3rd Athens Investment Forum: «Η Ελλάδα ξανά στο ραντάρ των επενδυτών»
Η νέα δυναμική των επενδυτικών προοπτικών στη χώρα, αναπτύχθηκε στη Β’ Ενότητα του 3rd Athens Investment Forum
Η νέα δυναμική των επενδυτικών προοπτικών στη χώρα, αναπτύχθηκε στη Β’ Ενότητα του 3rd Athens Investment Forum
Η νέα δυναμική των επενδυτικών προοπτικών στη χώρα, αναπτύχθηκε στη Β’ Ενότητα του 3rd Athens Investment Forum με τον τίτλο «Η Ελλάδα ξανά στο ραντάρ των επενδυτών». Όπως υπογραμμίστηκε από όλους τους ομιλητές, παρά το αντίξοο διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνει η πανδημική κρίση, οι προοπτικές επενδύσεων διευρύνονται και αναπτύσσονται, δημιουργώντας στη χώρα ένα ισχυρό πλαίσιο επενδυτικής αξιοπιστίας.
Ειδικότερα, στην εισαγωγική ομιλία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε αυτήν ακριβώς την αντίφαση: Τη στιγμή που, όπως είπε, η χώρα βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης, ο ίδιος είναι υπερήφανος «γιατί με συστηματική και εποικοδομητική δουλειά και σχέδιο», αυτή την εβδομάδα δρομολογήθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά projects.
Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της επένδυσης από πλευράς Microsoft στην Αττική, που αφορά τη δημιουργία data centers, μία επένδυση 1 δισ. που αλλάζει όπως είπε τελείως τον επενδυτικό χάρτη για την Ελλάδα και «την καθιστούν κόμβο νέων τεχνολογιών». Για τη συγκεκριμένη επένδυση υπογράμμισε ότι επιλογή της Ελλάδας δεν έγινε με πολιτικά κριτήρια. Προηγήθηκε σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε πολλές χώρες που διαγκωνίζονταν παγκοσμίως και η Ελλάδα κέρδισε, αποσπώντας την καλύτερη βαθμολογία. Γεγονός που καταδεικνύει, κατά τον υπουργό, ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές».
Το επόμενο επενδυτικό project όπως τόνισε αφορά «την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας». Σε συνέχεια της πολιτικής που ασκήθηκε στο Νεώριο και τη ναυπηγική βάση της Σύρου, ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην «ανακοίνωση της οριστικής απόφασης από την DFC της Ουάσιγκτον να συμμετάσχουν στην αγορά των ναυπηγείων της Ελευσίνας, μέσω της εταιρείας ΟΝΕΧ και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες την τελική τους οικονομική προσφορά, όπου και για πρώτη φορά επέδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και στο διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Όπως είπε, μετά από 45 χρόνια εξαιρετικά φθίνουσας πορείας της ναυπηγικής βιομηχανίας» δημιουργείται ένας ανταγωνιστικός βραχίονας στη συγκεκριμένη βιομηχανία.
Τρίτη σπουδαία επενδυτική είδηση που μετέφερε ο κ. Γεωργιάδης στο πάνελ των ομιλητών ήταν εφάπαξ προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία Mohegan – ΓΕΚ Τέρνα για το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Μία προσφορά που ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ και κρίθηκε ιδιαιτέρως επιτυχής, καθώς όπως είπε, ήταν «πέντε φορές πάνω από το ελάχιστο τίμημα, αποτελώντας μία απτή απόδειξη ότι ο επενδυτής βλέπει σοβαρά την επένδυση». Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκτενώς και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε η κυβέρνηση μέσω των ευρωπαϊκών επιχειρησιακών προγραμμάτων, που μέχρι στιγμής έχουν παράσχει 14 δισ. ρευστότητα στην αγορά και μέχρι τέλος του έτους θα διοχετεύσουν άλλα δέκα δισ. Ανέφερε επίσης, ότι εν μέσω μίας διεθνούς κρίσης, είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι «αποτυπώνεται η τεράστια εμπιστοσύνη της αγοράς ομολόγων στην Ελλάδα. Φτάσαμε στο σημείο να σπάσουμε στο δεκαετές το 1% και μάλιστα πριν από λίγο και το 0,90%». Και μίλησε για ρεκόρ απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Μαργκρέτε Βεστάγκερ όπως είπε, να δίνει τα εύσημα στη χώρα για τον τρόπο που αξιοποιεί τους πόρους του covid και ότι μπορεί να γίνει παράδειγμα και για τις άλλες χώρες. Αναφέρθηκε στον διπλασιασμό της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, από το 27,27% τον Ιούλιο του 2019 στο 50,56%, με στόχο η απορρόφηση να φτάσει στο 70%.
Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως «σεβόμαστε και το χρήμα και τον χρόνο των επενδυτών».
Ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι: «οδήγησε πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο, στην απαγόρευση των εξαγωγών προκειμένου να καλύψουν τις εσωτερικές τους ανάγκες».
Οσον αφορά το πώς διαμορφώθηκε το τοπίο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας σε σχέση με την πανδημία, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, ανέφερε, ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία, γιατί είχε στιβαρή βάση και δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα: «Δεν παράγουμε πρώτες ύλες, αλλά διαθέτουμε 29 υπερσύγχρονες μονάδες, που παράγουν τελικό προϊόν», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε εκατομμύρια ασφαλισμένους της χώρας να καλύπτουν τις ανάγκες τους, αναδεικνύοντας τον μεγάλο κοινωνικό ρόλο που έχει εκ των πραγμάτων η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Πέραν του κοινωνικού της ρόλου, ο κ. Τρύφων κατέγραψε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στον κλάδο, αναφέροντας, ότι «έχουν κατατεθεί 36 επενδυτικά σχέδια ύψους 80 εκατ. ευρώ από ελληνικές και ξένες εταιρείες, ως αποτέλεσμα της ορθής απόφασης για συμψηφισμό του clawback με αντισταθμιστικές επενδύσεις του κλάδου».
Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες εξήγησε ότι «έχουν μεγάλη πολλαπλασιαστική δυναμική στην κοινωνία» και πως εντός του τρέχοντος έτους θα κατατεθούν πάνω από 200 εκατομμύρια σε επενδυτικές προτάσεις. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κλείνοντας την ομιλία του μίλησε για τις νέες σταθερές που δημιουργούνται στο οικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας της νέας πραγματικότητας που επιβάλλει η πανδημική κρίση , τονίζοντας ότι απαιτείται η χάραξη μία εθνικής πολιτικής σε συντεταγμένη βάση, ούτως ώστε «τα κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα να αξιοποιηθούν σωστά με μόνιμες θέσεις εργασίας, με παύση brain drain, με μόνιμες θέσεις εργασίας, με ενίσχυση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, ούτως ώστε να υπάρξει δυναμική εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, με προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».
Το μήνυμα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Onex Group, κ. Πάνου Ξενοκώστα, μετέφερε το στέλεχος της εταιρείας κ. Δήμητρα Κουέλα. Του μηνύματος προηγήθηκε βίντεο από τα ναυπηγεία Νεωρίου, που ανέδειξαν το πριν και το μετά της επένδυσης. Με εντυπωσιακά πλάνα αναδείχτηκε πως την εικόνα της εγκατάλειψης διαδέχτηκε μία δυναμική επένδυση, μοχλός ανάπτυξης για την εθνική οικονομία. Ο κ. Ξενόκωστας στο μήνυμά του αναφέρθηκε στην προσάρτηση στον όμιλο ΟΝΕΧ των ναυπηγείων Σκαραμαγκά με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του αμερικανικού DFC στα πλαίσια εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας. Κατέγραψε την προσωπική προσπάθεια του υπουργού κ. Αδωνι Γεωργιάδη για την επένδυση όπως και του υφυπουργού κ. Παπαθανάση, «για τη συμβολή τους σε ένα κλάδο που βρισκόταν σε κατάσταση θανάτου επί δεκαετίες και για το μικρό θαύμα που έχει συντελεστεί και ανέτρεψε στερεότυπα μία μεγάλης περιόδου. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμη, ότι η νέα επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα, χαίρει της αμέριστης στήριξης στου Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τζ. Πάιατ, αλλά και των υπολοίπων μελών της αμερικανικής πρεσβείας.
Για το νέο επενδυτικό όραμα που αναπτύσσει η εταιρεία, είπε, ότι η δημιουργία του μεγαλύτερου παίκτη μέσω της ενοποίησης των τριών ναυπηγείων αποτελεί μονόδρομο, ώστε να δημιουργήσει ένα βιώσιμο σχήμα να ανταπεξέλθει στις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται, ώστε τα νέα ναυπηγεία να επισκευαστούν και να εκσυγχρονιστούν», Υπογράμμισε ότι το σχέδιο είναι να κυριαρχήσουν στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας με τον επαναπατρισμό χιλιάδων εργαζομένων. Όπως επίσης και στον τομέα των νέων κατασκευών για αμυντικά πλοία, τόσο του ελληνικού πολεμικού όσο και του αμερικανικού όσο και άλλων συμμαχικών στόλων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε επίσης ότι οι επενδύσεις αυτές στοχεύουν σε δεσπόζουσα θέση στον τομέα των ενεργειακών υποδομών της περιοχής και των νέων τεχνολογιών, ως διεθνές κέντρο ναυτιλιακών υπηρεσιών «έχουμε δρομολογήσει μία σειρά ενεργειών και επενδυτικών σχεδίων βάζοντας τις υποδομές των ναυπηγείων να κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό οικοσύστημα».
«Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ εκτός ων ραντάρ των επενδυτών» τόνισε ο CEO της Fraport Greece κ. Alexander Zinell, «αλλά θύμα κάποιων συνθηκών» όπως είπε. Ο κ. Zinell αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο που έχει τρέξει η Fraport στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται, και αναφέρθηκε στη λειτουργική πορεία αυτού του σχεδίου. Τόνισε ότι η Ελλάδα αποκόμισε πόρους 1,8 δισ. κατά το στάδιο της πρώτης παραχώρησης, ενώ η ωφέλεια για το ελληνικό κράτος μέχρι το 2057 θα ανέλθει στο ποσό των 10 δισ., υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «την αποκρυστάλλωση μίας σωστής ΣΔΙΤ» που έχει ήδη δημιουργήσει 700 θέσεις εργασίας, με δυναμική προοπτική για ακόμη περισσότερες. Αναφέρθηκε στη δομική αλλαγή της εικόνας των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport, και εξήγησε ότι απέμειναν τρία ακόμη αεροδρόμια προς ολοκλήρωση: αυτά της Κω, της Σαντορίνης, και της Θεσσαλονίκης. Για το τελευταίο μάλιστα ανέφερε ότι «είναι ένα ορόσημο» και πως είναι εξαιρετικά περήφανος για το εν λόγω έργο και τις εγκαταστάσεις του, και επεσήμανε ότι η επιχειρηματική δυναμική του δεν είναι μονοσήμαντη, όπως βεβαίως και των άλλων αεροδρομίων. «Δημιουργούμε χώρο για την ανάπτυξη και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προσεγγίζοντας νέες επιχειρήσεις: «Με τη συνεργασία και των τοπικών κοινοτήτων, με παίκτες του τουρισμού, θέλουμε να επεκτείνουμε το χώρο που καταλαμβάνουμε στον παγκόσμιο χάρτη. Να γίνουμε καταλύτες». Αναφέρθηκε στην προσέλκυση νέων αερομεταφορέων όπως οι απευθείας πτήσεις από την Κίνα για Σαντορίνη και Χανιά». Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Zinell μετέφερε ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Θα υπερβούμε σε επίπεδο κίνησης την προ-covid εποχή. Η ώρα έχει σημάνει για επενδύσεις».
Ο Managing Director της BlackRock κ. Πασχάλης Μπουχώρης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμες, με δεδομένο ότι αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες της επιχειρηματικότητας, όπως είπε. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως οι τράπεζες θα διαχειριστούν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας «ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στην ποιότητα των δικών τους χαρτοφυλακίων αλλά και παρέχοντας ρευστότητα σε όσους έχουν ανάγκη αξιοποιώντας τα εργαλεία τόσο της κυβέρνησης όσο και τη ΕΕ για να στηριχτεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και οι θέσεις εργασίας». Υπογράμμισε ως κρίσιμη επίσης, την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων διαχείρισης του ενεργητικού τους που έχουν σε εξέλιξη οι τράπεζες, κυρίως με προγράμματα τιτλοποιήσεων αλλά και την επιτυχή διενέργεια των πανευρωπαΪκών stress test που θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες στο πρώτο μισό του έτους. Ο Managing Director της BlackRock τόνισε ότι οι επενδυτικές προοπτικές είναι άμεσα συνυφασμένες με τις διεθνείς εξελίξεις: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς δημοσιονομικές παρεμβάσεις για 11,5 τρισ. και πρωτοφανή στην ιστορία παροχή ρευστότητας. Τα παραπάνω όπως είπε, συνιστούν αντίρροπες δυνάμεις για την παγκοσμιοποίηση όπως την έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες ισορροπίες».
Ο Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε). κ. Κώστας Μακέδος, στην παρέμβασή του ανέφερε, ότι η πανδημική κρίση θα λειτουργήσει ως επιταχυντής νέων επενδυτικών προοπτικών στη χώρα, λόγω και της ενεργοποίησης των πόρων από το ταμείο Ανάκαμψης που θεσμοθέτησε η Κομισιόν. Υπογράμμισε ότι πυξίδα για την επενδυτική δραστηριότητα της χώρες θα πρέπει να είναι οι αλλαγές που επιβάλλει σε όλες τις γραμμές παραγωγής η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που εγκαθιδρύθηκε ως απότοκος της κλιματικής κρίσης. Επ’ αυτού είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο με τους στόχους που έθεσε περί κλιματικής ουδετερότητας. Εξήγησε ότι η Ελλάδα μπορεί να μετέχει με αξιώσεις στον παγκόσμιο ανταγωνιστικό σύστημα και να αξιοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες, αρκεί να υπάρξει ένα υγιές οικοσύστημα για την απορρόφηση των πόρων που έρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Με σημεία αναφορά την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η χώρα όπως είπε μπορεί να προάγει ένα σύνολο πράσινων και βιώσιμων επενδύσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει μεγάλα ενεργειακά project, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, συστήματα έξυπνων πόλεων και επενδύσεις που αφορούν την κυκλική οικονομία και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε επίσης, ότι το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε , παρακολουθεί και συντονίζεται με τις νέες εξελίξεις, δίνοντας προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μάλιστα αποκάλυψε, ότι εν μέσω lockdown, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε, εξέδωσε 5.500 χιλιάδες εγγυητικές επιστολές παρέχοντας ρευστότητα σε 5.500 χιλιάδες επιχειρήσεις.
Ενότητα Γ1’ 3rd Athens Investment Forum: «Κερδίζοντας το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης»
Στην τρίτη ενότητα του 3rd Athens Investment Forum, με θέμα «Κερδίζοντας το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης», συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Χρύσα Λιάγγου, η οποία στην εισαγωγή της μίλησε για το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα μεταπολεμικά, όπου υπάρχουν σχέδια και μεγάλοι επενδυτές έτοιμοι να στηρίξουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Κ. Χατζηδάκης: Ιδιωτικοποιήσεις, δίκτυα, ΑΠΕ, εξοικονόμηση και απολιγνιτοποίηση οι κρίσιμοι τομείς για ενεργειακές επενδύσεις
Νέες νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και η προδημοσίευση του οδηγού για το νέο Εξοικονομώ, ενώ την Τρίτη θα γίνει η ηλέκτριση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Νάξου.
Στις ΑΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι με νέα ρύθμιση που ετοίμασε το ΥΠΕΝ οι επενδυτές δεν θα περιμένουν πλέον από τον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση των έργων, αλλά θα γίνεται με έγκριση μηχανικού. Ταυτόχρονα, ο υπουργός τόνισε πως προετοιμάζεται το νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια που θα αφορά την απλοποίηση των επόμενων φάσεων αδειοδότησης των ΑΠΕ ως την άδεια λειτουργίας.
Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηδάκης, εστίασε στις επενδύσεις και έφερε πέντε παραδείγματα σε συνάρτηση με την ενεργειακή μετάβαση: Πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, όπου υπάρχουν πλέον ιδιωτικά και δημόσια ώριμα έργα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ στα πλαίσια του σχετικού σχεδίου.
Αθ. Δαγούμας: Target model, ιδιωτικοποιήσεις, δίκτυα και ΑΠΕ οι τομείς όπου εστιάζει η ΡΑΕ αυτή τη στιγμή
Στο νευραλγικό ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος, Αθανάσιος Δαγούμας, κατά την ομιλία του. Στόχος της Αρχής, όπως τόνισε, είναι να παρέχει ένα δίκαιο πλαίσιο για όλους τους συμμετέχοντες με σταθερότητα και προσέλκυση επενδύσεων. Η ΡΑΕ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει άμεση και έμμεση εμπλοκή στην ενεργειακή μετάβαση είτε με δομικά μέτρα, είτε διευκολύνοντας την είσοδο νέων επενδυτών στους διαχειριστές, είτε στην ανάδειξη νέων ρόλων στην αγορά (aggregators κτλ), είτε στην επιτάχυνση επενδύσεων.
Όπως δήλωσε ο κ. Δαγούμας, το ΕΣΕΚ θέτει το πλαίσιο όπου προσαρμόζεται ο ρυθμιστής και όλοι οι φορείς, ενώ οι κρίσιμες εξελίξεις κατά τον τρέχοντα μήνα είναι το Target model, η πολιτική ΑΠΕ, οι επενδύσεις σε δίκτυα, καθώς και η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ υπογράμμισε επίσης ότι θεωρεί πιθανό να ξεπεραστεί ο εθνικός στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ για το 2030 και στάθηκε στη σημασία της στήριξης των ιδιωτικοποιήσεων και των υποδομών στο φυσικό αέριο, ώστε να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος.
Γ. Αλεξόπουλος: Οργανικά και με εξαγορές θα πετύχουμε το στόχο για ΑΠΕ 600 MW ως το 2025
Η ενεργειακή μετάβαση είναι η σημαντικότερη εξέλιξη στην ενεργειακή βιομηχανία, σύμφωνα με τον Γεώργιο Αλεξόπουλο, Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ των ΕΛΠΕ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ προς την κατεύθυνση αυτή, στηρίζοντας νέες δραστηριότητες όπως στις ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και την ηλεκτροπαραγωγή. Ο κ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο τον εταιρικό στόχο για 50% βελτίωση του αποτυπώματος CO2 ως το 2030 μέσω της ενεργειακής αποδοτικότητας που είναι η αφετηρία σε όλες τις δραστηριότητες, της ανακύκλωσης και της ηλεκτροκίνησης. Στις ΑΠΕ ο στόχος των ΕΛΠΕ είναι να φτάσει τα 300 μεγαβάτ εγκαταστάσεων ως το 2021 και τα 600 μεγαβάτ ως το 2025. Ο όμιλος σκοπεύει να το επιτύχει αυτό μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, ενώ θεωρεί εμβληματικό το μεγάλο έργο του φωτοβολταϊκού της Κοζάνης, ισχύος 204 μεγαβάτ, το οποίο θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και θα έχει υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Κ. Ξιφαράς: Νέες δραστηριότητες, διεθνή έργα και επιθετική εμπορική πολιτική το τρίπτυχο της στρατηγικής της ΔΕΠΑ
Ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ στάθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ενεργειακός κλάδος ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης, της διακύμανσης των τιμών, της πανδημίας και της γεωπολιτικής αστάθειας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ΔΕΠΑ επιδιώκει να γίνει οδηγός στις εξελίξεις και προς αυτή την κατεύθυνση ολοκλήρωσε με επιτυχία το μετασχηματισμό της σε τρεις διακριτές εταιρείες (Εμπορίας, Υποδομών, Διεθνών Έργων). Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο άντεξε στην πανδημία, αλλά ανέκτησε σημαντικό μερίδιο αγοράς και μειώνει τις τιμές στα πλαίσια μιας επιθετικής εμπορικής πολιτικής με εξειδικευμένα και ανταγωνιστικά πακέτα για κάθε κατηγορία πελατών της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στα επιτυχημένα βήματα που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η ΔΕΠΑ, συγκαταλέγεται η επαναδιαπραγμάτευση των μακροχρόνιων συμβολαίων της, η κλιμάκωση της δραστηριοποίησης στα διεθνή έργα και η δυναμική είσοδος στο LNG. Χαρακτηριστική επίσης είναι η είσοδος και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ σε τομείς όπως οι μικρές χρήσεις LNG, το bunkering, η αεριοκίνηση και τα ανανεώσιμα αέρια. Τέλος, ο κ. Ξιφαράς, υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό η ΔΕΠΑ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων εγχώριων και διεθνών επενδυτών, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αποκρατικοποίησης, καθώς γνωρίζουν ότι με τη συμμετοχή τους εξασφαλίζουν ηγετική θέση στην ελληνική αγορά ενέργειας και πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ι. Κοπανάκης: Στο δικό της green deal βασίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ στηρίζεται στο δικό της green deal, στην πελατοκεντρική προσέγγιση και στο ψηφιακό μετασχηματισμό, στα δίκτυα μέσα παραγωγής και στην εμπορία, όπως τόνισε ο Ιωάννης Κοπανάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το green deal περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση και τη διείσδυση στις ΑΠΕ με κυριότερη δράση τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στα ορυχεία. Σχετικά με τις τοπικές κοινότητες με λιγνιτική παραγωγή, ο κ. Κοπανάκης ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις άξονες, ο πρώτος είναι η κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης, ο δεύτερος η ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών στα πρώην ορυχεία και ο τρίτος επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας, βιομάζα, υδρογόνο και άλλες νέες τεχνολογίες.
Αρ. Χαντάβας: Οι πράσινοι τομείς όπου μπορεί να εστιάσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Enel
Ο Αριστοτέλης Χανταβάς, επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power & Πρόεδρος του SolarPower Europe, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. για την ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της Ελλάδας. Ο ίδιος μίλησε για τις ευρείες προσπάθειες και επενδύσεις της Enel για μείωση των εκπομπών CO2 και του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της ως παράδειγμα και για άλλες επιχειρήσεις.
Η εταιρεία επένδυσε μέχρι στιγμής εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και έχει φτάσει πλέον τα 58 έργα με ισχύ 475 μεγαβάτ. Το σύμπλεγμα αιολικών του Καφηρέα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στον ελληνικό χώρο, όπως τόνισε, ενώ τα πράσινα λιμάνια είναι ένας υποσχόμενος νέος τομέας και μαζί με τα υβριδικά, τα έξυπνα νησιά και το repowering συγκαταλέγονται ανάμεσα στις προτάσεις της Enel για την χώρα μας.
Ενότητα Γ2’ 3rd Athens Investment Forum: «Ενεργειακές υποδομές – Η μετεξέλιξη και οι επενδυτικές προκλήσεις»
Στην Ενότητα Γ2’ του 3rd Athens Investment Forum για την ενέργεια με θέμα τη μετεξέλιξη και τις επενδυτικές προκλήσεις, συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Χάρης Φλουδόπουλος.
Ν. Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Ο αναπ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης έθεσε ως βασικά ερωτήματα το πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και πώς θα περάσει στην ανάπτυξη. Έφερε ως θετικό παράδειγμα την αμερικανική DFC που ήρθε να επενδύσει στα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και τη Microsoft που αποφάσισε να κατασκευάσει κέντρα δεδομένων στη χώρα μας, όπως και άλλες επενδύσεις από χώρες όπως το Ισραήλ. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας και στα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, στην ανάπτυξη δικτύων αερίου και ηλεκτρισμού.
Μ. Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ
Το επενδυτικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για αυτή τη δεκαετία αγγίζει τα 5 δισ. και τον καθιστά μεγαλύτερο ενεργειακό επενδυτή στη χώρα, τόνισε ο Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος ανήγγειλε ότι την επόμενη Τρίτη ο διαχειριστής πρόκειται να εγκαινιάσει τη διασύνδεση της Νάξου και ακολουθεί το δεύτερο καλώδιο Λαυρίου-Σύρου. Σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά, ο κ. Μανουσάκης δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του γερμανικού μοντέλου για την ανάπτυξη των απαραίτητων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ενώ δίνει έμφαση και στην αποθήκευση ενέργειας.
Αν. Μάνος: Ο ΔΕΔΔΗΕ μετατρέπεται σε σύγχρονο ενεργειακό διαχειριστή
Ο μετασχηματισμός σε ένα σύγχρονο ενεργειακό διαχειριστή με κυρίαρχο ρόλο στην ηλεκτροκίνηση και στις σχετικές υποδομές φόρτισης και δικτύου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως υποστήριξε ο Αναστάσιος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Παράλληλα, γίνεται σημαντική προσπάθεια στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών, στην αξιοποίηση νέων συστημάτων στο δίκτυο διανομής και στην αυτοματοποίηση. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι κατά το α΄εξάμηνο του 2020 ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε σε τριπλάσια αιτήματα συνδέσεων ΑΠΕ σε σχέση με όλο το 2019.
Ν. Μπατιλάνα: Επενδύσεις στο δίκτυο και το υδρογόνο για την επόμενη ημέρα
Ο ΔΕΣΦΑ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας, με έργα στο εσωτερικό αλλά και στις διασυνδέσεις της χώρας με τις γειτονικές αγορές, όπως ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Νικολά Μπατιλάνα. Στόχος του διαχειριστή είναι επίσης οι επενδύσεις στο υδρογόνο ώστε να συμβαδίσει ο ΔΕΣΦΑ με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση και να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους απανθρακοποίησης.
Κ. Σιφναίος: Τα οφέλη του LNG Αλεξανδρούπολης για τη χώρα και την περιοχή
Η σημασία του πλωτού τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης ως νέα πύλη εισόδου για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ήταν το θέμα της ομιλίας του Κωνσταντίνου Σιφναίου, διευθυντή της Gastrade. Ο ίδιος εκτιμά ότι το έργο θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ενεργειακή ρευστότητα στην αγορά, θα επιτρέψει τη μείωση του ενεργειακού κόστους και θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, εστίασε στο ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο κατά τα επόμενα 20 χρόνια και τόνισε ότι η κατανάλωση στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί από 5,3 δις. κ.μ. το 2019 σε 7,5 δις. κ.μ. το 2030.
Π. Βογιατζής: Φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης 150 εκατ. για την ΕΔΑ Αττικής
Στον φιλοπεριβαλλοντικό ρόλο του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα της ενεργειακής μετάβασης επικεντρώθηκε ο Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης της ΕΔΑ Αττικής, Παντελής Βογιατζής. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία εργάζεται για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στον τομέα ελέγχου της, δηλαδή στους Δήμους της Αττικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΔΑ Αττικής υλοποιεί φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης ως το 2024 με επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ με αναμενόμενη αύξηση των διασυνδέσεων στους 240.000 μετρητές.
Μ. Σιγάλας: Έντονο το ενδιαφέρον της Hill International για τα έργα φυσικού αερίου
Τελευταίος ομιλητής στη δεύτερη συνεδρία για την ενέργεια ήταν ο Μανώλης Σιγάλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hill International για τη Ν. Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε ως σημαντικά έργα για την εταιρεία τη συμμετοχή της στον αγωγό ΤΑΡ, το ρόλο στη ΔΕΠΑ Υποδομών ως τεχνικός σύμβουλος, καθώς και το FSRU της Κύπρου που πλέον υλοποιείται. Όπως τόνισε, η Hill παρακολουθεί στενά την εξέλιξη όλων των έργων φυσικού αερίου της περιοχής μας.
Δ’ Ενότητα 3rd Athens Investment Forum: «Ο κατασκευαστικός κλάδος οδηγός της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας»
Η σημαίνουσα θέση του κατασκευαστικού κλάδου ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τονίστηκε στις παρεμβάσεις των ομιλητών στην ενότητα Δ’ του 3rd Investment Forum υπό τον τίτλο «Ο κατασκευαστικός κλάδος οδηγός της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Καραμανλής
«Αυτό που χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα είναι όραμα, σχέδιο και συστηματική εργασία στα ζητήματα των μεγάλων έργων υποδομής», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι η χώρα πρέπει τώρα να επενδύσει σε τομείς που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω της στρατηγικής της θέσης. Όπως είναι τα logistics, οι συνδυασμένες μεταφορές, με τα σιδηροδρομικά έργα και τα λιμάνια μας που μπορούν να γίνουν μεγάλα εμπορευματικά κέντρα, και η νέα γενιά έργων υποδομών που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Έργα που υπηρετούν το νέο παραγωγικό μοντέλο. «Αυτή είναι η νέα εθνική στρατηγική: Η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής» τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης σε μία σειρά εμβληματικών έργων τα οποία επί χρόνια παρέμεναν κολλημένα στη δίνη περίπλοκων προβλημάτων», όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) τον οδικό άξονα Πάτρα –Πύργος και την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65. Ιδιαίτερα κρίσιμος πυλώνας του σχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως αναφέρθηκε είναι η υπεύθυνη ανάπτυξη των συνδυαστικών μεταφορών. «Αναγάγουμε τον Πειραιά, τα λιμάνια του Βορρά και κυρίως της Θεσσαλονίκης, σε πύλες εισόδου και αναβαθμίζουμε την Ελλάδα στο χώρο των logistics. Αναπτύσσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο και εκσυγχρονίζουμε το προβληματικό σύστημα ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ με τη βοήθεια και την εποπτεία της Ε.Ε.». Τέλος ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι έχουν σχεδιαστεί μια σειρά από καίριες αλλαγές στον νόμο 4412 των δημόσιων έργων, ώστε να προχωρούν με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Αλέξανδρος Εξάρχου: Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας «ΑΚΤΩΡ»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κατασκευαστικής Εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», αναφέρθηκε στην απουσία δημοπράτησης έργων και επεσήμανε την αναγκαιότητα να θεσμοθετηθούν ταχύτερες και αξιόπιστες διαδικασίες όσον αφορά στην εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων. Αναφέρθηκε στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των κατασκευών τονίζοντας ότι η αγορά υποφέρει από την έλλειψη δημοσιονομικού χώρου για επενδύσεις. Οσον αφορά στην ένδεια που χαρακτηρίζει τις δημοπρατήσεις νέων έργων, είπε ότι το τοπίο των έργων που μπήκαν σε τροχιά δημοπράτησης περιγράφονται με τρεις χαρακτηρισμούς: «Πολύ μικρά, πολύ φθηνά, πολύ αργά». Ανέφερε ακόμη, ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να ξεβαλτώσει εμβληματικά έργα δεν περνάει απαρατήρητη από τους επενδυτές. Ωστόσο σχολίασε ότι για να έχουν νόημα αυτές οι προσπάθειες της κυβέρνησης, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ώριμες μελέτες, αλλαγή στον τρόπο σύνταξης των τευχών δημοπράτησης και να δοθεί τέλος στη μανία των προσφυγών που κατατρύχει τον κατασκευαστικό κλάδο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Κωνσταντίνος Μιτζάλης: Διευθύνων Σύμβουλος, AVAX S.A.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AVAX S.A. κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ο όρος βιωσιμότητα δεν είναι άγνωστη λέξη για τις κατασκευές, αντιθέτως, συνδέεται κατεξοχήν με τον κλάδο. Ανέφερε επί τούτου, ότι τόσο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται από την Ευρώπη θα ενισχύουν περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις, καθώς δάνεια και επιδοτήσεις θα συνδέονται με περιβαλλοντικά κριτήρια. Στο νέο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η Ευρώπη μέσω και του ταμείου ανάκαμψης, υπογράμμισε ως μεγάλη αναγκαιότητα τη δημοπράτηση νέων έργων, με ορθές διαδικασίες ωρίμανσης, σφιχτά χρονοδιαγράμματα και επάρκεια πόρων για τους μελετητές. Τόνισε επίσης την ανάγκη να υλοποιηθούν έργα που αναδεικνύουν τα φυσικά προτερήματα τη χώρας μας. Αρκεί, όπως σημείωσε, και ο κατασκευαστικός κλάδος, ως κατεξοχήν συμμέτοχος σ’ αυτή τη διαδικασία να περιορίσει από την πλευρά του τις ενστάσεις και τις προσφυγές, που κάποιες φορές γίνονται για την τιμή των όπλων όπως είπε.
Γιώργος Περδικάρης: Μέλος Δ.Σ. του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περδικάρης τόνισε ότι η πανδημική κρίση δημιουργεί μία μοναδική ευκαιρία στη χώρα να αλλάξει πορεία.
Όπως είπε τα κεφάλαια άνω των 60 δισ. που θα εισρεύσουν στη χώρα από τη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ) και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία ανέφερε ότι με τη μόχλευση και τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα, είναι η μεγάλη πρόκληση που γεννάται. Αρκεί όπως τόνισε, να ξεπεραστούν οι παθογένειες και αγκυλώσεις: «Οφείλουμε όλοι μας να αφήσουμε πίσω τις συνήθεις του παρελθόντος» Ο χρόνος για τη απορρόφηση των 60 δισ. ότι είναι πολύ λίγος. Θα είμαστε, όπως είπε, ασυγχώρητοι αν δεν πετύχουμε, ανέφερε. Κατά τον κ. Περδικάρη, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη ακόμη κι από αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπογράμμισε ακόμη, ότι εκτός από την εξάλειψη των παθογενειών που οφείλει να αφήσει πίσω του ο κατασκευαστικός κλάδος, (μεγάλες εκπτώσεις & δικαστικές αντιπαραθέσεις) πρέπει και η Ελληνική Διοίκηση από την πλευρά της να αλλάξει. «Να υπάρξει ακόμη και outsourcing εκεί που το Δημόσιο αργεί να ανταποκριθεί», ανέφερε, ούτως ώστε να συνδράμουν την πολιτεία στην ωρίμανση των μελετών. Στην κατακλείδα της παρέμβασής του, υπογράμμισε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στον πυρήνα του ταμείου ανάκαμψης. Χαρακτήρισε τον όμιλο που εκπροσωπεί «μπροστάρη» στα βιώσιμα έργα πράσινου προσανατολισμού ενώ δήλωσε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι στη διάθεση της πολιτείας να συμβάλει όπου μπορεί, στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.
Πέτρος Σουρέτης: Διευθύνων Σύμβουλος, ΙΝΤΡΑΚΑΤ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, ΙΝΤΡΑΚΑΤ Πέτρος Σουρέτης υπενθυμίζοντας την προφητική φράση του Μπιλ Γκέιτς που το 2015 σε δημόσια παρέμβασή του είχε πει ότι είναι πιθανότερο ένας ιός να σκοτώσει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους παρά ένας πόλεμος, θέλησε να αναδείξει την τρομακτική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας, η οποία όπως είπε ευτυχώς δεν σκότωσε δέκα εκατομμύρια ανθρώπους. Ανέφερε ακόμη, ότι η αρνητική επίδραση της πανδημίας για την Ελλάδα θα αποφέρει ακόμη πιο βαριές επιπτώσεις, με δεδομένο ότι η χώρα έβγαινε από μία δεκαετή κρίση. Υποστήριξε, ότι η ανάκαμψη της χώρας θα είναι σταδιακή καθώς οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αποτυπώνουν μία δύσκολη κατάσταση. Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των 671 δισ. που αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες: Την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, την παροχή πόρων για ιδιωτικές επενδύσεις και την ενίσχυση προγραμμάτων μεγάλης αποτελεσματικότητας. Όπως είπε, τα έργα που έχουν προτεραιότητα αφορούν την καθαρή πράσινη ενέργεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων τις έξυπνες μεταφορές κτλ. Στην ίδια κατεύθυνση όπως τόνισε είναι και η κατεύθυνση των πόρων της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Σουρέτης τόνισε τη δυναμική που αναπτύσσεται στον κατασκευαστικό κλάδο με έργα υψηλών προϋπολογισμών, που είτε βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού είτε φάση τελικής δημοπράτησης. Στην κατακλείδα της παρέμβασής του, κατέγραψε μία σειρά εμβληματικών έργων στη χώρα (μετρό, Flyover, Ελληνικό κτλ), υπογραμμίζοντας ότι ο μακρύς κατάλογος αυτών των έργων δίνουν απάντηση σε οποιαδήποτε αμφιβολία για τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει ο κατασκευαστικός κλάδος στην ανάκαμψη της χώρας.
Χρήστος Βίνης: Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.
Ο Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε κ. Χρήστος Βίνης αναφέρθηκε στα 24 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε η οποία όπως είπε έχει εκτελέσει έργα 6,1 δισ. σε 518 συμβάσεις. Εξ αυτών των συμβάσεων, 21 είναι ενεργές με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 1,2 δισ. Η πορεία της εταιρείας όπως τόνισε, καταγράφει μία επιτυχή πορεία, καθώς προχωράει η δημοπράτηση έργων με τη διαδικασία των μειοδοτικών διαγωνισμών προϋπολογισμού 600 εκ. αλλά και στη δημοπράτηση έργων με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου προϋπολογισμού 3 δισ. Οι αναπτυξιακοί στόχοι που έχει θέσει η ΕΡΓΟΣΕ σύμφωνα με τον κ. Βίνη, είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση της διατροπικότητας με έμφαση στην εμπορική μεταφορά, με συνδέσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια, η ολοκλήρωση του κορμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας (άξονας ΠΑΘΕ), αλλά και η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου.
Νίκος Κουρέτας: Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Αττικό Μετρό
Ο Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Κουρέτας, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στη συμβολή της κατασκευής λειτουργίας των έργων του μετρό όσον αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και στο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου. Για το σύνολο του έργου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι η Αττικό Μετρό την τελευταία 20ετία έχει κατασκευάσει 60 χιλιόμετρα γραμμών και 64 σταθμούς. Μίλησε για τις υφιστάμενες επεκτάσεις του έργου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αναφέρθηκε και στις μελλοντικές επεκτάσεις που σχεδιάζει η εταιρείας. Για τη γραμμή 4 του μετρό, ανέφερε ότι στο πρώτο στάδιό της φτάνει τα 13 χιλιόμετρα, θα διαθέτει 15 σταθμούς, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,5 δισ. Εξήγησε ότι θα εξυπηρετεί 220 χιλιάδες επιβάτες με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την πόλη. Οσον αφορά στην επέκταση του έργου προς τον Πειραιά, ενημέρωσε ότι υπολείπεται η ολοκλήρωση άλλων τριών σταθμών οι οποίοι θα είναι έτοιμοι το καλοκαίρι του 2022 με τη γραμμή να εξυπηρετεί 132 χιλιάδες επισκέπτες. Για το έργο της Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι γίνονται οι προετοιμασίες για να ξεκινήσουν οι επεκτάσεις του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες. Για τα σχέδια της εταιρείας που αφορούν τις μελλοντικές επεκτάσεις τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και στη Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ.
Χάρης Σαχίνης: Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης μίλησε για τη σημασία που έχει για την ΕΥΔΑΠ η αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών υδάτων και αποχέτευσης με σεβασμό στο περιβάλλον. Με στραμμένη την προσοχή της εταιρείας σε έργα με υψηλό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, στόχος της εταιρείας είναι όπως είπε ο κ. Σαχίνης να πενταπλασιαστούν οι επενδύσεις, με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, καλής εκτέλεσης και λιγότερων προσφυγών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοιχτοί σε συμπράξεις» και τόνισε ότι τα έργα που επεξεργάζεται η εταιρεία είναι της τάξεως του 1,7 δισ. Επιγραμματικά αναφέρθηκε στην αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης (80 εκ.), στις παρεμβάσεις για τη μείωση του μη ατιμολόγητου νερού (50 εκ) στους έξυπνους υδρομετρητές (100 εκ.). Στην κατακλείδα του υπογράμμισε ότι στόχος της εταιρείας και μέσα από όλα τα έργα που δρομολογούνται, είναι να παράγεται zero carbon νερό.
Facebook Comments