Οι αμερικανικές επιχειρήσεις της Γερμανίας ψηφίζουν Μπάιντεν
Η αγωνία κορυφώνεται. Λίγες μόλις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου
Η αγωνία κορυφώνεται. Λίγες μόλις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου
Η αγωνία κορυφώνεται. Λίγες μόλις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Θα καταφέρει να επιβληθεί εκ νέου ο νυν πρόεδρος Τραμπ ή θα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη στον συνδιεκδικητή του προεδρικού θώκου Τζο Μπάιντεν;
Το ερώτημα που απασχολεί το Βερολίνο είναι πώς θα επηρεάσει η έκβαση των εκλογών τις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις και κυρίως την οικονομία. «Θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε πολιτική οργάνωση», σχολιάζει ο πρόεδρος του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου στη Γερμανία Φρανκ Σπορτολάρι. «Ωστόσο τα μέλη μας εκτιμούν ότι πολιτικά και οικονομικά θα ήταν καλύτερα εάν κέρδιζαν οι Δημοκρατικοί».
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η AmCham Germany με τη συμμετοχή των 50 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων στη Γερμανία. Το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει βέβαια να υπερεκτιμηθεί. Οι μάνατζερ ελπίζουν ότι η επικράτηση του Μπάιντεν θα έφερνε την αναθέρμανση των πολιτικών σχέσεων, την οποία ενδεχομένως να μπορούσαν οι ίδιοι να εξαργυρώσουν οικονομικά.
Τάσεις προστατευτισμού και στους Δημοκρατικούς
«Υπάρχουν πολλά θέματα στον διατλαντικό άξονα που χρήζουν λύσεων», λέει ο Σπορτολάρι. Προβλήματα, όπως το μείζον ζήτημα του ελλείμματος στο αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο, δεν θα λύνονταν δια μαγείας από έναν πρόεδρο Μπάιντεν. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών υπάρχουν πολλοί που «ενστερνίζονται τις πολιτικές προστατευτισμού», προειδοποιεί ο ειδικός. «Ωστόσο ελπίζουμε ότι θα υπήρχε καλύτερος διάλογος για να λύνουμε καλύτερα αυτά τα προβλήματα».
Επί της αρχής για τις επιχειρηματικές σχέσεις είναι εξάλλου δευτερευούσης σημασίας ποιος κυβερνά στην Ουάσιγκτον, όπως λέει. «Η δημοτικότητα των προέδρων δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στις οικονομικές σχέσεις». Οι περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία. «Είναι θαρραλέοι άνθρωποι που δεν πτοούνται εύκολα», λέει ο Σπορτολάρι,
Πράγματι, το 2019 ο τζίρος των 50 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Το 2018 βέβαια το συν ήταν της τάξης του 5,5%. Η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης αποδίδεται στις αδυναμίες του κλάδου κατασκευής μηχανών και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Κερδισμένοι, αντίθετα, είναι οι τομείς της παροχής υπηρεσιών και του εμπορίου, η τεχνολογία των πληροφοριών και οι τηλεπικοινωνίες.
Οι μεγαλύτεροι αμερικανοί εργοδότες στη Γερμανία
Με 19,85 δις ευρώ η Amazon βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας του AmCham με τις 50 αμερικανικές επιχειρήσεις της Γερμανίας που καταγράφουν τον μεγαλύτερο τζίρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται με 19,8 δις ευρώ τζίρο η Ford, η οποία εκτοπίστηκε μετά από αρκετά χρόνια από την πρώτη θέση.
Στην τρίτη θέση ακολουθεί η ExxonMobil με εκτιμώμενο τζίρο 8,58 δις ευρώ, στην τέταρτη τα πρατήρια Jet ενώ στην πέμπτη η κατασκευάστρια αγροτικών μηχανημάτων John Deere. Ο συνολικός τζίρος των 50 σημαντικότερων αμερικανικών επιχειρήσεων στη Γερμανία ανήλθε πέρσι στα 182 δις ευρώ.
Της λίστας των μεγαλύτερων αμερικανών εργοδοτών στη Γερμανία ηγείται η αλυσίδα φαστ φουντ McDonalds, η οποία απασχολεί περίπου 61.000 εργαζομένους. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα εργοστάσια της Ford με 22.650 υπαλλήλους, στην τρίτη και τέταρτη θέση η Amazon και η UPS αντίστοιχα με περίπου 20.000 εργαζομένους, ενώ ακολουθούν οι Manpower Deutschland και John Deere. Συνολικά υπήρξε ελαφρά μείωση του αριθμού των εργαζομένων από τις 315.000 στις 306.000.
Εύσημα για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στη Γερμανία αξιολογούν εν γένει θετικά τον τρόπο που οι αρχές διαχειρίζονται την πανδημία του κορωνοϊού. Επικροτούν ιδιαίτερα το μέτρο της επιδοτούμενης μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας αλλά και το πακέτο βοήθειας για αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους.
Το ήμισυ περίπου των 50 κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων διατήρησαν αμετάβλητες τις επενδύσεις τους στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ το 31% επένδυσε μάλιστα περισσότερα. Αυτό αποδίδεται στη γενικότερη εκτίμηση για σημαντική ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας το 2021. Το 53% των επιχειρήσεων αναμένουν αύξηση του τζίρου ενώ το 41% αύξηση της κερδοφορίας τους. «Η Γερμανία παραμένει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός του αμερικανικού επιχειρείν», σχολιάζει ο Σπορτολάρι.
Η κρίση αναμένεται να έχει ωστόσο σημαντικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων. Το 56% κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το 2020 στη Γερμανία ενώ το 39% μείωση της κερδοφορίας τους. Το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο εκτιμά ότι η συστημική κρίση στον κλάδο της κατασκευής μηχανών και αυτοκινήτων επιδεινώνεται περαιτέρω από την κρίση του κορωνοϊού.
Facebook Comments