Ο Νορβηγός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, μια μέρα μετά την επίσκεψη του στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οφείλω να σας πω ότι δεν υπάρχει και κανένας μεγάλος ενθουσιασμός στην Αθήνα για την έλευση του Νορβηγού, αλλά, μιας και η περίοδος είναι της αποκλιμάκωσης, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. 

Ο Μητσοτάκης, πάντως, την έχει φυλαγμένη στο Νορβηγό και δεν έχει σε τίποτα να του υπενθυμίσει ότι το ΝΑΤΟ και ο ίδιος προσωπικά δεν μπορούν να συντηρούν τη λογική των ίσων αποστάσεων. Το έχει ξανακάνει με ξεκάθαρο τρόπο πριν από αρκετούς μήνες, όταν ο Στόλτενμπεργκ είχε πρωτοέρθει στην Αθήνα και αυτό δεν άρεσε ιδιαίτερα στον Νορβηγό. 

Όσο για την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ για ένα «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, στην κυβέρνηση δεν έχουν ιδιαίτερες ψευδαισθήσεις. Ο μηχανισμός αυτός θεωρείται απολύτως ατελής, έστω και αν ως όργανο δεν είναι κακό από μόνο του. Με άλλα λόγια, το τηλέφωνο μάλλον θα έχει…παράσιτα, καθώς, ούτως ή άλλως, οι στρατιωτικοί ακόλουθοι θα πρέπει να παίρνουν γραμμή από τις πρωτεύουσες τους. Και επίσης, για τα «χοντρά», σιγά μην αφήσουν Αθήνα και Άγκυρα τη δουλειά στους ακόλουθους και στον Στόλτενμπεργκ. 

Απλά, σε μια περίοδο που όλοι κάτι έκαναν και υπήρχε έντονη κινητικότητα, ήθελε να κάνει και ο γενικός το…κομμάτι του. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments