H πόλη Στεπανακέρτ, η περιφερειακή πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που τελεί υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών, παραμένει στόχος βομβαρδισμών, παρά την εκεχειρία.

Βαριές εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ, σείοντας όλη την πόλη, παρά την εκεχειρία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η οποία θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ έπειτα από διαπραγματεύσεις και υπό την αιγίδα της Ρωσίας μετά δύο εβδομάδες σφοδρών μαχών για την αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνταν ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, έπειτα από διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, μετά σχεδόν δύο εβδομάδες σφοδρών μαχών για την αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε και τέθηκε σε ισχύ στις 12.00 το μεσημέρι τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδας) φαίνεται να τηρείται σχετικά, καθώς στην πρωτεύουσα της περιφέρειας του Στεπανακέρτ υπήρχε κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότερη ηρεμία έπειτα από ημέρες σφοδρών εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, οι βομβαρδισμοί –πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας– σταμάτησαν και οι σειρήνες που προειδοποιούν για επικείμενες επιθέσεις σίγησαν αλλά οι δρόμοι παραμένουν έρημοι, εκτός από μερικούς κατοίκους που βγαίνουν προκειμένου να εφοδιαστούν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν, με ρωσική διαμεσολάβηση, σε μια εκεχειρία έπειτα από διαπραγματεύσεις δέκα και πλέον ωρών που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Μόσχα.

Αυτή η ανθρωπιστική εκεχειρία αναμένεται να επιτρέψει την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και των σορών των θυμάτων.

Αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, το αρμενικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις αζερικές δυνάμεις ότι «εξαπέλυσαν επίθεση στις 12.05».

«Η Αρμενία παραβιάζει κατάφωρα την εκεχειρία», απάντησε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν επίσης για επιθέσεις αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Facebook Comments