Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν στην Κορσική λίγο πριν την έναρξη της ευρωμεσογειακής Συνόδου την ίδια μέρα. Και θα είναι μια ευκαιρία να τα πουν, όχι μόνο για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και για την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που είναι στα σκαριά. 

Το σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που είναι σε διαδικασία προετοιμασίας είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα μας. Αλλά, ας μην βιαζόμαστε, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Τα διπλωματικά γραφεία του Ελιζέ και του Μαξίμου είναι σε επαφή εδώ και μέρες, προκειμένου να διαμορφωθεί το κείμενο. Σε τεχνικό επίπεδο, όμως, μόνο μερική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί. Τις πολιτικές αποφάσεις θα πάρουν Μητσοτάκης-Μακρόν στη συνάντηση τους, ως προς το εύρος του συμφώνου συνεργασίας, αλλά και ως προς το είδος της συνεργασίας. Και, βεβαίως, στο τραπέζι θα πέσουν και τα εξοπλιστικά. 

Αν όλα πάνε καλά, η ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να κλειδώσει ως το τέλος του μήνα και να υπογραφεί αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, προς το τέλος Σεπτεμβρίου, με ένα ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν είτε στην Αθήνα είτε στο Παρίσι. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments