Την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων εξέφρασε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, ενώ κάλεσε επίσης τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Επαναβεβαίωσε επίσης το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου –περιλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992)– και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα κείμενα αυτά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του και κάλεσε αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αρχίσουν επειγόντως εποικοδομητικό διάλογο μετά τις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Στο μεταξύ, και έπειτα από τις διεθνείς αντιδράσεις για το άνοιγμα των Βαρωσίων, σε εξέλιξη φαίνεται πως είναι νέες πρωτοβουλίες για να μειωθεί περαιτέρω η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα βρεθεί σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.

«Αυτό που έκανε στην Αμμόχωστο ο Ερντογάν, είναι αυτό ακριβώς που του είπε η ΕΕ να μην κάνει με το σημείο 18 των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρώσωπος Στέλιος Πέτσας.«Άρα εδώ θα βρει απέναντί του, όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι είναι σαν να κοροϊδεύει η Τουρκία όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Αναφερόμενος στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου που οδηγεί στην παραλία της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το οποίο έχει καταδικάσει η Ελλάδα έχοντας παράλληλα ξεσηκώσει θύελλα διεθνών αντιδράσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε (στην Τουρκία) ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση. Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Facebook Comments