Ελληνικά ομόλογα: Κάτω από το 0,8% το 10ετές
Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνονται yields και spreads των ελληνικών κρατικών τίτλων, σε ένα ράλι που μοιάζει ασταμάτητο
Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνονται yields και spreads των ελληνικών κρατικών τίτλων, σε ένα ράλι που μοιάζει ασταμάτητο
Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνονται yields και spreads των ελληνικών κρατικών τίτλων, σε ένα ράλι που μοιάζει ασταμάτητο και με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι πολύ σύντομα, εκτός από τα έντοκα, και τα πολύ βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, όπως πχ. το 3ετές (λήξη Ιανουαρίου 2023) του οποίου η απόδοση σήμερα διαμορφώνεται οριακά πάνω από το 0%, θα φέρουν αρνητικά επιτόκια.
Ο δρόμος προς μία νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι προφανώς ορθάνοιχτος και ο ΟΔΔΗΧ έχει όλους τους λόγους να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικά ευνοϊκό αυτό κλίμα ώστε να βελτιώσει την ρευστότητας τη αγορά και την καμπύλη αποδόσεων και να ενισχύσει το… οπλοστάσιο του Ελληνικού Δημοσίου, το λεγόμενο cash buffer, για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας χωρίς να μειωθεί το “ταμείο”. Αυτή η κίνηση δεν αναμένεται να αργήσει, πιθανότατα να γίνει εντός του Οκτωβρίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για νέο ομόλογο μικρής διάρκειας ή και για το άνοιγμα πρόσφατης έκδοσης να είναι οι ίδιες, κάτι που θα αποφασιστεί στη συνέχεια.
Πάντως με αποδόσεις ακόμα κάτω του 1% στο 15ετές, η Ελλάδα άνετα θα μπορούσε να δοκιμάσει μία πιο μακροπρόθεσμη έκδοση, κάτι που πιθανότατα να επιχειρήσει το επόμενο έτος.
Επιστρέφοντας στις επιδόσεις των ελληνικών τίτλων, πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 0,767% (πτώση 6%) ενώ το spread χτυπά και αυτό νέα χαμηλά στις μόλις 135 μονάδες βάσης. Παράλληλα, στο 0,909% κινείται η απόδοση του 15ετούς, ενώ στο μόλις 0,151% διαμορφώνεται το yield στο 5ετές.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments