Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Σύνοδος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, ενώ μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται το Κυπριακό, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη, μέσα από την οποία θα διατυπώνονται οι κοινές θέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία σειρά από ζητήματα, προκλήσεις και πολιτικές.

Αναλυτικά το πρόηραμμα του πρωθυπουργού στην Κύπρο έχει ως εξής:

  • Στις 09.35, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
  • Στις 10.50, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
  • Στις 11.15, είναι προγραμματισμένη η έναρξη των συνομιλιών των αντιπροσωπειών της Τριμερούς Συνόδου.
  • Στις 12.45, οι τρεις ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Η Σύνοδος έρχεται στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κορύφωση της διπλωματικής αντεπίθεσης χθες από την ελληνική πλευρά που υπέβαλε πρόταση στις Βρυξέλλες για την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, αίτημα το οποίο έλαβε η Κομισιόν διαβεβαιώνοντας ότι θα εξετάσει, δικευκρινίζοντας ότι μια αναστολή της τελωνειακής ένωσης θα μπορούσε να έχει οδυνηρές επιπτώσεις για την τουρκική οικονομία.

Facebook Comments