Μειωμένες έως και 50% σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται οι ροές των άμεσων ξένων επενδύσεων σε ακίνητα, αφού πολλά deals, που είχαν δρομολογηθεί προ υγειονομικής κρίσης, έχουν – στην καλύτερη περίπτωση – «παγώσει» και – στη χειρότερη – ακυρωθεί, ενώ δεν λείπουν και οι κρούσεις επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα συνολικά κεφάλαια διαμορφώθηκαν το α’ τρίμηνο του 2020 σε 230,7 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν ανέλθει σε 392,7 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του 2019 δε, οι επενδύσεις σε ακίνητα από μη κατοίκους στην Ελλάδα «άγγιξαν» το 1,5 δισ. ευρώ, στόχος, που, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές της κτηματαγοράς σε DailyPost.gr και MarketNews.gr, δύσκολα θα… πιαστεί όσο επικρέμαται ο κίνδυνος ενός νέου «κύματος» πανδημίας.  

Το κλίμα έδωσε σε πρόσφατη τοποθέτησή του και ο υποδιοικητής της ΤτΕ, κ. Θεόδωρος Μητράκος, ο οποίος, επικαλούμενος τα προσωρινά στοιχεία του Απριλίου, τοποθέτησε την πτώση πέριξ του 50% σε σχέση με πέρυσι. «Έχουμε μία ανατροπή του θετικού σκηνικού, που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, τουλάχιστον την περίοδο του 2019, τόσο στα οικιστικά, όσο και στα επαγγελματικά ακίνητα. Η πανδημία, με τα αναγκαία μέτρα, που πήρε η πολιτεία για τον περιορισμό της διάδοσής της, έχει αναπόφευκτα επηρεάσει, δραματικά θα έλεγα, την κτηματαγορά. Η ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία είναι χαρακτηριστικό ότι συνέβαλε σημαντικά στην ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια, είναι πλέον ανύπαρκτη, με σημαντικές συμφωνίες να έχουν ‘παγώσει’ και να έχουμε και ακυρώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξίσου υποτονικό είναι και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για συναλλαγές, τόσο από την πλευρά της προσφοράς, όσο και της ζήτησης. «Οι αβεβαιότητες για τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης και τις επιπτώσεις πάνω στην πραγματική οικονομία είναι ιδιαίτερα υψηλές. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε το νέο σημείο ισορροπίας της αγοράς, τα πρώτα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι οι τιμές, αλλά και τα ενοίκια, θα δεχθούν περαιτέρω πιέσεις το β’ μισό του 2020», κατέληξε ο υποδιοικητής της ΤτΕ.

«Πολλοί επενδυτές – ξένοι, αλλά και Έλληνες – αδυνατώντας να υπολογίσουν μελλοντικά μισθώματα και αποδόσεις, ζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις, που συνεπάγεται χαμηλότερες τιμές, ώστε να ενσωματώσουν το ρίσκο, που έχει η επένδυσή τους», σχολιάζουν από την πλευρά τους, οι παραπάνω πηγές και προσθέτουν: «Επίσης, παρατηρείται επαναδιαπραγμάτευση των deals, που είχαν συμφωνηθεί πριν από τον κορωνοιό. Και αυτό είναι λογικό σε ένα μεγάλο βαθμό, γιατί ένα εμπορικό ακίνητο μπορεί να είχε συμφωνηθεί σε μία συγκεκριμένη στιγμή, έχοντας ενσωματώσει στο τίμημα συγκεκριμένες ταμειακές ροές. Φυσικά, το σενάριο αυτό δεν μπορεί να ισχύει με τα σημερινά δεδομένα. Άρα, οι επενδυτές προχωρούν σε επαναδιαπραγμάτευση και εάν δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τον πωλητή ακυρώνουν τη συμφωνία».

Η πορεία των επενδύσεων από το 2010 έως σήμερα

Σε μόλις 62,9 εκατ. ευρώ κυμαίνονταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα το 2010, έτος, κατά το οποίο η χώρα μας εισήλθε σε έναν παρατεταμένο υφεσιακό κύκλο. Με τις τιμές των ακινήτων να έχουν πάρει την… κατιούσα, οι τοποθετήσεις των διεθνών επενδυτών άρχισαν να αυξάνονται, για να «αγγίξουν» τα 89,2 εκατ. ευρώ το 2011 και τα 101,1 εκατ. ευρώ τον αμέσως επόμενο χρόνο. Μετά από μία διετία οι επενδύσεις έφτασαν τα 239,5 εκατ. ευρώ, για να πέσουν στα 153,1 εκατ. ευρώ το πολυτάραχο 2015. Ήταν η περίοδος, που η χώρα «φλέρταρε» με την δραχμή, μετά την αποτυχία της τότε κυβέρνησης να βρει κοινό τόπο με τους εταίρους, προκηρύσσοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εν συνεχεία, επιβάλλοντας capital controls. Από τα τέλη του 2016 έως σήμερα η πορεία είναι ανοδική, με τη διετία 2018 – 2019 να έχουν επενδυθεί στην εγχώρια κτηματαγορά περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Καθαρές Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στην Ελλάδα: Ακίνητα

         

Περίοδος

Ποσά σε εκατ. Ευρώ

   
   

2010

62,9

   

2011

89,2

   

2012

101,1

   

2013

156,3

   

2014

239,5

   

2015

153,1

   

2016

222,4

   

2017

414,7

   

2018

1.128,2

   

2019

1.449,5

   

 

 

 

   

2020

I

230,7

   

 

 

 

   
         

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

   

Ποσά σε εκατ. ευρώ

   

 

Αγγελική Βελεσιώτη

Facebook Comments