Ποινικά διώκεται 24χρονη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αν και είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό, έπειτα από τη διενέργεια τεστ, αγνόησε τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών να μπει σε καραντίνα, επιβιβάστηκε σε αμαξοστοιχία του ΟΣΕ με προορισμό την Αθήνα και στη συνέχεια πήγε στον Πειραιά από όπου αναχώρησε με το πλοίο της γραμμής για Ιο – Σαντορίνη!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, η 24χρονη πάσχει από νεφροπάθεια και έπρεπε να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση. Το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης την ενημέρωσε ότι θα έπρεπε πρώτα να υποβληθεί σε έλεγχο covid, όπως και τελικά έγινε.

Δίχως να περιμένει να λάβει τα αποτελέσματα του τεστ, εκείνη πήρε το τρένο για Αθήνα, ώστε να ταξιδέψει από Πειραιά για Σαντορίνη όπου και θα περνούσε τις διακοπές της.

Ενώ βρισκόταν μέσα στο τρένο, ενημερώθηκε πως ήταν θετική και της ζητήθηκε να πάει στο Αττικόν -ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό- για να μπει σε καραντίνα.

Η 24χρονη παρόλα αυτά αγνόησε τις οδηγίες που της δόθηκαν και συνέχισε κανονικά το ταξίδι της, επιβιβαζόμενη σε πλοίο της Blue Star με άλλους 340 επιβάτες και τελικό προορισμό τη Σαντορίνη.

Εν τω μεταξύ, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ενημέρωσε το νοσοκομείο Σαντορίνης για το κρούσμα, και ο διοικητής του νοσοκομείου, Βασίλης Μαλαματένιος, οργάνωσε αμέσως επιχείρηση συντονισμού, με σκοπό να απομονωθεί το κρούσμα μέσα στο πλοίο και να μην κατέβει στο νησί.

Καθώς αν προσερχόταν η νεαρή για αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο Θήρας, θα έπρεπε αυτομάτως να κλείσει το νεφρολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μείνουν 22 ασθενείς χωρίς αιμοκάθαρση.

Χωρίς χρονοτριβή ο διοικητής ενημέρωσε τη λιμενάρχη και εκείνη με τη σειρά της τον πλοίαρχο του Blue Star.

Η 24χρονη εντοπίστηκε τελικά κατά την άφιξη του πλοίου στην  Ιο και την απομόνωσαν σε καμπίνα μαζί με τον σύντροφό της που όπως διαπιστώθηκε, τη συνόδευε στο ταξίδι της.

Το ζευγάρι επέστρεψε στον Πειραιά όπου η 24χρονη αποβιβάστηκε από το πλοίο με τη συνδρομή κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου, σύμφωνα με τον άρθρο 285 του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα, όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη, ενώ αν  είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Facebook Comments