Οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι τα απαραίτητα στοιχεία της ζωής, που μας δίνουν εμπειρίες, μας κάνουν να μαθαίνουμε και μας βοηθούν να γίνουμε σοφότεροι και πιο ανθεκτικοί. Μας κάνουν να μεγαλώνουμε και μας διαμορφώνουν ως ισχυρές προσωπικότητες.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που έχουμε ως άνθρωποι είναι ότι επιζητούμε και αγωνιζόμαστε για μια ζωή χωρίς προβλήματα και δυσκολίες. Αυτός είναι ένας αδύνατος στόχος αλλά κι αν τον επιτυγχάναμε θα οδηγούμασταν σε μια βαρετή ζωή χωρίς ενδιαφέρον.

 Όλοι μας έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε δυσκολίες και προβλήματα μικρά ή μεγάλα, και σημασία έχει μόνο η στάση μας απέναντι τους. Να μην δραπετεύουμε δηλαδή από αυτά, να μην τα παρακάμπτουμε και να μην προσπαθούμε να τα θάψουμε. Να τα κοιτάμε κατάματα και να τα αντιμετωπίζουμε με θάρρος και τόλμη.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ζωή και τα πιο σπουδαία μαθήματα που θα μάθουμε θα έρθουν όταν αντιμετωπίσουμε μια σοβαρή δυσκολία ή σοβαρό πρόβλημα, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα. Η δυσαρέσκεια, τα συναισθήματα ανεπάρκειας, ο φόβος της αποτυχίας ή της θλίψης, που νοιώθουμε είναι το λίπασμα της σοφίας και της ανάπτυξης μας. Μέσα από όλα αυτά έρχεται η αλλαγή και γινόμαστε σοφότεροι, καλύτεροι και πιο δυνατοί.

Μην προσπαθείτε λοιπόν να αποφύγετε τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Αυτό όπως είπαμε είναι ανέφικτο αλλά κι αν γινόταν θα βαριόσασταν σύντομα. Μάλιστα όταν είμαστε μαθημένοι στις προκλήσεις της ζωής, φτάνουμε έως και να τις αναζητούμε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συμμετέχουμε σε αθλήματα, τρέχουμε Μαραθώνιους, ανεβαίνουμε σε κορυφές βουνών, παίζουμε παιχνίδια τύχης και πρόκλησης, παιχνίδια σκέψης, λύνουμε σταυρόλεξα, (όσο πιο δύσκολα τόσο το καλύτερο), φτιάχνουμε παζλ με όλο και περισσότερα κομμάτια κ.α.

Είναι στην φύση μας να μας αρέσουν οι προκλήσεις και οι δυσκολίες. Ο άνθρωπος βαριέται χωρίς αυτές. Οι πραγματικά πετυχημένοι άνθρωποι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι για πολύ καιρό. Μόλις αισθανθούν ικανοποιημένοι, αναζητούν μια νέα πρόκληση. Κάποιοι μπορεί ακόμη και να προσελκύουν δύσκολες καταστάσεις στην ζωή τους, επειδή πραγματικά υποσυνείδητα επιθυμούν την εξέλιξη τους. Ίσως κι εσείς αντιμετωπίζετε συνεχώς προκλήσεις, επειδή ακριβώς επιθυμείτε υποσυνείδητα την εξέλιξη σας. Ίσως δηλαδή δεν θέλετε τόσο πολύ την ηρεμία, αλλά θέλετε πιο πολύ την προσωπική σας βελτίωση.

Είμαστε πιο χαρούμενοι όταν κάνουμε πράγματα, ολοκληρώνουμε πράγματα, μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε, δημιουργούμε, χτίζουμε και ζούμε. Ωστόσο όλες αυτές οι δραστηριότητες τις αντιμετωπίζουμε ως προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν και ως εμπόδια στο ταξίδι μας στην ζωή. Νομίζετε ότι θέλετε μια κατάσταση συνεχούς ηρεμίας, αλλά η αναζήτηση της μπορεί στην πραγματικότητα να σας απομακρύνει από την ευτυχία. Ευτυχία είναι να αγκαλιάσετε ολόκληρο το ταξίδι, ειδικά τις προκλήσεις, και να κατανοήσετε ότι είναι μέρος της ζωής.

Ας κατανοήσουμε λοιπόν την πραγματική φύση της ζωής και ας αγκαλιάσουμε με ευγνωμοσύνη τις περιόδους δυσκολίας, με τα ίδια συναισθήματα που το κάνουμε για τις περιόδους ηρεμίας, επειδή και οι δυο περίοδοι είναι εδώ για να μας εξυπηρετήσουν και βέβαια και οι δυο περνούν επειδή καμιά τους δεν είναι μόνιμη.

Ας χαιρετίζουμε όλες τις εμπειρίες με ευγνωμοσύνη και περιέργεια για το θετικό που θα μας φέρουν, κι ας υιοθετήσουμε μια πιο θετική στάση απέναντι τους. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά είναι ένας στόχος που αξίζει να τον προσπαθήσουμε. Η πραγματική ευτυχία δεν έρχεται μέσω της ηρεμίας, της ασφάλειας και της εύκολης ζωής, έρχεται μέσα από προβλήματα, πόνο και αναταραχή.

Θα είστε πάντα χαρούμενοι όταν εστιάζετε στην ανάπτυξη, αγαπάτε τη ζωή, τον εαυτό σας και άλλους ανθρώπους. Θα είστε χαρούμενοι όταν εμπιστεύεστε ότι κάθε εμπειρία είναι εδώ για να σας εξυπηρετήσει. Θα ζήσετε με πιο θετικό τρόπο και θα υποφέρετε λιγότερο. Θα είστε πιο ευτυχισμένοι ξεπερνώντας τα προβλήματα και εστιάζοντας σε ό,τι μπορείτε μάθετε από αυτά και πώς να τα μετατρέπετε σε επιτεύγματα.

Αντί να μιζεριάζετε γκρινιάζοντας, είναι πιο ωφέλιμο να σκεφτείτε πως θα μπορούσε αυτή η δυσκολία, αυτή η εμπειρία να σας κάνει καλύτερο, δυνατότερο, και πιο συμπονετικό με τον εαυτό σας και τους άλλους. Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτό, να δώσετε δηλαδή νόημα στην κάθε δυσκολία και στο κάθε πρόβλημα θα είστε χαρούμενοι κάθε στιγμή.

Facebook Comments