Βενιζέλος: «Ο πήχης έχει κατέβει, αυτό είναι ένα bonus της κυβέρνησης»
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο Evening Report του Action24 με τον Γιώργο Κουβαρά και μίλησε για την πανδημία
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο Evening Report του Action24 με τον Γιώργο Κουβαρά και μίλησε για την πανδημία
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο Evening Report του Action24 με τον Γιώργο Κουβαρά και μίλησε για την πανδημία, την διαχείρισή της, την κυβέρνηση, την δίκη της Χρυσής Αυγής ενώ αναφέρθηκε στο πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης της κοινωνίας.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Βενιζέλος στην υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ και στην διαχείριση της πανδημίας χαρακτηρίζοντάς τον ως «αντιπαράδειγμα»: «Πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά, ηθικά, για μία ακόμη φορά ο Πρόεδρος Tραμπ γίνεται ο μεγάλος, ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της μη ορθολογικής συμπεριφοράς, δηλαδή ανατρέπει βασικές παραδοχές της κοινής λογικής. Αυτό δεν είναι απλά και μόνο λαϊκισμός, δεν είναι απλά και μόνο, ας το πούμε, ροπή προς τη συνωμοσιολογία ή προς την απλούστευση ή προς τη δημαγωγία, είναι κάτι πολύ χειρότερο γιατί δίνει την εντύπωση ότι όλα είναι εύκολα, ότι ακόμη και αν προσβληθείς από τον ιό μπορείς να έχεις μία μεταχείριση επιπέδου Προέδρου Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα για το παγκόσμιο κοινό».
Ερωτηθείς για τον τρόπο, με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη τεκμηριωμένων εισηγήσεων από την επιστημονική επιτροπή καθώς, όπως ανέφερε, «η κατάσταση εμπεριέχει ασάφειες και αντιφάσεις και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να ξεπεραστεί, να αντιμετωπιστεί πάρα πολύ γρήγορα, άμεσα, από σήμερα, από χθες, γιατί πρέπει η κοινωνία να προσλαμβάνει ένα πολύ καθαρό και υπεύθυνο μήνυμα». «Χρειαζόμαστε μία σαφή έκφραση της κυβέρνησης, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή πολιτική υπευθυνότητα, με ανάληψη του κόστους, γιατί αυτό είναι ένα κόστος εθνικό, ένα κόστος ιστορικό», συμπλήρωσε και υποστήριξε την άφοβη «καθολική και γενικευμένη χρήση της μάσκας μέσα και έξω, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους».
Για τις οικονομικές επιπτώσεις και πώς θα γίνει η ανόρθωση της οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως όλα τα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και πως πρέπει να έχουμε αναγκαστικά μία διπλή κίνηση. Η πρώτη κίνηση είναι «η διάσωση και η στήριξη της οικονομίας, και όταν θα σταματήσει αυτή η έκτακτη περίσταση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες ανισότητες. Επίσης, χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας και την ικανότητά μας να λειτουργούμε με ίσους όρους μέσα στην ευρωπαϊκή αγορά και μέσα στον διεθνή καταμερισμό», σημείωσε.
Ακόμη, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή λέγοντας πως είναι μεν σε πρώτο βαθμό αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία, σημασία νομική, θεσμική, ηθική, ιστορική, συμβολική. Θα αποφασίσουν οι δικαστές κατά συνείδηση. Χαρακτηριστικά είπε: «Κοιτάξτε, πράγματι ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πριν γίνω Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, δηλαδή από το 2012, είχα αναδείξει το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και την ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία, πανδημοκρατική ας το πω έτσι, αντίδραση απέναντι στο φαινόμενο αυτό, το οποίο τότε είχε συγκλονίσει όλη την Ευρώπη, και χαίρομαι γιατί κινητοποιήθηκε στη συνέχεια η Κυβέρνηση συνολικά, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο είχαμε πολύ αποτελεσματική και αγαστή συνεργασία, παρά τις διαφορές της πολιτικής μας καταγωγής, ας το πούμε έτσι, και αυτό φάνηκε –νομίζω ότι πολλοί θα θυμούνται τώρα την ατμόσφαιρα της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου– και φθάσαμε στην άσκηση ποινικής δίωξης με τη δικογραφία που είχε επεξεργασθεί στη φάση της προκαταρκτικής εξέτασης ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης –για να είμαστε ιστορικά ακριβείς (…) Στη συνέχεια, υπήρξε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που παρέπεμψε την υπόθεση στο Ακροατήριο. (…) Κύριε Κουβαρά, μετά από μία ακροαματική διαδικασία ετών, με ιλιγγιώδη ρυθμό συνεδριάσεων, δεν έχει σημασία η προδικασία, η προδικασία έληξε με το παραπεμπτικό βούλευμα. Τώρα σημασία έχει τι ειπώθηκε στο Ακροατήριο και τι θα αποφασίσει η σύνθεση του Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή σε πρώτο βαθμό σας θυμίζω –έτσι; Υπάρχει και δεύτερος βαθμός. Αλλά η απόφαση σε πρώτο βαθμό έχει πολύ μεγάλη σημασία, σημασία νομική, θεσμική, ηθική, ιστορική, συμβολική. Θα αποφασίσουν οι Δικαστές κατά συνείδηση. Κατά τη νομικά τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη πλήρως συνείδησή τους».
Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι το μήνυμα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία είναι, πράγματι, καθαρό και υπογράμμισε: «Μόνο για την οριοθέτηση μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, δεν μπορούμε να πάμε για θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία, όπως είναι, για παράδειγμα, οι λεγόμενες γκρίζες ζώνες». «Δεν ξέρω αν θα ξαναγυρίσουμε στο Ελσίνκι, γιατί τώρα η Τουρκία δεν θέλει να γίνει μέλος, το ξέρει ότι δεν μπορεί, αλλά ένα περίπου Ελσίνκι που αφήνει ανοιχτό τον δίαυλο αυτό και επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκεί πιέσεις. Χρειαζόμαστε μία εθνική στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει πάντα και το Κυπριακό», πρόσθεσε.
Σχετικά με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις ανέφερε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης της κοινωνίας, καθώς «Θα έλεγα ότι συμβαίνει και κάτι άλλο. Επειδή υπάρχει μία πολύ κακή εμπειρία των προηγούμενων ετών, έχουν μειωθεί οι προσδοκίες, ο πήχης έχει κατέβει, όλοι είναι ευχαριστημένοι με λιγότερα, όλοι είναι έτοιμοι να ενθουσιαστούν πολύ εύκολα. Αυτό δίνει ένα bonus στην Κυβέρνηση. Αλλά, από την άλλη μεριά, χρειαζόμαστε μία κοινωνία και ένα έθνος υψηλών προσδοκιών, γιατί πρέπει να ανταγωνισθεί όχι με τον εαυτό του, αλλά πρέπει να ανταγωνισθεί με τους άλλους στην Ευρώπη και με τους ακόμη περισσότερους στον κόσμο. Και πρέπει να έχουμε μία ποιότητα Δημοκρατίας, μία ποιότητα κοινωνικής συμβίωσης, μία ποιότητα στη λειτουργία του κράτους, μία ποιότητα στην οικονομία και τις αντοχές της και την ανταγωνιστικότητά της. Πρέπει να είμαστε αυτό που θέλουμε εκ χαρακτήρος, δηλαδή οι καλύτεροι, οι πρώτοι. Αλλά, δεν μπορεί αυτό να μετατρέπεται, από την άλλη μεριά, σε μία διάθεση πολύ εύκολου και γρήγορου συμβιβασμού στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή».
Σχετικά με τα γκάλοπ που δείχνουν απόλυτη κυριαρχία αυτή τη στιγμή –εάν όχι απόλυτη, σχετική πάντως κυριαρχία πολιτική– του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δείχνουν μία στασιμότητα για Τσίπρα και Γεννηματά, για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ απάντησε ο κ. Βενιζέλος: «Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ελλάδα η εικόνα ενός καθαρού δικομματικού συστήματος, υπάρχει «ενάμιση» κόμμα το οποίο φαίνεται να παίζει ρόλο –αναφέρομαι στην κυβερνητική πλειοψηφία και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Οι διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Υπάρχει μία ασυμμετρία, υπάρχει μία υπεροχή της Κυβέρνησης, μία ηγεμονία, και αυτό είναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, λογικό, εύλογο, γιατί η Κυβέρνηση διαχειρίζεται πολύ μεγάλες προκλήσεις, πολύ μεγάλες κρίσεις, την πανδημία, την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, διαχειρίζεται το προσφυγικό, διαχειρίζεται την ευκαιρία που έχουμε να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους, που είναι μοναδικοί σε όγκο. Και, βεβαίως, όλα αυτά μέσα από την εμπειρία της περιόδου 2015-2019 που νομίζω ότι στέρησε το ΣΥΡΙΖΑ από τα προσχήματα, από τον προσχηματικό ιδεοληπτικό λόγο της περιόδου 2011-2018, περίπου, που ήταν ένας λόγος επιθετικός, ένας λόγος αντισυμβατικός, υποτίθεται, ο οποίος κατέληξε να είναι απολύτως συμβατικός και συμβιβασμένος».
Σε ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά «εάν είναι το “ενάμιση” κόμμα η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι υπόλοιποι πού είναι; Ας πούμε, το ΚΙΝΑΛ πού κινείται; Δηλαδή, μου λέτε για “ενάμιση” κόμμα»: «Δεν θέλω να κάνω μία συνολική αξιολόγηση, το κάθε κόμμα, και το ΚΙΝΑΛ, αγωνίζεται να πει το λόγο του, την πρότασή του, να διαφοροποιήσει την ταυτότητά του, να δικαιολογήσει την ύπαρξή του. Αυτές είναι φυσιολογικές καταστάσεις σε κάθε κομματικό σύστημα. Αλλά, έτσι όπως είναι ο συσχετισμός αυτή τη στιγμή ετεροβαρής και ασύμμετρος, υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης της κοινωνίας. Η κοινωνία δεν νιώθει ότι εκπροσωπείται πλήρως. Θα μου πείτε, τώρα είμαστε σε μία περίοδο ανύποπτη, δεν είμαστε σε μία προεκλογική περίοδο, δεν επίκεινται εκλογές, δεν έχουμε διλήμματα ώστε να τα συσχετίσουμε όλα αυτά με τους καταναγκασμούς του εκλογικού συστήματος, γιατί οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και μετά, εάν χρειασθεί να γίνουν δεύτερες, θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική. Άρα, δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, παρακολουθούμε το πώς κινείται η κοινωνία και η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, όπως και κάθε κυβέρνηση –στο δυτικό κόσμο τουλάχιστον– είναι αυτή που έχει την ευθύνη να συγκρουσθεί με τα πράγματα. Πάρα πολλές φορές, οι ιδεολογικές και πολιτικές διαιρέσεις υποκαθίστανται από την απλή θεσμική διαίρεση Κυβέρνηση-Αντιπολίτευση, όποιος είναι στην Κυβέρνηση είναι ρεαλιστής, έχει πολλές ευκαιρίες, αλλά έχει και πάρα πολλές ευθύνες και πολλούς λόγους φθοράς, ανάλογα με το πώς θα το χειρισθεί και με το πόσο τυχερός ή άτυχος είναι. Όποιος είναι στην Αντιπολίτευση περιμένει τη φθορά της Κυβέρνησης, γιατί λίγα πράγματα μπορείς να πεις στην Αντιπολίτευση. Το βλέπουμε αυτό σε όλη την Ευρώπη».
Όσο για τη προσωπική στάση του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως «είναι μία μετα-πολιτική, είναι μία πολιτική πέρα από τη συμβατική πολιτική, αλλά εντός Δημοκρατίας, που σέβεται τους κανόνες».
Facebook Comments