Fitch Solutions: Στο 9% από 10,4% η ύφεση το 2020 – Στο 5,6% η ανάκαμψη το 2021
Αναθεωρεί προς τα κάτω την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά και η Fitch Solutions, μετά από ανάλογες κινήσεις που είδαμε από πολλούς διεθνείς οίκους
Αναθεωρεί προς τα κάτω την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά και η Fitch Solutions, μετά από ανάλογες κινήσεις που είδαμε από πολλούς διεθνείς οίκους
Αναθεωρεί προς τα κάτω την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος η Fitch Solutions, μετά από ανάλογες κινήσεις που είδαμε από πολλούς διεθνείς οίκους, καθώς οι επιδόσεις της Ελλάδας στο β’ τρίμηνο, όπως φαίνεται, ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο όταν στην αρχή της πανδημίας η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπε πως η χώρα μας θα σημειώσει τη βαθύτερη ύφεση στην ευρωζώνη λόγω του βάρους του τουρισμού.
Έτσι, όπως σημείωσαν στελέχη της Fitch Solutions σε webinar για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα θα σημειώσει ύφεση της τάξης του 9%, από 10,4% που είχαν προβλέψει σε αντίστοιχο webinar στις αρχές Ιουλίου. Η ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 τοποθετείται στο 5,6% και ελαφρώς χαμηλότερα της πρόβλεψης του Ιουλίου και του 5,9%.
Σημειώνεται πως η Fitch Solution αν και ανήκει στον όμιλο της Fitch, δεν μοιράζεται δεδομένα και εκτιμήσεις με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings και αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων.
Με βάση τις εκτιμήσεις της, τη βαθύτερη ύφεση φέτος στην ευρωζώνη θα σημειώσει η Ιταλία, στο 13,4% ακολουθούμενη από την Ισπανία της οποίας το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 12%. Η ανάκαμψη ωστόσο για την Ιταλία το 2021 αναμένεται να είναι η ισχυρότερη στην περιοχή και στο 9,2%, ενώ η Ισπανία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 6,8%.
Όπως σημείωσε η Τιζιάνα Παπά, επικεφαλής αξιολογήσεων των χωρών της ευρωζώνης, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,2% το 2020 (από 3,6% που προβλεπόταν τον Ιούλιο) ενώ το 2021 θα ανακάμψει κατά 4,4% (από 4% πριν).
Αυτή η πτώση θα οφείλεται κυρίως στις αναπτυγμένες αγορές, όπου η παραγωγή θα μειωθεί κατά 5,8% το 2020 λόγω των αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών και το χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης που σημειώνονταν προ-πανδημίας.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments