Δεν ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση και το συμβούλιο των ειδικών λοιμωξιολόγο, που την συμβουλεύει, τα έχουν κάνει όλα τέλεια κατά τη διαχείριση της τρομακτικής πανδημίας του κορονοϊού. Αντίθετα, θα έλεγα ότι έχουν γίνει και λάθη και παλινωδίες και αντιφάσεις. Ακόμα θα έλεγα ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επέδειξαν κι αλαζονεία στον τρόπο χειρισμού της κρίσης, κουνώντας το δάχτυλο στους πολίτες. Όλα αυτά όμως ήταν μοιραίο να συμβούν. Από τον περασμένο Φεβρουάριο που η χώρα μπήκε σε αυτόν τον φοβερό εφιάλτη, που συνεχίζεται και απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα, ήταν αδύνατον να μην υπάρξουν λανθασμένοι χειρισμοί κατά τη διαχείριση μιας πρωτοφανούς κρίσης δημόσιας υγείας, που ουδέποτε άλλοτε η πατρίδα μας κι η ανθρωπότητα είχαν αντιμετωπίσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση κι οι λοιμωξιολόγοι αντιμετώπισαν μέχρι στιγμής την κρίση, παρά τα προβλήματα και τα λάθη, με σχετική επιτυχία. Σαφώς καλύτερα από τις άλλες χώρες. Αυτό όμως είναι το πιθανότερο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κατάσταση ξεφεύγει από έλεγχο. Τα πράγματα επιδεινώνονται καθημερινά. Είναι εφιαλτική η πρόβλεψη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι τον Δεκέμβριο μπορεί να έχουμε και 4000 κρούσματα ημερησίως. Είναι υποχρέωση όλων των πολιτών να σταθούμε στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας κι ο κόσμος ολόκληρος.

Οργίζομαι με την συμπεριφορά κάποιων λαϊκιστών και συνωμοσιολόγων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον φόβο και την ανοησία ορισμένων συμπολιτών μας, και διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες ότι δήθεν δεν υπάρχει ο κορονοϊός και δήθεν ότι η πανδημία είναι κατασκεύασμα κάποιον ισχυρών κύκλων του εξωτερικού. Σε μια εποχή που περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως και πάνω από 20 εκατομμύρια έχουν νοσήσει  από τον κορονοϊό, είναι τουλάχιστον υποκριτικό και απρεπές να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο. Αρκεί μια επίσκεψη στην εντατική μονάδα ενός νοσοκομείου, όπου γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν αγώνα δυσανάλογο και συχνά μάταιο, να σώσουν ζωές, για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του προβλήματος. Η πανδημία του κορονοϊού όχι μόνον είναι υπαρκτή αλλά αποτελεί μια τεράστια απειλή για την κοινωνία μας. Και από πλευράς δημόσιας υγείας και από πλευράς οικονομίας.

Σήμερα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε την απαραίτητη ατομική ευθύνη για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τους φίλους μας και τους αγαπημένους μας. Έχουν δίκιο. Αλλά πλέον επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καταλάβουμε όλοι μας ότι η ατομική μας ευθύνη είναι πρώτα από όλα κοινωνική ευθύνη.. Ο κορονοϊός απειλεί την ίδια την κοινωνική μας συνοχή, με διαλυτικές συνέπειες. Είναι κοινωνική υποχρέωση όλων μας να μην το επιτρέψουμε αυτό να συμβεί. Γι’ αυτό η ατομική μας ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας μετατρέπεται εκ των πραγμάτων σε κοινωνική ευθύνη. Δεν προστατεύουμε μόνο τους εαυτούς μας αλλά πρωτίστως προστατεύουμε το κοινωνικό σύνολο ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και υπακούοντας στις εντολές της κυβέρνησης. Θέτουμε το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό μας.

Facebook Comments