Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 8 Οκτωβρίου η αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας από το 50% στο 70% και για 7.444 συντάξεις χηρείας που ήταν εκκρεμείς από τον Αύγουστο  του 2019 λόγω ελλείψεων στο λογισμικό, καταβάλλοντας, παράλληλα, τα αναδρομικά ποσά που προκύπτουν  μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020. Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εν λόγω συντάξεων χηρείας περιέχει αναδρομικά 17,5 μηνών, καθώς η αύξηση του ποσοστού του επιζώντα συζύγου από το 50% στο 70% ισχύει από τον Μάιο του 2019.

Σημειώνεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου του 2019 καταβλήθηκαν τα διορθωμένα ποσά – με το ποσοστό 70% – της πλειοψηφίας των δικαιούχων συντάξεων χηρείας που αντιστοιχούν σε 66.323 συντάξεις λόγω θανάτου (χήρες και ορφανά τέκνα). Για τις εν λόγω συντάξεις, ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανήλθε στα 208 ευρώ για το τέως ΙΚΑ και στα 290 ευρώ για το Δημόσιο.
Οι μεταβιβάσεις συντάξεων χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου έχουν ενταχθεί μαζί με τις αγροτικές συντάξεις στην ψηφιακή απονομή συντάξεων-ΑΤΛΑΣ από τις 17/4/2020, ώστε να βγαίνουν άμεσα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης μαζί με τον υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγου, μετά από σύσκεψη με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη και το προεδρείο του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α (πρόεδρος: Λαμπρινή Σαμαρά, γραμματέας: Χριστίνα Τσέτουρα, μέλος: Έφη Γκόνα). 

Facebook Comments