Ιστορική η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου αφού η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές, οι οποίες ίσως να μεταβληθούν σημαντικά ανάλογα με τα ελαφρυντικά που θα αναγνωριστούν στους καταδικασθέντες.

Ύστερα από την απόφαση επί της ενοχής, οι συνήγοροι των καταδικασθέντων ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών. Οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν και οι ποινές δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν το τέλος της εβδομάδας. Πάντως, η πρόεδρος της Έδρας, Μαρία Λεπενιώτη, ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας.

Επί των ελαφρυντικών θα προτείνει και η εισαγγελέας. Το δικαστήριο θα προβεί στην ανακοίνωση των ποινών, μετά την πρόταση της εισαγγελέως. Τελευταίο στάδιο είναι η αναστολή ή όχι της εκτέλεσης της ποινής, οπότε και θα κριθεί, ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η πιθανότητα να οδηγηθούν στη φυλακή τα καταδικασθέντα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι μεγάλη, καθώς η απόφαση δεν μιλά απλά για ένταξη αλλά τους καθιστά υπεύθυνους για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Πάντως, σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινών είναι το εξής:

Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη – Με ελαφρυντικό 2-8

Ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη – Με ελαφρυντικό 1-5

Οι αγορεύσεις υπεράσπισης και τα ελαφρυντικά που ζητούν οι συνήγοροι

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητάει την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως σημείωσε ο συνήγορος:  «Πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά και αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Όπως ανέφερε η συνήγορος: «Τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκισή του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις», και συμπλήρωσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Το βράδυ της Τετάρτης, 07.10.2020, ο Γιάννης Λαγός αιτήθηκε κι αυτός ελαφρυντικά δια μέσω των δικηγόρων του στην δίκη για την Χρυσή Αυγή.

Πιο συγκεκριμένα Γιάννης Λαγός, ευρωβουλευτής και πλέον ένοχος με τη «βούλα» της ελληνικής δικαιοσύνης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αιτήθηκε κι αυτός τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο συνήγορος του αναφέρθηκε στις δράσεις του Γιάννη Λαγού υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα φιλοζωικά αισθήματα του Γιάννη Λαγού και την πίστη του στην ορθόδοξη θρησκεία για να πείσει το δικαστήριο να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου, καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Νωρίτερα, ελαφρυντικά είχε ζητήσει για τον πελάτη του και ο συνήγορος του καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

Το δικαστήριο είχε διακόψει για μισή ώρα και μετά θα συνεχίζονταν οι αγορεύσεις για τους υπόλοιπους βουλευτές.

Τα ελαφρυντικά που ζητούν Ζαρούλια και Κασιδιάρης στην δίκη

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.

«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικό προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορός της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ποιοι καταδικάστηκαν:

Ιωάννης Άγγος (κατηγορίες: ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, απλή οπλοκατοχή), 

Μάριος – Αναστάσιος Αναδιώτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), 

Γεώργιος Δήμου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), 

Ιωάννης Καζαντζόγλου (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία και οπλοκατοχή), 

Ελπιδοφόρος Καλαρίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Ιωάννης Κομιανός ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Κωνσταντίνος Κορκοβίλης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Αναστάσιος Μιχάλαρος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και οπλοκατοχή), 

Γεώργιος Πατέλης (διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή), 

Γεώργιος Ρουπακιάς (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, οπλοφορία, οπλοχρησία), 

Γεώργιος Σκάλκος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα) 

Γιώργος Σταμπέλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Λέων Τσαλίκης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Αθανάσιος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργια ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Νικόλαος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Αριστοτέλης Χρυσαφίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα).

Αθωώθηκαν:

Σταύρος Σαντοριναίος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή),  

Γεώργιος – Χρήστος Τσακανίκας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή).

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ. για συλλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρμόδια τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου, αφού εκδοθούν οι αποφάσεις με τις ποινές και εκδοθούν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης, να μπορέσουν να εκτελεστούν.

Facebook Comments