Σε νέο ιστορικό χαμηλό ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α – Ετήσιες απώλειες 66,3% για την Εθνική
Σημαντικές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τους αναλυτές να αποδίδουν τη "βουτιά" στην έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων
Σημαντικές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τους αναλυτές να αποδίδουν τη "βουτιά" στην έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων
Σημαντικές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τους αναλυτές να αποδίδουν τη “βουτιά” στην έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού που προκαλεί νέες αβεβαιότητες για την οικονομία καθώς και στη χαμηλή ορατότητα που δημιουργούν οι τρέχουσες έκτακτες συνθήκες στις προοπτικές του κλάδου, ο οποίος και αποτελεί τον πρωταγωνιστή των… βολών των πωλητών στις μέρες αδυναμίας του Χ.Α.
Στα χαμηλά ημέρας (έως τώρα) ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά στις 253 μονάδες, ξεπερνώντας το ιστορικό χαμηλό των 267 μονάδων που είχε βρεθεί τον περασμένο Μάιο, ενώ η πτώση στις τραπεζικές μετοχές άγγιξε το 16% (Πειραιώς – λόγω και της σημερινής ειδησεογραφίας). Ο κλαδικός δείκτης σημειώνει απώλειες άνω του 70% από τις αρχές του έτους, με τις απώλειες στις μετοχές των τραπεζών μεμονωμένα σε διάστημα 12μήνου να διαμορφώνονται στο 72% για την Πειραιώς, στο 63,6% για την Eurobank, στο 72% επίσης για την Alpha Bank και στο 66,3% για την Εθνική Τράπεζα.
Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όσο δεν διαφαίνεται μία λύση για τον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές θα είναι στο έρμαιο των πωλητών, μιας και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το αύριο.
Ο τραπεζικός κλάδος που αποτέλεσε τον “ηγέτη” του ιστορικού ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2019, το οποίο και σημείωσε τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς ξεπερνώντας το +50%, έχει μετατραπεί φέτος στο μεγάλο “βαρίδι” της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Πολλοί επενδυτές είχαν αγοράσει ελληνικές τράπεζες το 2019 – κάτι που εξηγεί το ιλιγγιώδες ράλι του κλαδικού δείκτη την περασμένη χρονιά που ξεπέρασε το 100% – βλέποντας ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2020 και 2021. Πλέον, λόγω της κρίσης Cοvid 19, αυτά τα “στοιχήματα” έχουν μεταφερθεί για πολύ αργότερα, το 2022-2023.
Η πορεία της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού μετά την μεγάλη ύφεση του β’ τριμήνου, και το κατά πόσο το “στοίχημα” της ισχυρής ανάκαμψης στη συνέχεια είναι εφικτός, καθώς και η “τύχη” των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή πληρωμών και το εάν μετά την λήξη της στήριξης αυτής καταλήξουν σε νέο βουνό κόκκινων δανείων, αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών. Εάν η οικονομία είναι ασθενέστερη από τις προσδοκίες το 2021, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος κινδύνου και σε άλλο ένα έτος “εύθραυστης” κερδοφορίας για τον κλάδο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Παρά το γεγονός ότι τόσο η S&P όσο και η DBRS διατήρησαν σταθερές της αξιολόγησης τους για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισαν τους κινδύνους που συνεχίζουν να πάσχουν γύρω από τις ελληνικές τράπεζες. H S&P τόνισε πως έλευση της ύφεσης θα περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες μείωσης του μεγάλου όγκου NPEs, δεδομένης της επίδρασής της στους εταιρικούς ισολογισμούς. Παρά τα μέτρα στήριξης και την ενεργοποίηση του Ηρακλής, η πανδημία θα αντιστρέψει την θετική τάση που ε΄χιε δημιουργηθεί στον τραπεζικό κλάδο και στην πορεία των NPEs, με την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Yπό αυτές τις συνθήκες, όπως τόνισε, το πρόγραμμα “Ηρακλής” δεν θα επιταχύνει τον ρυθμό διάθεσης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Από την πλευρά της η DBRS σημείωσε πως εάν το μεγαλύτερο μέρος των τιτλοποιήσεων NPLs που εκτελούνται επί του παρόντος ολοκληρωθούν εντός του 2020, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει μειωθεί συνολικά κατά 20 δισ. εύρω εντός του 2020.
Η αβεβαιότητα, ωστόσο λόγω πανδημίας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτών των συναλλαγών, ενώ τα μορατόρια τα οποία αγγίζουν τα 18,9 δισ. ευρώ δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, όπως τόνισε ο οίκος.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments