Με μια κλειστή τελετή στην Πνύκα, το απόγευμα της Τετάρτης, χωρίς δημοσιογράφους και με ελάχιστους καλεσμένους -ανάμεσά τους σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αρχηγοί κρατών- θα εγκαινιαστεί επίσημα ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης.

Ο φωτισμός έχει αλλάξει από την 1η Σεπτεμβρίου για την καλύτερη ανάδειξη των μνημείων και από εκείνη τη νύχτα άναψαν όλοι οι προβολείς που θα φωτίζουν το μνημείο στο άμεσο μέλλον. Την υλοποίηση του έργου που έχει ήδη ολοκληρωθεί είχε αναλάβει η βραβευμένη με ΕΜΜΥ και με διεθνή καριέρα φωτίστρια Ελευθερία Ντεκώ.

Η ιστορία του εγχειρήματος
Το εγχείρημα του φωτισμού της Ακρόπολης ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 από το από το υπουργείο Πολιτισμού. Σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Λίνας Μενδώνη, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τη διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισφραγίστηκε η χορηγία του Ιδρύματος προκειμένου να εγκατασταθεί σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς αντί του αναβατορίου και να ανανεωθεί ο νυχτερινός φωτισμός ανάδειξης των μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο φωτισμός του έντονου κίτρινου-χρυσού (θερμό λευκό) χαμηλώνει εσωτερικά για τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη και αυξάνει η ένταση του εξωτερικού φωτισμού (ψυχρό λευκό). Αντίστοιχα φωτίζονται τα Προπύλαια και οι Καρυάτιδες.

Παράλληλα, βελτιώνεται και ο φωτισμός του Ιερού Βράχου με βασική κατεύθυνση η εικόνα του να μην επιβάλλεται στα μνημεία.

Οπως είχε δηλώσει η Λίνα Μενδώνη μετά την έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: “Η μελέτη επιτυγχάνει την ανάδειξη των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου. Τονίζει την τρίτη διάσταση, μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης. Μειώνει, περίπου κατά 40%, τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας οικονομία στην ενέργεια”. Με βάση τη μελέτη αντικαταστάθηκαν οι λαμπτήρες τύπου HID με λαμπτήρες τύπου LED, που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 20-25 χρόνια, με ελάχιστο κόστος συντήρησης, ενώ δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμοστούν πολλά διαφορετικά σενάρια φωτισμού. Η προετοιμασία του έργου κράτησε εννέα μήνες και πλήθος δοκιμών.

Facebook Comments