Πόσο… ακούραστο είναι το ράλι των μετοχών
Πόσο... ακούραστο είναι το ράλι των μετοχών
Πόσο... ακούραστο είναι το ράλι των μετοχών
Ο λόγος αυτής της αισιοδοξίας του επενδυτικού κόσμου είναι πολύ απλός: Οσο πιο άσχημα τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας, τόσο πιο πιθανή γίνεται η συνέχιση της τόνωσης της αγοράς με ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες, που είναι και η κινητήριος δύναμη των μετοχών. Αυτό εάν συνδυαστεί και με τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα αλλά και στις θέσεις σε μετρητά, καθώς και με την bearish άποψη για τον χρυσό, οι μετοχές φαίνονται ως η πιο ελκυστική asset class αυτή τη στιγμή. Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι αναλυτές για το προσεχές διάστημα.
ΤΟ «SELL IN MAY» ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΛΕΟΝ
Η «συμβουλή» για την πώληση των μετοχών τον Μάιο, το γνωστό «Sell in may and go away», χρονολογείται από τις ημέρες όταν το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, το City, «ερήμωνε» καθώς οι χρηματιστές έφευγαν από τα γραφεία τους για να απολαύσουν το καλοκαίρι και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις, όπως το πρωτάθλημα τένις στο Wimbledon και τις ιπποδρομίες του Ascot, με αποτέλεσμα πολύ μικρούς όγκους συναλλαγών και σχεδόν μηδενικές αποδόσεις για τους επενδυτές. Παραδοσιακά οι traders επιστρέφουν σε φουλ ρυθμούς τον Σεπτέμβριο, ύστερα από μία άλλη ιπποδρομία, την St Leger.
Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει. Οι επενδυτές που πωλούν τις μετοχές του δείκτη Stoxx Europe 600 τον Μάιο και μένουν μακριά μέχρι τον Σεπτέμβριο, έχουν χάσει σε χρήματα το 60% του συγκεκριμένου διαστήματος στην περίοδο 2008-2012, σε σύγκριση με 44% κατά τα προηγούμενα 16 χρόνια.
Το Sell in May πλέον έχει πολύ μικρότερη επίδραση στην αγορά, όπως σημειώνει ο κ. Ρόνι Κλάις, στρατηγικός αναλυτής της KBC Asset Management. Οπως προσθέτει, η οικονομική κρίση και η επιβράδυνση ή η επιτάχυνση του οικονομικού κύκλου είναι μία πολύ μεγαλύτερη επίδραση σε μία εποχή που η οικονομία είναι ολοένα και περισσότερο στα χέρια των κεντρικών τραπεζιτών.
Εφέτος, αποσπασματικά οικονομικά στοιχεία αύξησαν τις προσδοκίες για περαιτέρω τόνωση από τις κεντρικές τράπεζες κατά τους προσεχείς μήνες, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μείωσε τα επιτόκια στις 2 Μαΐου, να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για περισσότερη δράση, αν χρειαστεί.
Τέτοιες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη τονώσει μαζικά με ρευστότητα την αγορά, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ράλι των μετοχών κατά τη διάρκεια των διακοπών το καλοκαίρι, λένε οι αναλυτές και οι επενδυτές.
Πριν, η αγορά είχε την τάση να κινείται από κινητήρα εσωτερικής ρευστότητας, αλλά τώρα είμαστε μάρτυρες σημαντικής εξωτερικής ρευστότητας, καθώς είμαστε υπό την επήρεια των κεντρικών τραπεζών, τονίζει ο κ. Ντιντιέ Ντουρέ, επικεφαλής επενδύσεων στην ABN-AMRO Private Banking. «Μείνετε στην αγορά τον Μάιο και μην πάτε πουθενά», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής.
Η ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΑΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ, ΑΛΛΑ
Το εντυπωσιακό ράλι στις παγκόσμιες αγορές μετοχών φαίνεται να είναι μακριά από το τέλος του. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές της αγοράς λένε ότι αρχίζουν να εντοπίζουν κάτι που δεν έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό: Την επιστροφή των πωλητών.
Τροφοδοτούμενα από τα νομισματικά μέτρα τόνωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία έχουν απολαύσει επτά μήνες ισχυρών κερδών, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να χτυπούν νέα επίπεδα – ρεκόρ.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν και η ανοδική τάση παραμένει ανέπαφη ακόμη, τα σήματα πωλήσεων των τελευταίων ημερών δείχνουν πως κάποια προσοχή έχει αρχίσει να αναδύεται.
Αρχίζουμε να βλέπουμε, πλέον, συναλλαγές δύο όψεων στις αγορές, με αρκετά trades από την πλευρά των πωλητών, ενώ μέχρι πρόσφατα οι συναλλαγές ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθμισμένες προς την πλευρά των αγοραστών, όπως επισημαίνει ο κ. Μπεν Λίχτενστάιν, επικεφαλής της Tradersaudio.com. Οπως προσθέτει πάντως, η θεσμική δραστηριότητα εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να είναι στην buy-side, αλλά αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει και δίνει παρουσία και το sell-side trading.
Είμαστε σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό είναι καλό να υπάρξει κάποια προσοχή από την πλευρά των επενδυτών, όπως τονίζει η κυρία Κέλι Τέο, στρατηγική αναλύτρια της IG Market, αναφερόμενη στο ιστορικό ρεκόρ που σημειώνουν οι αγορές των ΗΠΑ.
Το δύσκολο πράγμα για τους επενδυτές, όπως προσθέτει, είναι να μην στοιχηματίσουν εναντίον μίας αγοράς που σαφώς κινείται προς μία κατεύθυνση.
Εάν κάποιος ψάχνει για μία παγκόσμια στρατηγική, σίγουρα αυτή τη στιγμή η πιο σοφή είναι οι long θέσεις στις παγκόσμιες μετοχές – εκεί είναι οι αποδόσεις αυτή τη στιγμή, οπότε αν δεν έχουν οι επενδυτές έκθεση σε μετοχές, τότε είναι χαμένοι, υπογραμμίζει η κυρία Τέο.
Οι αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας οδήγησαν το ράλι των παγκόσμιων μετοχών του τρέχοντος έτους, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη της τάξης του 16%, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας έχει αυξηθεί περίπου 45% εν μέσω συντονισμένων προσπαθειών επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας.
Το γεγονός ότι οι αγορές αγνοούν τα άσχημα νέα και οι επενδυτές συνεχίσουν να αγοράζουν assets υψηλού κινδύνου είναι επίσης μία πηγή ανησυχίας και θυμίζει μέρες του 2006-07, όπως σημειώνει ο κ. Σεμπάστιαν Γκάλι, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της Societe Generale.
Citigroup: Μερίσματα και κερδοφορία θα ωθήσουν περαιτέρω τις αγορές
Η Citigroup επισημαίνει πως οι παγκόσμιες μετοχές φαίνονται έτοιμες να συνεχίσουν το ράλι που τις έχει δει να εκτοξεύονται κατά περίπου 30% από τα χαμηλά επίπεδα του 2011, υποστηριζόμενες από τη συγκρατημένη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και την αύξηση των μερισμάτων.
Οι επιχειρήσεις αναμένεται να αυξήσουν την κερδοφορία τους κατά 13,1% ετησίως, κατά τους επόμενους 12 μήνες, και τα μερίσματα κατά 3% περίπου σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters StarMine.
Αυτό το γεγονός προστίθεται στην ήδη πολύ ελκυστική αποτίμηση των μετοχών, με τη μερισματική απόδοση σε μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 3%, σε σύγκριση με σχεδόν μηδενική απόδοση των θέσεων σε μετρητά και κάτω από 2% απόδοσης στα ασφαλή κρατικά ομόλογα.
Η Citi υπογραμμίζει στην έκθεσή της, ωστόσο, ότι αναμένει τα κέρδη της χρηματιστηριακής αγοράς να είναι λιγότερο εντυπωσιακά από τα τρέχοντα επίπεδα, για λόγους αποτίμησης.
Οπως εξηγεί, ενώ οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται φτηνές σε σχέση με τα ομόλογα και τα μετρητά, όμως πλέον δεν φαίνονται φθηνές σε σύγκριση με τη δική τους ιστορία.
Οι παγκόσμιες μετοχές διαπραγματεύονται σήμερα με εκτιμώμενο δείκτη p/e 12μήνου στο 12,1, το οποίο είναι κοντά στα μετά της χρηματοπιστωτικής κρίσης υψηλά.
Το re-rating κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν ασθενέστερες αποδόσεις από εδώ και στο εξής.
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΡΙΣΚΟΥ
Ο VSTOXX 50, δηλαδή ο δείκτης μεταβλητότητας του Euro Stoxx 50, ο οποίος ευρέως χρησιμοποιείται ως μέτρο της αποστροφής ρίσκου των επενδυτών στην Ευρώπη, χτύπησε χαμηλά δύο μηνών στα τέλη της εβδομάδας, παρά την υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών το τελευταίο διάστημα, σηματοδοτώντας αυξανόμενη όρεξη των επενδυτών για τις μετοχές, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σε πολυετή υψηλά.
Ο VSTOXX – που χρησιμοποιείται για να μετρήσει το κόστος της προστασίας των θέσεων σε μετοχές από διορθώσεις της αγοράς καθώς κινείται συνήθως προς την αντίθετη κατεύθυνση με τις μετοχές – μειώθηκε μέχρι και 5,1% και τις 15,76 μονάδες την περασμένη εβδομάδα, ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει από τα μέσα Μαρτίου.
Ο «δείκτης φόβου» της Ευρώπης, ο οποίος βασίζεται στα δικαιώματα αγοράς και πώλησης (put και call options ) των μετοχών του δείκτη Euro STOXX 50, έχει υποχωρήσει 33% από τα μέσα Απριλίου, ενώ ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 10% κατά την ίδια περίοδο, φθάνοντας τα επίπεδα των μέσων του 2011.
Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Τα τεχνικά διαγράμματα δείχνουν ότι ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600, το «σπίτι» των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης όπως η Barclays, η City και η Banco Santander, έσπασε πάνω από ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης στις 179,14 μονάδες, γεγονός το οποίο στέλνει ένα μακροπρόθεσμο bullish σήμα για τον κλάδο.
Το επίπεδο αυτό αντιπροσωπεύει το 50% της ανάκαμψης της διετούς πτώσης του δείκτη από το τέλος του 2009 μέχρι και το τέλος του 2011 και το σπάσιμο παραπάνω επιβεβαιώνει το απότομο ράλι στον τραπεζικό κλάδο από το τέλος Ιουλίου πέρυσι, που πυροδοτήθηκε από τα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διασφαλίσει το ευρώ.
Το γεγονός ότι ο δείκτης ξεπερνά την κορυφή του Ιανουαρίου και κλείνει πάνω από το επίπεδο που ισοδυναμεί με την 50% ανάκαμψη από τη διετή πτώση είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για περαιτέρω κέρδη, όπως τονίζουν οι αναλυτές.
Επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης του δείκτη είναι οι 194 μονάδες, στο 61,8% της ανάκαμψης από τη βουτιά του 2009-2011.
GOLDMAN SACHS: ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΟΦΗ»
Η πιθανότητα, σε αυτό το σημείο, μίας «μεγάλης στροφής» από τα ομόλογα προς τις μετοχές είναι σχετικά μικρή, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, περιορίζοντας έτσι τους φόβους για επικείμενη κατάρρευση στην αγορά ομολόγων, που θα μπορούσε να δώσει μία νέα ώθηση στις μετοχές.
Οι μειώσεις των επιτοκίων και οι ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία, έχουν χτυπήσει τις αποδόσεις των ομολόγων και ανάγκασαν πολλούς επενδυτές να πάρουν τα χρήματά τους από τα ομόλογα και να τοποθετηθούν σε μετοχές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 και τον δείκτη STOXX 50 των blue chips της ευρωζώνης να κερδίζουν 13% από την αρχή του 2013.
Ορισμένοι οικονομολόγοι και επενδυτές έχουν υποστηρίξει ότι η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει μία απότομη πτώση στις αγορές ομολόγων, αλλά η Goldman τονίζει ότι τέτοιου είδους φόβοι είναι υπερβολικοί.
Οπως επισημαίνει, η προοπτική μίας «μεγάλης στροφής» είναι αρκετά μικρή πλέον. Ενώ αναμένει τις ροές αμοιβαίων κεφαλαίων να αντιστρέφουν τελικά τις εκροές τους από τις μετοχές το 2013, δεν πιστεύει ότι οι αγορές σταθερού εισοδήματος και των εταιρικών ομολόγων, ιδίως, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από αυτήν την εξομάλυνση.
Η Goldman Sachs καταλήγει πως ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία για τους επόμενους μήνες θα βελτιωθούν, είναι απίθανο να ανατρέψουν πλήρως τη ζημιά που έγινε στην ψυχολογία των επενδυτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και να ανατρέψει έτσι και τις εισροές απότομα.
Η UBS προειδοποιεί για διόρθωση τον Ιούνιο στις ευρωπαϊκές αγορές
Επιφυλακτική εμφανίζεται η UBS και προειδοποιεί για διόρθωση τον Ιούνιο στις ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές της τράπεζας, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, οι οποίες σημειώνουν ράλι από την αρχή του 2013, με τον γερμανικό δείκτη DAX να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, είναι δύσκολο να διατηρήσουν την ανοδική τους έκρηξη στο αμέσως επόμενο διάστημα και ενδέχεται να υπάρξει υποχώρηση μέχρι τον Ιούνιο.
Με τη βοήθεια του ράλι στις κυκλικές μετοχές και τον χρηματοοικονομικό κλάδο, είδαμε νέα υψηλά σε όλους τους κλάδους στις αγορές του πυρήνα της Ευρώπης. Ωστόσο, σε σχέση με τις ΗΠΑ η υποκείμενη εικόνα στην Ευρώπη παραμένει λιγότερο ισχυρή και μετά τις πρόσφατες υπερβολικές κινήσεις, δεν ευνοείται η βιώσιμη και μεγαλύτερης διάρκειας άνοδος, χωρίς ένα σημαντικό διάλειμμα, όπως τονίζουν οι αναλυτές της UBS κκ. Μάικλ Ρίζνερ και Μαρκ Μούλερ.
Από μία κυκλική σκοπιά αναμένουμε αργότερα τον Μάιο να διαμορφώνεται η κορυφή στην αγορά ακολουθούμενη από μία οπισθοχώρηση αρχικά τον Ιούνιο / Ιούλιο, όπως προσθέτουν. Το εάν θα έχει διάρκεια η διόρθωση εξαρτάται αποκλειστικά από τη ρητορική ή/και τη δράση των κεντρικών τραπεζών και ιδιαίτερα της ΕΚΤ, γύρω από την τόνωση του συστήματος με ρευστότητα ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Οι αναλυτές της UBS βλέπουν τον δείκτη των blue-chip της ευρωζώνης Euro STOXX 50 από τις περίπου 2.800 μονάδες σήμερα να κινείται μέχρι τις 2.868 έως το τέλος του μήνα.
Οπως προειδοποιούν πάντως, οποιαδήποτε πτώση του Euro STOXX 50 που ωθεί τον δείκτη κάτω από το επίπεδο των 2.754 μονάδων θα είναι αρνητική και θα υποδηλώνει ότι μία βραχυπρόθεσμη διαδικασία διαμόρφωσης της κορυφής στην αγορά έχει ξεκινήσει.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο δείκτης Euro Stoxx 50 έχει αυξηθεί περίπου 6% από τις αρχές του 2013, ενώ ο DAX έχει αυξηθεί κατά 10% χτυπώντας επίπεδα – ρεκόρ αυτό τον μήνα.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments