Η… ώρα των οίκων αξιολόγησης έφθασε – Τί περιμένει η αγορά από DBRS και S&P
Η... ώρα των οίκων αξιολόγησης έφθασε. Μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και των πρώτων εκτιμήσεων για τον αντίκτυπό της στο rating της Ελλάδας
Η... ώρα των οίκων αξιολόγησης έφθασε. Μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και των πρώτων εκτιμήσεων για τον αντίκτυπό της στο rating της Ελλάδας
Η… ώρα των οίκων αξιολόγησης έφθασε. Μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και των πρώτων εκτιμήσεων για τον αντίκτυπό της στο rating της Ελλάδας, έρχονται να δώσουν τις νέες ετυμηγορίες τους, μετά και τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ β’ τριμήνου καθώς και για την πορεία του τουρισμού το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει με σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα την οικονομία ενώ και η στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών, κυρίως της ΕΚΤ, παραμένει τεράστια.
Η αγορά δεν αναμένει κάποια αρνητική κίνηση από τις DBRS και S&P την Παρασκευή, ούτε και από τη Moody’s στις αρχές Νοεμβρίου, αν και το τελευταίο διάστημα έχει αποδείξει πως δεν δίνει και ιδιαίτερη… σημασία στις ετυμηγορίες των οίκων αφού τα ελληνικά ομόλογα παρά το γεγονός ότι δεν κατέχουν Investment grade έχουν πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι με τους επενδυτές να επιβεβαιώνουν εδώ και μήνες στην εμπιστοσύνή τους για τις προοπτικές της οικονομίας μακροπρόθεσμα.
Ένα πρώτο μήνυμα για τις… προθέσεις της δίνει η DBRS σε note της για τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών (Πειραιώς), όπου αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνει, από την τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας τον Απρίλιο όπου ο οίκος διατήρησε σταθερό το rating στο ΒΒ (low) αλλά άλλαξε τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές –όπως εξάλλου έκαναν και όλοι οι υπόλοιποι οίκοι εκείνο το διάστημα– η πανδημία έχει οδηγήσει σε ευρεία οικονομική συρρίκνωση, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες βαθιάς ύφεσης την τρέχουσα χρονιά. Το timing και η ταχύτητα της πιθανής ανάκαμψης από αυτό το σοκ είναι αβέβαια, και αυτό ακριβώς είναι που οδήγησε την DBRS λίγους μήνες πριν να αλλάξει τη στάση της για τις προοπτικές της Ελλάδας.
Ωστόσο, στους έξι μήνες που έχουν μεσολαβήσει από το προηγούμενο review του οίκου έως και σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει έγκαιρη και ταχεία απάντηση στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία και έχει έως τώρα αποτρέψει τη δημιουργία μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης, όπως αναφέρει.
Η DBRS τονίζει πως τα εντυπωσιακά και πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα στα οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, αναμένεται να μειώσουν το “χτύπημα” της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ωστόσο συνεχίζει να αναμένεται ισχυρή συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, κάτι που το εντείνει και η αδυναμία στον κλάδο του τουρισμού καθώς και της ναυτιλίας, ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί.
Την ίδια στιγμή, το timing της οικονομικής ανάκαμψης και, συνεπώς, οι προοπτικές του 2021, παραμένουν ασαφείς. Υπό αυτές τις συνθήκες, προσθέτει ο οίκος, ο δείκτης δημοσίου χρέους και το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να επιδεινωθούν, και η διάρκεια αυτής της επιδείνωσης είναι εξαιρετικά αβέβαιη.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments