Αύριο θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, μετά από αίτημα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία θα γίνει με μέτρα προστασίας λόγω κορωνοϊού και κάθε μία ώρα θα εισέρχονται στην αίθουσα 60 βουλευτές.

Νωρίτερα:

Αλλαγή πλεύσης από τη συμφωνία με την Αίγυπτο χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας πριν από λίγο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου όσοι βουλευτές ψηφίσουν ΝΑΙ να πάρουν στην πλάτη τους και το βάρος της ευθύνης.

Αιτιολογώντας το αίτημα ονομαστικής ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχοντας αποφασίσει να μην αποκαλύψει τη μεθοδολογία η οποία οδήγησε στη συμφωνία και περιοριζόμενη στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών ότι η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα της βούλησης των δύο χωρών προσπαθεί να υφαρπάξει έγκριση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μιας μορφής μυστική διπλωματία: 

“Αν η μεθοδολογία δεν είναι το δίκαιο της θάλασσας αλλά η βούληση των δύο χωρών έτσι θα πάμε και με την Τουρκία; Θα ικανοποιήσουμε αυτό που ζητάει εδώ και τόσα χρόνια η Τουρκία, η οποία θέτει ως κριτήριο τα ζωτικά συμφέροντα και όχι το δίκαιο της θάλασσας; Μας ζητάτε να εγκρίνουμε μια ιδιόμορφη μορφή μυστικής διπλωματίας. Ζητάμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Λέμε ναι σε μέτωπο εθνικής ομοψυχίας αλλά σε ποια βάση; Ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του” είπε.

Για αύριο το μεσημέρι ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό η ψηφοφορία για την κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία, μετά από την δήλωση πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ δια του εισηγητή του, Γιώργου Κατρούγκαλου, να αιτηθεί ονομαστική ψηφοφορία. 

* Άρθρο 28 του Συντάγματος


* Άρθρο 28: (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί)

1. Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

3. H Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.

Facebook Comments