Tο φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού – «πόλη» των 12.500 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.


 

   Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιέ,ς οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.


 

 

   Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δήχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.


Διυπουργική σύσκεψη για τη Μόρια- Άμεση κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Την πραγματοποίηση έκτακτης διυπουργικής σύσκεψης παρουσία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΕΥΠ για την φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας στις 9:30 σήμερα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, στη διυπουργική που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα λάβουν μέρος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο αρχηγοός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Πέτσας εξήγησε πως σκοπός της διυπουργικής είναι να αποτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο διερευνώντας τον τρόπο και τα αίτια της πυρκαγιάς. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για εμπρησμό προσθέτοντας ότι η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να δράσει όπως θα μπορούσε, καθώς την απέτρεψε όλη αυτή η έκρηξη και η αντίδραση στον οικισμό μετά την πληροφόρηση για θετικά κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι στη δομή έχουν εντοπιστεί 35 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό.

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι το νησί της Λέσβου θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα απαγορεύοντας την απομάκρυνση από το νησί σε όσους διέμεναν στη Μόρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως θα υπάρξει πρόβλεψε για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών φιλοξενούνταν στη δομή. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για περίπο 12.500 άτομα. Μάλιστα εξήγησε πως δεν θα είναι ζήτημα της μίας βραδιάς, ωστόσο, θα υπάρξει άμεση μέριμνα για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Στο μεταξύ στη Λέσβο μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης.

Όπως δηλώνει ο κ. Λογοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη φωτιά ξέσπασε, μετά τα μεσάνυχτα στο ΚΥΤ της Μόριας, με αποτέλεσμα ο χώρος να εκκενωθεί από τους χιλιάδες μετανάστες που διέμεναν εκεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, μετανάστες και πρόσφυγες πυροδότησαν δεκάδες εστίες φωτιάς περιμετρικά του ΚΥΤ.  Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν, ωστόσο, στην περιοχή μετέφεραν τη φωτιά πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Facebook Comments