Στα 75 του χρόνια ο Φραντς Μπεκενμπάουερ φιλοσοφεί, έχει ανάγκη για περισυλλογή. “Πρέπει να πω ότι είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι τόσο σκεπτικός, όλα τα προηγούμενα γενέθλια είχαν περάσει πιο εύκολα”, λέει, για να προσθέσει όμως ότι αισθάνεται “πολύ ευχαριστημένος” κάνοντας τον απολογισμό του. Μόνο που “έρχεται κάποια στιγμή που αναγκαστικά θα σκεφτείς ότι η ζωή τελειώνει. Θα εξαφανιστείς; Θα βρεθείς κάπου αλλού; Το σύμπαν είναι απέραντο, θεωρητικά υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να πας αλλού”, έγραψε πρόσφατα o Μπεκενμπάουερ στο περιοδικό “51”, που διανέμεται στα μέλη της Μπάγερν Μονάχου.

Τα τελευταία χρόνια ο “Κάιζερ”, όπως τον αποκαλούσαν για την επιβλητική εμφάνισή του εντός και εκτός γηπέδων, έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις. Ακόμη και στο γήπεδο δεν πολυπηγαίνει πλέον. Πάντως τον περασμένο Μάιο ευτύχησε να δει από κοντά μία σαρωτική εμφάνιση της αγαπημένης του Μπάγερν απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. 5-2 ήταν το τελικό αποτέλεσμα για τους μόνιμους, τα τελευταία χρόνια, πρωταθλητές Γερμανίας. “Υπέροχο παιχνίδι”, δήλωσε o ίδιος μετά το σφύριγμα της λήξης. Ήταν ένα σχόλιο που μάλλον δεν θα μείνει στην ιστορία, σε αντίθεση με τις πολυάριθμες ατάκες που έχει εκστομίσει ο Μπεκενμπάουερ ως παίκτης, προπονητής, παράγοντας ή τηλεοπτικός σχολιαστής. “Προσπαθώ να καταλάβω ποιο άθλημα ήταν αυτό που δείξαμε σήμερα, ποδόσφαιρο πάντως δεν ήταν”, έλεγε μετά από μία αποτυχημένη εμφάνιση της ομάδας του. Σε αγώνα της Μπάγερν απέναντι στη Δυναμό Κιέβου, στον οποίο οι Βαυαροί, για διάφορους λόγους, κατέβηκαν στο γήπεδο χωρίς εννέα (!) βασικούς παίκτες, το πρώτο σχόλιο του Μπεκενμπάουερ ήταν: “Τι να σας πω, δεν τους ξέρω όλους αυτούς που παίζουν…”.  Όταν το παιχνίδι δεν είχε καθόλου ρυθμό ο Κάιζερ μιλούσε για “ποδόσφαιρο ταλαιπωρίας”, ενώ στον τελικό του Μουντιάλ το 1990 η βασική οδηγία προς τους παίκτες του ήταν “Βγείτε έξω και παίξτε μπάλα”!

Ο “Μύθος Μπεκενμπάουερ”

Ο γερμανικός τύπος εξακολουθεί να ενθουσιάζεται με τον “Μύθο Μπεκενμπάουερ”. Ο σημερινός πρόεδρος της Μπάγερν Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, άλλοτε βεντέτα της ομάδας και από τους πρώτους παίκτες της Μπάγερν που έκαναν καριέρα στο εξωτερικό, τον έχει ευχαριστήσει δημοσίως, λέγοντας: “Είσαι ο πρώτος και ο καλύτερος πρεσβευτής της Μπάγερν. Όπου κι αν βρίσκεσαι, ό,τι κι αν κάνεις, γίνεται τεράστια επιτυχία”. Ίσως ακόμη μεγαλύτερη αξία έχει ο έπαινος από τον ορκισμένο αντίπαλο των Βαυαρών στη δεκαετία του 70, αλλά και συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα της εποχής εκείνης, τον Γκύντερ Νέτσερ, ο οποίος επίσης διέπρεψε ως τηλεοπτικός σχολιαστής, χωρίς να μασάει τα λόγια του. Για τον Μπεκενμπάουερ δεν έχει να πει τίποτε άλλο, παρά μόνο ότι “είναι ευτύχημα που εμφανίστηκε στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερος από αυτόν, ούτε και θα εμφανιστεί καλύτερος”.

Καθολική αναγνώριση για ένα φτωχόπαιδο που γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1945 στο εργατικό προάστιο Γκίζινγκ του Μονάχου. Ο πατέρας του ήταν ταχυδρόμος. Πολύ νωρίς ο μικρός Φραντς ανακάλυψε το πάθος του για το ποδόσφαιρο, γράφτηκε σε έναν μικρό σύλλογο, τον SC 1906 München, αλλά στα δεκατρία του χρόνια σχεδίαζε να μετεγγραφεί στη “Μόναχο 1860”, την πιο ιστορική και εμβληματική ομάδα της πόλης. Ακολούθησε ένα από εκείνα τα τυχαία περιστατικά που αλλάζουν τη ζωή σου χωρίς να το καταλάβεις και ο Μπεκενμπάουερ το διηγείται σήμερα ως ανέκδοτο: σε αγώνα εναντίον της “Μόναχο 1860” ο αντίπαλός του Γκέρχαρντ Κένιγκ εκνευρίστηκε τόσο πολύ με το θράσος του μικρού Φραντς, που του έριξε ένα γερό χαστούκι. Μετά από αυτό ο Μπεκενμπάουερ πείσμωσε και αποφάσισε να πάει σε άλλη ομάδα και συγκεκριμένα στη σχετικά άγνωστη, την εποχή εκείνη, Μπάγερν Μονάχου. Το 1969 κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Γερμανίας με τη Μπάγερν και στα επόμενα χρόνια άρχισε να μαζεύει τίτλους. Δεν παρέλειψε ούτε έναν: πρωταθλητής και κυπελλούχος Γερμανίας, πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μπάγερν, πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου με την Εθνική Γερμανίας. Προς το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας κέρδισε τρεις φορές το Soccer Bowl στις ΗΠΑ με την ομάδα Cosmos της Νέας Υόρκης. Ξανακέρδισε το Μουντιάλ το 1990, ως προπονητής πλέον, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη απέναντι στην πανίσχυρη Αργεντινή του Μαραντόνα. Αλλά είχε κι εκείνος στη διάθεσή του μία σπουδαία φουρνιά παικτών: Ματέους, Φέλερ, Κλίνσμαν, Λιτμπάρσκι, Μπρέμε και άλλους. Μέχρι σήμερα μόνο τρεις άνθρωποι έχουν καταφέρει να κατακτήσουν Μουντιάλ ως παίκτες και ως προπονητές: ο Μπεκενμπάουερ, ο Γάλλος Ντιντιέ Ντεσάμπ και ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο.

Σκιές και υποψίες σκανδάλων

Φίλοι και αντίπαλοι ομολογούν ότι ο “Φραντς” διέθετε μία μοναδική ικανότητα να εμφανίζει ως πολύ απλά ακόμη και τα πιο δύσκολα εγχειρήματα: από την επέλαση στο γήπεδο ως “λίμπερο” στη δεκαετία του 70- μία θέση πρωτοποριακή για τα ποδοσφαιρικά συστήματα της εποχής που εκείνος καθιέρωσε- μέχρι την κατάκτηση ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος ως προπονητής. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η φαινομενική απλότητα, ακόμη και η κατάλληλη δόση τύχης στις δύσκολες στιγμές, ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μεγάλης προσπάθειας. “Πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά για την τύχη σου…”, έλεγε χαρακτηριστικά.

Συν τοις άλλοις ο Κάιζερ έγινε το “πρόσωπο” της γερμανικής υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2006. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια το περιοδικό DER SPIEGEL ισχυρίστηκε ότι η διοργάνωση εξασφαλίστηκε με πληρωμές σε συγκεκριμένα μέλη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) από ένα “μαύρο ταμείο” της επιτροπής για τη διεκδίκηση του Μουντιάλ που είχε συστήσει η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB). Η ομοσπονδία διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρχε ένα “κενό” 6,7 εκατομμυρίων ευρώ. Ο “Μύθος Μπεκενμπάουερ” άρχισε να επισκιάζεται, για πρώτη φορά, από φήμες και σενάρια για σκοτεινές συναλλαγές. Τελικά η αρμόδια εισαγγελία της Φρανκφούρτης δεν απηύθυνε κατηγορίες εις βάρος του Μπεκενμπάουερ. Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η εισαγγελία της Ζυρίχης είχε αρχίσει έρευνα για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η οποία όμως τελικά παραγράφηκε. Συμπέρασμα για τον Φραντς Μπεκεμπάουερ, όπως δήλωσε ο ίδιος προ ημερών στην Bild: “Βλέπω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως ήταν ανυπόστατες οι κατηγορίες. Αλλά ήταν δύσκολα τα τελευταία χρόνια”.

Και αυτό όχι μόνο λόγω της σκανδαλολογίας. Το 2015, λίγο πριν γιορτάσει τα 70 του χρόνια, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ έχασε τον γιο του, Στέφαν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 46 ετών μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. “Ήταν η μεγαλύτερη απώλεια στη ζωή μου”, λέει ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος έχει παντρευτεί τρεις φορές και είναι πατέρας πέντε παιδιών.

Facebook Comments