Η Ελλάδα είναι η πιο ευάλωτη χώρα της ευρωζώνης σε ένα σοκ του τουρισμού, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar σε σημερινή του ανάλυση, τονίζοντας πως η πορεία του κλάδου και ο αντίκτυπός της στην οικονομία θα αποτελέσει έναν από τους πολλούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η οποία θυμίζουμε αναμένεται από τον οίκο στις 23 Οκτωβρίου. Παράλληλα επισημαίνει πως η νέα αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί “σύννεφα” γύρω από την ανάκαμψη της οικονομίας στο γ και το δ τρίμηνο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του οίκου, η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 7%,  ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα διαμορφωθεί στο 4%. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του οίκου, η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος θα είναι της τάξης του 9% και η ανάπτυξη το 2021 θα κινηθεί σε υποτονικού ρυθμούς του 1,5%. Υπενθυμίζεται πως η DBRS τον Ιούνιο είχε προβλέψει πως στο ήπιο σενάριο η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα φτάσει το 6,5% (με ανάπτυξη 4% το 2021), ενώ υπό το δυσμενές σενάριο η  ύφεση είχε τοποθετεί στο 10% (με ανάκαμψη 1,5% το 2021).

Εξετάζοντας διάφορους διαρθρωτικούς παράγοντες, η DBRS καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης είναι οι πιο ευάλωτες χώρες στην ευρωζώνη απέναντι σε μία κρίση του τουριστικού κλάδου. Ωστόσο, ο τελικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της πανδημίας, την επιβολή περιοριστικών μέτρων και τις κυβερνητικές πολιτικές για τη μείωση των επιπτώσεων του σοκ. Ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού θα μπορούσε να υποστεί μακροχρόνιες ζημιές, με αποτέλεσμα λουκέτα σε επιχειρήσεις και μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, η εργασία πιθανότατα θα πρέπει να ανακατανεμηθεί σε ολόκληρη την οικονομία, αυξάνοντας τη σημασία της αποτελεσματικής ενεργού αγοράς εργασίας και των πολιτικών κατάρτισης που θα βοηθήσουν στην απορρόφηση της εργασίας.

Σε σχέση με την υγειονομική κρίση και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της, ο αντίκτυπος κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν σημαντικός στις χώρες του Νότου. Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και η επανέναρξη των περιοριστικών μέτρων, θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη του κλάδου φέτος και πιθανότατα και το 2021.

Με το τέλος της περιόδου των διακοπών στην Ευρώπη, κατέστη σαφές ότι ο κορονοϊός επηρέασε σημαντικά την τουριστική βιομηχανία, μετά από δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης. Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών κινητικότητας και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, μείωσαν τις τουριστικές ροές. Αυτό είναι σημαντικό, τονίζει η DBRS,  καθώς η περιοχή της ευρωπεριφέρειας είναι ένας σημαντικός διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός και η βιομηχανία αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η Ευρώπη είναι η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Στη ζώνη του ευρώ, χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των συνολικών διεθνών αφίξεων, επωφελούμενες  από έναν συνδυασμό ελκυστικών χαρακτηριστικών – ευνοϊκά κλίματα, προσβάσιμες παραλίες, σημαντικούς ιστορικούς χώρους και καλή υποδομή.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments