξε το άρθρο 8 στο νομοσχέδιο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις».
Το συγκεκριμένο άρθρο τέθηκε απλώς σε διαβούλευση, μόλις ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου για την ύπαρξη του έβαλε φρένο. Δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή καν προς συζήτηση. Το άρθρο 8, όμως, το μοναδικό πράγμα που περιελάμβανε είναι το να επιτρέπεται να δημιουργούνται καταφύγια σε δασικές εκτάσεις. ΜΟΝΟ αυτό και τίποτα άλλο. Ωστόσο, υπήρχε φόβος από τις φιλοζωικές οργανώσεις -και δικαίως λόγω των υπαρχόντων δημοτικών κυνοκομείων- ότι θα υπάρξουν δήμοι που θα εξορίσουν τα ζώα στα βουνά. Οπότε, το μοναδικό που τέθηκε απλώς σε διαβούλευση ήταν το άρθρο 8 προς διαβούλευση και αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη δημιουργία καταφυγίων σε δασικές εκτάσεις, τίποτα άλλο από όσα αναφέρονται. Δεν ήταν νομοσχέδιο αλλά ένα άρθρο σε διαβούλευση που αφορούσε τη δημιουργία καταφυγίων σε δασικές εκτάσεις, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευθανασίες, φορολογία κατοικίδιων, πρόστιμα και μειώσεις ποινών στους κακοποιητές ζώων. Ουδεμία και πουθενά. Και το συγκεκριμένο άρθρο, το άρθρο 8, δεν έφτασε καν προς συζήτηση στη Βουλή.
Μάλιστα όταν το νομοσχέδιο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» έφτασε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι έθεσε σε διαβούλευση το άρθρο 8 νομίζοντας ότι είναι για καλό, δεν είχε καταλάβει πόσα αρνητικά έχει. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφίστηκε πριν μία εβδομάδα χωρίς προφανώς το άρθρο.
Η κατηγορηματική διάψευση του Θοδωρή Λιβάνιου
Τα υπόλοιπα που λέγονται και γράφονται είναι κάτι περισσότερο από ανυπόστατα και αναληθή. Ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος το διέψευσε μέσω Twitter. Και έγραψε ότι δεν έχει καμία σχέση το υποτιθέμενο «νομοσχέδιο» με την πραγματικότητα και ότι θα έρθει μέχρι το τέλος του χρόνου νέο νομοσχέδιο. «Προφανώς ΔΕΝ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ανυπόστατες φήμες για δήθεν νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα εντός του Αυγούστου. Η κυβέρνηση εντός του έτους θα καταθέσει πλήρη, τεκμηριωμένη και με εξασφαλισμένους πόρους πρόταση», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος.
Προφανώς ΔΕΝ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ανυπόστατες φήμες για δήθεν νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα εντός του Αυγούστου. Η κυβέρνηση εντός του έτους θα καταθέσει πλήρη, τεκμηριωμένη και με εξασφαλισμένους πόρους πρόταση.
— Thodoris Livanios (@th_livanios) July 29, 2020
Facebook Comments