Σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ στην “Καθημερινή” ο Σταύρος Παπαντωνίου παρουσιάζει με ονοματεπώνυμα τη διείσδυση του Κυρ. Μητσοτάκη στο χώρο του κέντρου. Γράφει μεταξύ άλλων:

“Η κυβερνητική μηχανή έχει μπολιαστεί με μεγάλες δόσεις από το πάλαι ποτέ ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά το κραταιό κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου έσπασε σε δύο μεγάλα κομμάτια. Ενα πιο «λαϊκό» κατευθύνθηκε  προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα πιο μεταρρυθμιστικό εντάχθηκε στη Ν.Δ. Ηδη από την κεντρική διοίκηση του Μαξίμου συναντά κανείς στελέχη των οποίων ο πολιτικός ομφάλιος λώρος βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Ακης Σκέρτσος.

Πηγαίνοντας στο υπουργικό συμβούλιο συναντά κανείς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τη Λίνα Μενδώνη, τον Παναγιώτη Τσακλόγλου, τον Θοδωρή Λιβάνιο, αλλά και εξωκοινοβουλευτικούς με τις ίδιες ρίζες. Οσο ανοίγει η κυβερνητική πυραμίδα, τα στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου γίνονται περισσότερα σε επίπεδο γενικών γραμματέων και συμβούλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη. Η διεύρυνση του Κυρ. Μητσοτάκη όμως δεν σταματάει εκεί. Τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στο κόμμα συναντά κανείς μια πλειάδα στελεχών με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, που καταλήγουν όμως όλοι να έχουν αναφορά στον ίδιο τον πρωθυπουργό δίνοντάς του ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εντός και εκτός παράταξης. Για παράδειγμα, έντονο είναι το άρωμα από το Ποτάμι, καθώς η Ν.Δ. ουσιαστικά απορρόφησε με απίστευτή ευκολία το κόμμα που ίδρυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αν εξαιρέσει κανείς τον Σπύρο Δανέλλη που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σπύρο Λυκούδη που αποχώρησε, ένα τεράστιο μέρος του Ποταμιού έχει ενταχθεί στη Ν.Δ. Από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, στον υπουργό Χάρη Θεοχάρη και στον βουλευτή Γιώργο Αμυρά, συναντά κανείς σε όλες τις βαθμίδες στελέχη του Ποταμιού, που από ιδρύσεώς του μέχρι τη διάλυσή του είχε έντονο φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Στη σημερινή Ν.Δ. έχουμε ακόμα πρώην βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων, τον Γιάννη Καλλιάνο, αλλά και στελέχη προερχόμενα από τη Δράση. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και στην κρατική μηχανή, όπως η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου. Το παζλ δείχνει πως ο Μητσοτάκης, ειδικά όσο δεν απειλείται από τα δεξιά, ενδυναμώνει διαρκώς την παράταξή του στον φιλελεύθερο και κεντρώο χώρο, «στραγγαλίζοντας» το ΚΙΝΑΛ, το 85% των ψηφοφόρων του οποίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κρίνει θετικά την κυβέρνησή του και απωθώντας διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ στο αριστερό κέρας. “

 

Facebook Comments