Τα καταδικασθέντα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής  δίνουν την μάχη της αναστολής των ποινών τους, ενώ αναμένεται να υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα τους.

Στο δικαστήριο βρίσκονται ήδη οι Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι θα ανεβούν στο εδώλιο. Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρίσκεται και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Για ανεπανόρθωτη βλάβη» κάνει λόγο ο Ηλ. Κασιδιάρης

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, κατά την υποβολή του αιτήματος του ανάφερε:

«Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση.  Και για να διακηρύξω την αθωότητα μου. Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις , όταν προφυλακίστηκαν για ένα χρόνο και τότε τόνιζαν πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκαν ένοχος ζητώ το δικαίωμα να πάω στο εφετείο. Εάν δεν την πάρω δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να τελειώσει το εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή.

Για την ανεπανόρθωτη βλάβη , ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό.

Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο.

Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος».

Συνήγορος Ελ. Ζαρούλια: «Και ο τελευταίος μη Έλλην καταδικασθείς απολαμβάνει το δικαίωμα της αναστολής»

«Η κα. Ζαρούλια υπέστη τον πιο σκληρό δικονομικό καταναγκασμό που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Έμεινε κατ’οικον περιορισθείσα από το 2014 με μόνη έξοδο να επισκέπτεται τον προφυλακισμένο σύζυγο της και το φαρμακείο» ανέφερε ο συνήγορος της ζητώντας την αναστολή της ποινή της, συμπληρώνοντας: «Το δικαίωμα της αναστολής το απολαμβάνει και ο τελευταίος μη Έλλην καταδικασθείς. Μετά από 7 χρόνια άγριας ταλαιπωρίας ζητά να της αναγνωρίσετε ότι εμφανίζεται ενώπιον σας όποτε το ζητήσατε».

«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς» ανέφερε η υπεράσπιση της Ε. Ζαρούλια.

Και προσέθεσε: «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείται βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου που πρέπει να φτάσει στο εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση».

Τα επιχειρήματα των πρώην βουλευτών και οι πίτσες του Μπούκουρα

Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, η υπεράσπισή του είπε στη δίκη: «Ο Αλεξόπουλος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένειά του».

Αίσθηση προκάλεσε η υπεράσπιση του Στάθη Μπούκουρα, με την επισήμανση ότι ήδη έχει βρεθεί 12 μήνες στη φυλακή. «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αν μπει φυλακή, θα έχει εκτίσει την ποινή του» σημείωσε η συνήγορός του. 

Μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες -ανάμεσά τους και ένας μητροπολίτης- οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «Κυρία πρόεδρε, ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Η πλευρά του καταδικασθέντα Μιχ. Αρβανίτη υποστήριξε ότι, αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της, τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών.

Ο συνήγορος του Αντ. Γρέγου ζήτησε από το δικαστήριο «βραχιολάκι» για τον εντολέα της. Μάλιστα, ζήτησε ο καταδικασθείς να έχει δικαίωμα κίνησης στο Δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος. Ακόμη, ο συνήγορος επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους, εξαιτίας των οποίων θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, αν οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος ζήτησε ο ίδιος από το δικαστήριο να μην μπει στη φυλακή. «Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου για τη καταδίκη» είπε στους δικαστές και μίλησε για τις δυο ανήλικες κόρες του, ο οποίες δέχονται μπούλινγκ στο σχολείο. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει με την οικογένειά του. «Με καταδικάσατε αλλά παρακαλώ για μια δεύτερη ευκαιρία με εξοντώσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα για τον Ηλιόπουλο στη δίκη κατέθεσε και ο ιεράς αδελφός του, ο οποίος έκανε λόγο για έναν άνθρωπο της προσφοράς, που δεν πρέπει να πάει στη φυλακή. Ο αδελφός του Ηλιόπουλου είπε: «Αυτό που ήθελα να πω είναι ένας άνθρωπος της προσφοράς. Έξω είναι χρήσιμος ο Παναγιώτης. Είναι αρωγός στην οικογένεια του και τον έξω κόσμο. Βοηθά σε πυρκαγιές και πλημμύρες. Έξω θα είναι χρήσιμος, μέσα θα είναι καταστρεπτικό. Για την οικογένεια του που δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Οι ανιψιές μου καταλαβαίνουν την κατάσταση. Οικονομικά όλο του το είναι ,πλέον έχει αφήσει την πολιτική, έχει επικεντρωθεί μόνο στην οικογένεια του και την επιχείρηση».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η εν διαστάσει από το 2012 σύζυγος του Νίκου Μίχου, η οποία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του πρώην συζύγου της γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να στηρίξει την οικογένεια. «Αν ο Νίκος εκτίσει την ποινή του εμείς θα οδηγηθούμε σε απόγνωση» είπε η μάρτυρας.

H υπεράσπιση του Πολύβιου Ζησιμόπουλου, υποστήριξε:

«Ούτε φυγόποινος είναι, ούτε φυγόποινος. Έχει ένα παιδί 10 χρόνων το οποίο πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Η σύζυγος του είναι εν ενεργεία αξιωματικός στο 401 και τώρα λόγω της επιφυλακής απουσιάζει συνεχώς. Άρα αν μπει φυλακή θα μείνει ένα παιδί στο σπίτι μόνο» υποστήριξε η υπεράσπιση του Ζησιμόπουλου.

«Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ήταν συνεπής σε όλη τη διάρκεια της διαδικασιας. Η συμπεριφορά του ήταν τυπική. Το όνομα του δεν ακούστηκε ούτε πέντε φορές σε ολόκληρη τη δίκη» είπε ο συνήγορος του ζητώντας την αναστολή της ποινής του μέχρι το Εφετείο.

Facebook Comments