Οι δύο μεγάλοι εφιάλτες των αγορών
Αγορές και επενδυτές πλέουν μεταξύ των αυξανόμενων πλέον κινδύνων και την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών
Αγορές και επενδυτές πλέουν μεταξύ των αυξανόμενων πλέον κινδύνων και την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών
Αγορές και επενδυτές πλέουν μεταξύ των αυξανόμενων πλέον κινδύνων και την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Τα σύννεφα έχουν επανέλθει τόσο στις μετοχές όσο και τα ομόλογα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι μία περίοδος άμυνας και προσοχή, εν αναμονής νεών καλύτερων εισόδων στα risk assets. Ακόμα και στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης τα οποία δεν έχουν μείνει απλά αλώβητα από την κρίση αλλά έχουν καταγράψει ένα ιστορικό ράλι, η τελευταία εβδομάδα έδειξε πως πλέον το τοπίο έχει αλλάξει και έχει γίνει πιο ευμετάβλητο.
Οι δύο μεγάλοι φόβοι των αγορών πλέον είναι η νέα έξαρση της πανδημίας διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στην οικονομία η οποία είχε αρχίσει δειλά να ανακάμπτει από το σοκ του β΄ τριμήνου, και το αποτέλεσμα της κάλπης των Προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και το τι θα σημαίνει αυτό.
Τα πιο αυστηρά μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία καθώς και αντίστοιχα πιο αυστηρά μέτρα που εισάγονται και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, θα πλήξουν την ανάκαμψη των οικονομιών οδεύοντας προς το νέο έτος. Όπως προειδοποιεί η Oxford Economics μάλιστα , σύντομα θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία του ΑΕΠ σε αυτές τις χώρες.
Αρκεί να σημειώσουμε πως από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου όπου μία μετά άλλη οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη προχωρούν αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, παρά το γεγονός ότι παραμένει κάτω του 0,8%, έχει εκτοξευθεί κατά 21%, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί κατά 63%, του πορτογαλικού έχει αυξηθεί κατά 32% και του ελληνικού 10ετούς από το ιστορικό χαμηλό του 0,77% που είχε αγγίξει έχει «ανέβει» κατά 21% και στο 0,94%.
Οι αναλυτές προειδοποιούν για αναταράξεις προσεχώς στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό το διάλειμμα στο ράλι και στη συρρίκνωση των spreads που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα και η πιθανή επιδείνωση της πορείας τους θα αποτελέσουν ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις στη συνέχεια. Μετά από την διόρθωση λοιπόν που αναμένεται στα risk assets, οι επενδυτές θα εναποθέσουν και πάλι τις ελπίδες τους στις κεντρικές τράπεζες, με την ΕΚΤ να αναμένεται ευρέως να αυξάνει το μέγεθος και την χρονική διάρκεια του μπαζούκας που λέγεται PEPP. Κατά την Capital Economics το μέγεθος του PEPP θα αυξηθεί κατά 650 εκατ. ευρώ και θα αγγίξει τα 2 τρις ευρώ, ενώ θα επεκταθεί και χρονικά έως τα μέσα του 2022 τουλάχιστον, με πιο πιθανή ημερομηνία της σχετικής ανακοίνωση από την ΕΚΤ τον προσεχή Δεκέμβριο
Προς το παρόν ωστόσο, το τοπίο παραμένει εύθραυστο. Η Société Générale προτείνει στους να τηρήσουν πιο αμυντική στάση στα ομόλογα τα περιφέρειας. Άλλωστε, όπως έχουν επισημάνει και οι πελάτες της, θα επιλέξουν πλέον να περιμένουν για καλύτερα σημεία εισόδου πριν χτίσουν νέες long θέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Στους παράγοντες «προσοχής» του επόμενου διαστήματος τοποθετούν τις αμερικανικές εκλογές, ένα επίμονο sell-off στις μετοχές, την εξέλιξη της πανδημίας καθώς και τις πιθανές καθυστερήσεις σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Η Citigroup από την πλευρά της σημειώνει πως οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αποτελούν έναν μεγάλο κίνδυνο για όλα τα διεθνή assets. Θυμίζει την αντίδραση των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης κατά τις προηγούμενες εκλογές των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου του 2016, όταν τα spreads διευρύνθηκαν πάνω από 30 μονάδες βάσης στις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν τις κάλπες, με τα γερμανικά ομόλογα να σημειώνουν sell-off.
Το εύθραυστο τοπίο ισχύει και για τις μετοχές διεθνώς οι οποίες και έχουν αποβιβαστεί από το τρένο του ράλι και μετρούν… κρούσματα και αμερικανικές ψήφους.
Όπως τονίζει και η Credit Suisse, στο άμεσο μέλλον, ξεχωρίζουν δύο σαφείς κίνδυνοι για τις αγορές. Ο πρώτος είναι η πιθανότητα ότι δεν θα υπάρξει νέα δημοσιονομική τόνωση στις ΗΠΑ. Χωρίς μια επιτυχημένη συμφωνία σε αυτό το μέτωπο, είναι πιθανό να αυξηθούν οι χρεοκοπίες εταιρειών, όπως προειδοποιεί η ελβετική τράπεζα, ενώ ολόκληρη η πορεία της ανάκαμψης των ΗΠΑ μπορεί να μετατοπιστεί χαμηλότερα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, επηρεάζοντας έτσι την πορεία όλων των οικονομιών διεθνώς.
Παράλληλα, υπάρχει και ο COVID-19. Τα κρούσματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αυξάνονται, όπως και οι θάνατοι. Η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας, που παραμένουν ακόμη άγνωστα, αποτελούν τεράστια πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας για τις αγορές και την οικονομία.
Οι οικονομολόγοι της Credit Suisse βλέπουν 40% πιθανότητα για καθαρή νίκη των Δημοκρατικών και του Τζο Μπάιντεν, και 35% πιθανότητα για καθαρή νίκη των Ρεπουμπλικάνων και διατήρηση της προεδρίας Τραμπ.
Ωστόσο, η πιθανότητα για ένα ασαφές αποτέλεσμα και μία διαιρεμένη κυβέρνηση είναι υπαρκτή. Εάν ο νικητής δεν είναι ξεκάθαρος, θα μπορούσε να προκύψει μια νομική μάχη και ακόμα και μια συνταγματική κρίση, λένε οι στρατηγικοί αναλυτές μεγάλων τραπεζών. “Εάν υπάρξει συνταγματική κρίση, πιστεύουμε ότι η απώλεια πολιτικής αξιοπιστίας και η στάση των ΗΠΑ ως σταθερής χώρας θα μπορούσαν να απειλήσουν το καθεστώς τους ως ασφαλούς καταφυγίου, με δραματικές συνέπειες για την οικονομία και τις αγορές”, σημειώνει η BNP Paribas.
Σε περίπτωση αμφισβητούμενου αποτελέσματος, η Societe Generale αναμένει μια πιθανή διόρθωση στις αγορές της τάξης του 10%-15%. Ωστόσο, εξακολουθεί να εκτιμά πως, μόλις ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, οι επενδυτές θα έχουν πολλές αγοραστικές ευκαιρίες. Το σημείο εισόδου πιθανότατα θα είναι ελκυστικό, όπως τονίζει, καθώς η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από την ύφεση και η αγορά θα αρχίσει να αποτιμά το αρχικό στάδιο του επόμενου οικονομικού κύκλου − αυτό κάνει τις μετοχές ελκυστικές έναντι των ομολόγων.
Πάντως, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο του κορονοϊού, η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης και η πολιτική της Fed θα είναι πιο σημαντικά για τον καθορισμό των αποτιμήσεων μετοχών από ό,τι το αποτέλεσμα των εκλογών. Σύμφωνα με την HSBC μάλιστα τα σύννεφα στις αγορές μπορεί να επιστρέψουν και το 2021 εάν ο Covid επιμείνει και προκύψουν, όπως είναι πιθανό, ζητήματα στη διανομή των εμβολίων…
Facebook Comments