€2,5 δισ. άντλησε η Ελλάδα από την επανέκδοση του 10ετούς – Πάνω από €18 δισ. οι προσφορές
Πολύ ισχυρή ήταν ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου καθώς οι προφορές ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, ενώ το βιβλίο έκλεισε στις 14:00 ώρα Ελλάδος
Πολύ ισχυρή ήταν ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου καθώς οι προφορές ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, ενώ το βιβλίο έκλεισε στις 14:00 ώρα Ελλάδος
Πολύ ισχυρή ήταν ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου καθώς οι προφορές ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, ενώ το βιβλίο έκλεισε στις 14:00 ώρα Ελλάδος, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ.
Το αρχικό επιτόκιο κινήθηκε στο 1,32% περίπου (mid swap + 150 μονάδες βάσης), ενώ στη συνέχεια μειώθηκε στις 145 μ.β πάνω από το m.s, και μετά στις 140 μ.β (+ m.s) δηλαδή κοντά στο 1,23%, όπου και “έκλεισε”.
Η σημερινή κίνηση του Ελληνικού Δημοσίου εντάσσεται στη στρατηγική που ακολουθείται όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή στην αναπλήρωση των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται από το “μαξιλάρι” για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης, έτσι ώστε στο τέλος της φετινής χρονιάς τα ταμειακά διαθέσιμα να κινηθούν στα 30 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο αυτό μαξιλάρι θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο ως ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα στις αγορές -και έχει ήδη λειτουργήσει υποστηρικτικά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, μέχρι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία δεν αναμένεται πριν τα τέλη του 2022 με αρχές του 2023.
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, το επιτόκιο στο οποίο έκλεισε η έκδοση σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει πρακτικά μηδενικό premium έναντι των ομολόγων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.
Νωρίτερα:
Πολύ ισχυρή είναι η ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου καθώς οι προφορές ήδη ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ, τρεις ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου. Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,32% περίπου (mid swap + 150 μονάδες βάσης), ενώ στη συνέχεια μειώθηκε στις 145 μ.β πάνω από το m.s, και μετά στις 140 μ.β (+ m.s) δηλαδή κοντά στο 1,23%, όπου και “έκλεισε”.
Νωρίτερα:
Ξεπέρασαν τα 12,5 δις. ευρώ οι προσφορές μέσα σε μιάμιση ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο. Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,32% περίπου (mid swap + 150 μονάδες βάσης), ενώ στη συνέχεια μειώθηκε στις 145 μ.β πάνω από το m.s, δηλαδή στο 1,27%.
Νωρίτερα:
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο, όπως αναμενόταν ευρέως από την αγορά μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,32% περίπου (mid swap + 150 μονλαδες βάσης).
Στόχος αυτής της κίνησης είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων εν όψει των νέων μέτρων στήριξης στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση, με το timing της έκδοσης να είναι προσεκτικά επιλεγμένο καθώς γίνεται πριν της ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αύριο για το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην αγορά και πιθανόν να “χαλάσει” το θετικό κλίμα που κυριαρχεί γύρω από τα ελληνικά ομόλογα.
Την διαδικασία του re-opening έχουν αναλάβει οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρχικός στόχος είναι η άντληση ενός σχετικά μικρού ποσού, κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η τελική απόδοση θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 1,20%, ενώ θυμίζουμε κατά την έκδοση του Ιουνίου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 1,568% και το κουπόνι στο 1,5%.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments