Aπό την καταστροφική πυρκαγιά ΔΕΝ προξενήθηκαν ζημιές στο Μουσείο των Μυκηνών, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο οι ζημιές αφορούν κυρίως καλώδια και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, λανθασμένα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η πληροφορία ότι η περίφημη Πύλη των Λεόντων μαύρισε εξαιτίας της φωτιάς. Τα μαύρα τμήματα στην Πύλη δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, αλλά όπως καταδεικνύει ο κ. Σωκράτης Μαυρομμάτης, ο οποίος επί χρόνια διετέλεσε επικεφαλής φωτογράφος στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, υπήρχαν πριν την πυρκαγιά.

 

 

 

 

 

 

 

Κάτι που επιβεβαίωσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και η κ. Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Στην ανάρτησή της η αρχαιολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αιτία της γκριζάδας “είναι η φυσική οξείδωση των λίθων”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tην ψευδή πληροφορία όσον αφορά την Πύλη των Λεόντων επεσήμανε και ανέδειξε και το ellinikahoaxes.gr

 

Λίνα Μενδώνη: Χωρίς ζημιές οι Μυκήνες – Μαύρισαν ορισμένοι τοίχοι

Σήμερα το πρωί, η Λίνα Μενδώνη διενήργησε αυτοψία στον χώρο. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων.

Συμμετείχαν, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργολίδας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου, η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου και όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως δήλωσε η κα. Μενδώνη “το μουσείο δεν διέτρεξε κανέναν κίνδυνο. Η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, τα μνημεία του Ταφικού Κύκλου Α, την βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, τα κυκλώπεια τείχη. Η φωτιά ξεκίνησε από μία κοντινή χορτολιβαδική έκταση, και καθώς υπήρχε ισχυρός αέρας, πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Επειδή η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματική αποψίλωση των χόρτων, τόσο εντός όσο και στην περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου, η φωτιά δεν βρήκε καύσιμη ύλη ώστε να αναπτυχθούν θερμικά φορτία τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων.

Αυτά τα οποία ακούστηκαν, ότι “κινδύνεψαν οι Μυκήνες να ασβεστοποιηθούν”, ότι “οι Μυκήνες καταστράφηκαν ολοσχερώς”, είναι απολύτως αναληθή. Αυτό το οποίο συνέβη, είναι ότι δημιουργήθηκαν νησίδες καμένων χόρτων -χιλιοστών επάνω στο έδαφος- και ο καπνός μαύρισε ορισμένους τοίχους. Το πρόβλημα είναι αισθητικό, όχι ουσιαστικό. Ήδη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας ανέλαβε την αποκατάστασή του. Απόδειξη, ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημίες, είναι ότι, όσοι επισκέπτες προσήλθαν σήμερα τον βρήκαν ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο λειτουργούν κανονικά από αύριο το πρωί”.

Η κα. Μενδώνη στις δηλώσεις της στις Μυκήνες τόνισε ότι “απώλειες του μνημειακού αποθέματος δεν υπήρξαν. Από τη διέλευση της φωτιάς υπήρξε μόνο μία ζημία σε τμήμα αρχαίου τοίχου, όχι του κυκλώπειου τείχους, σε έκταση τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων. Στις προηγούμενες δεκαετίες για την αναστηλωτική παρέμβαση στο σημείο αυτό, είχαν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτα υλικά -φελιζόλ για παράδειγμα- τα οποία εξαερώθηκαν. Είναι και η μόνη ζημία στο αναστηλωμένο τμήμα. Είναι προφανές ότι τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθεί απολύτως”.

Σύμφωνα με την Έφορο Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, “το σημείο βρίσκεται στη βορειοανατολική κλιτύ, στο κτήριο Δ’, πάνω από το ανακτορικό συγκρότημα. Έχουμε αποκλείσει την περιοχή και αμέσως θα επέμβουμε με σωστικά μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί και να μην υπάρχει τίποτα που να ζημιώνει τον αρχαιολογικό χώρο”, δήλωσε.

Facebook Comments