Μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετέβη στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε την Πέμπτη στη Ρώμη με τον  πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και με τον  υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Βασιζόμαστε ιδιαίτερα στην επιρροή που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να ασκήσουν επί των Λιβύων συνομιλητών και επί των ξένων παραγόντων, για να αποφευχθεί σαμποτάρισμα της διαδικασίας ειρήνευσης στη Λιβύη», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Τζουζέπε Κόντε, του ζήτησε «να προστατέψει το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της Ιταλίας», διότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την παρουσία του στην Ιταλία προς όφελος των στρατηγικών στόχων του, και όχι για να υπογράψει ειλικρινείς εμπορικές συμφωνίες».

«Γνωρίζουμε τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ασφάλεια, για εμάς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», του απάντησε ο Ντι Μάιο.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «η χώρα του θα εγγυηθεί την ασφάλεια των δικτύων 5G» και ότι «παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη στην ΕΕ και στη συμμαχία με τις ΗΠΑ», αλλά και ότι υπάρχουν και οι κοινές αξίες και συμφέροντα με τις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η ιταλική κυβέρνηση ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ουσιαστική βοήθεια που απέστειλαν κατά τη δυσκολότερη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, την περασμένη Άνοιξη.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις σχέσεις του Βατικανού με την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, έγινε και πάλι σαφές ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και αποστάσεις.

Ο Πομπέο πήρε μέρος σε συμπόσιο που οργανώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη, με θέμα την προαγωγή και προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας μέσω της διπλωματίας. Κατά την παρέμβασή του ζήτησε από τον πάπα «να δείξει θάρρος», σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των θρησκευτικών διώξεων, κυρίως στην Κίνα.

Facebook Comments