Το πρωτοσέλιδο της Αυγής της Κυριακής με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά συζητήθηκε πολύ και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Είναι ντροπιαστικό για την ιστορία του εντύπου και απαράδεκτο, τόσο ως προς τον διχαστικό χαρακτήρα του, όσο και προς τη διάρρηξη του ενιαίου κοινωνικού μετώπου απέναντι στη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση. 

Το πόσο αποτυχημένο είναι το πρωτοσέλιδο της Αυγής της Κυριακής τεκμαίρεται και από ένα ακόμα στοιχείο: κανένα πολιτικό στέλεχος, πέραν της σκληρής κομματικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βγήκε να υπερασπιστεί την εφημερίδα. Και ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν πόσο ζημιογόνο είναι σε αυτή τη συγκυρία αυτό το πρωτοσέλιδο. 

Όλα αυτά πλέον είναι ιστορία, αλλά είναι και δηλωτικά ενός βαθύτερου προβλήματος, το οποίο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον μπλοκάρει πολιτικά: είναι εγκλωβισμένος στο 2011, την περίοδο του αντιμνημονίου και της πλατείας. Όμως, η κοινωνία έχει φύγει προς τα εμπρός. Θέλει να κλείσει τις πληγές της, οι πολίτες προσπαθούν να βάλουν τη ζωή τους σε τάξη και δεν θέλουν κραυγές και διχασμό. Αυτό είναι που δεν κατάλαβε από την ετυμηγορία των εκλογών του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος και στους εσωτερικούς συσχετισμούς. 

Αν δεν λύσει αυτό το βαθύ πρόβλημα, τότε η ζωή της κυβέρνησης θα είναι πιο απλή. Έστω και αν αυτό δεν είναι υποχρεωτικά καλό για την κυβέρνηση. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments