Γεννηματά: Πυροτέχνημα η αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας
«Διπλωματικά και επιχειρησιακά θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει το Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια
«Διπλωματικά και επιχειρησιακά θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει το Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια
«Διπλωματικά και επιχειρησιακά θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει το Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια. Γιατί αμφισβητείται και δικαίωμα μας κυριαρχικό, αλλά και δικαίωμα κυριαρχίας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον ρ/σ Real FM.
Εξήγησε πως η δήλωση της για να ανακληθεί η δήλωση υπουργού, που είπε ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια, δεν έγινε, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι είναι επίσημη κυβερνητική γραμμή η αποδοχή αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τα εθνικά μας. Μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα έχει δυνητικά το δικαίωμα μονομερώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να εξελίξει τα χωρικά της ύδατα το δικαίωμά της, την αιγιαλίτιδα. Στην πραγματικότητα είναι σαν να μας λένε οι Τούρκοι ότι αυτό το δικαίωμα, εμείς σας το περιορίζουμε ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής μιλάει για διπλωματικά και επιχειρησιακά μέτρα αποτροπής τετελεσμένων, τα οποία, όπως επεσήμανε, «με ευθύνη της κυβέρνησης τα διπλωματικά μέτρα έρχονται αργά, καθυστερημένα και πρόχειρα. Στα επιχειρησιακά απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Τα επιχειρησιακά τα γνωρίζουν στο στράτευμα. Το θέμα είναι τι εντολές παίρνουν από το Μαξίμου. Όταν η εντολή είναι ότι θα δράσετε μόνο αν περάσουν από τα 6 ναυτικά μίλια, τότε τους δένουν τα χέρια».
Η κ. Γεννηματά επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του Αυγούστου στα εθνικά θέματα τον Οκτώβριο έχουν γίνει ροζ. Η κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση και σας θυμίζω ότι στον πρώτο της προϋπολογισμό η ΝΔ είχε μειώσει τις αμυντικές δαπάνες. Εμείς τότε το καταψηφίσαμε και ήταν πρώτη φορά που το έκανε κόμμα».
Επίσης, παρατήρησε πώς οι διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας γίνονται καθυστερημένα και πρόχειρα, ενώ δεν υπάρχει μία συνεκτική στρατηγική που να υπηρετείται από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Χθες ακούσαμε για επιστολές που μιλούν για αναστολή της τελωνειακής σχέσης και έτσι όπως το άκουσα, γιατί επιφυλάσσομαι να διαβάσω την επιστολή, μου δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης. Αυτό που λέμε εδώ και καιρό, είναι να παγώσει η συζήτηση για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Τι ακριβώς ζητά η Ελλάδα και γιατί τώρα, μετά απ’ όλα αυτά; Την ώρα που το Oruc Reis έχει περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια», ανέφερε συγκεκριμένα η κα. Γεννηματά.
Facebook Comments