Τα 3Μ της στρατηγικής έναντι της Τουρκίας: Μακρόν, Μέρκελ, Μισέλ
Η γερμανική «Die Welt», με τίτλο «Αντιδικία για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο
Η γερμανική «Die Welt», με τίτλο «Αντιδικία για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο
Η γερμανική «Die Welt», με τίτλο «Αντιδικία για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο – Στη διαμάχη με τον Ερντογάν, η ΕΕ βασίζεται στην τριπλή στρατηγική “MMM” (σ.σ.: Μέρκελ, Μακρόν, Μισέλ)», σημειώνει πως η ΕΕ παίρνει τώρα θέση σε σχέση με τη διαρκώς κλιμακούμενη αντιδικία στη Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για το φυσικό αέριο.
Ακόμη, προστίθεται ότι «Παρά τη σαφή τοποθέτηση των Βρυξελλών, η Άγκυρα δεν φαίνεται να εντυπωσιάζεται. Αλλά αυτό είναι μόνο το πρελούδιο».
Όπως αναφέρεται, η ΕΕ μπορεί να αντιδράσει με καρότο και μαστίγιο, εάν η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στη διαμάχη για το φυσικό αέριο με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Τα κράτη-μέλη θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά τα μέσα με τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Τουρκία και «με τα οποία θα αντιδράσουμε εάν δεν μας σεβαστούν», δήλωσε ο Mισέλ. Και κατέστησε σαφές: «Θέλουμε να μας σέβονται».
Οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ, αναφέρεται επίσης, εξετάζουν με αυξανόμενη ανησυχία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου Τουρκία και Ελλάδα εδώ και εβδομάδες στέκονται η μία αντιμέτωπη στην άλλη χωρίς διάθεση συμφιλίωσης, ενώ πρόσφατα ακούστηκαν ακόμη και απειλές πολέμου.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η Ελλάδα ενίσχυσε τις στρατιωτικές της μονάδες στα σύνορα με την Τουρκία.
Ακόμη, η «Welt», αναφέρει ότι την Κυριακή ο Σάρλ Μισέλ, ο οποίος φροντίζει για το συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο και για πρώτη φορά πήρε σαφή θέση εξ ονόματος όλων των χωρών της ΕΕ.
Οι πρωτεύουσες στηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο, ενημέρωσε τον Τούρκο πολιτικό, και τον κάλεσε να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της διαμάχης και να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις με την Ελλάδα.
Ο Eρντογάν εμφανίστηκε να μην εντυπωσιάζεται καθόλου από την ξεκάθαρη θέση των Βρυξελλών. Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Μισέλ να είναι «δίκαιος, αμερόληπτος και αντικειμενικός» και να «συμπεριφέρεται υπεύθυνα σε περιφερειακά ζητήματα», ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε η Τουρκική Προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία. «Με άλλα λόγια, η ΕΕ καλά θα κάνει να μην αναμειγνύεται».
Ωστόσο, προστίθεται, η ΕΕ απέχει πολύ από μια τέτοια στάση, ειδικά από τη στιγμή που και η Κύπρος, ένα άλλο μέλος της ΕΕ, εμπλέκεται μαζί με την Ελλάδα στη διαμάχη για το φυσικό αέριο, ενώ και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι βασίζονται στη σύγκρουση σε μια τριπλή στρατηγική «MMM»: Mέρκελ, Μακρόν και Μισέλ -οι τρεις πολιτικοί εργάζονται σε ανώτατο επίπεδο για να αποκλιμακώσουν τη διαμάχη. Καθένας από τους τρεις κορυφαίους πολιτικούς έχει το δικό του στυλ και τακτική.
Όπως αναφέρεται, ο Γάλλος πρόεδρος αντέδρασε από νωρίς με ένταση: Το Παρίσι υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα, δήλωσε τον Αύγουστο και αμέσως έστειλε δύο μαχητικά αεροσκάφη και μια φρεγάτα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το «ευχαριστώ» για την επιθετική επίδειξη αλληλεγγύης δεν άργησε πολύ να έρθει: Η Ελλάδα, η οποία αναλογικά με την οικονομική της ισχύ ξοδεύει πολλά χρήματα για την άμυνα, σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες και τώρα, κατά τα φαινόμενα, σκέφτεται να αγοράσει γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία.
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, παρενέβη, σημειώνεται, αλλά με μια λιγότερο δραματική χειρονομία. Η σχέση της με τον Ερντογάν δεν στερείται εντάσεων. Είναι όμως γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος ακούει τη Μέρκελ. Μετά την ενεργοποίηση της Mέρκελ ο Ερντογάν, για παράδειγμα, διέκοψε τις τουρκικές ερευνητικές γεωτρήσεις κοντά στην Κύπρο -τουλάχιστον προσωρινά.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, Mέρκελ και Ερντογάν διαβουλεύθηκαν για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης. Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την υποστήριξη ορισμένων χωρών της ΕΕ προς την Ελλάδα.
Πρόσφατα και η αυστριακή κυβέρνηση, προστίθεται, υποστήριξε την Αθήνα. Παρά την κριτική, ο Ερντογάν εμφανίζεται με την τηλεδιάσκεψη διατεθειμένος να συνομιλήσει δημοσίως για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό.
Εν τω μεταξύ, ο Mισέλ πρότεινε τη διεξαγωγή διάσκεψης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει εκτός από την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Η Ιταλία υποστηρίζει το σχέδιο.
Στη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα αποφασίσουν εάν και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία. Ωστόσο, ορισμένα κράτη της ΕΕ, αναφέρεται, θα παρακινήσουν τον Eρντογάν να αποκλιμακώσει την κατάσταση κάνοντας παραχωρήσεις, για παράδειγμα επεκτείνοντας την Τελωνειακή Ένωση, αυξάνοντας την οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες στα σύνορα με τη Συρία ή επιτρέποντας την είσοδο των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς θεώρηση, κάτι που η Άγκυρα επιθυμεί εδώ και πολύ καιρό.
Facebook Comments