Δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, αν και  αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα αναφέρει: “Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα”.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως έχει κατατεθεί πρόταση από τους 3 μεγαλύτερους μετόχους (Τζον Πόλσον, Αριστοτέλη Μυστακίδη και fund Bienville) για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ., κάτι που επηρέασε και την τιμή της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, η οποία στη συνεδρίαση της Δευτέρας κατέγραψε πτώση 24,26%.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο “Διεργασίες στην Τράπεζα Πειραιώς με ορίζοντα τα Cocos και τα NPEs”: Κινητικότητα παρατηρείται στην Τράπεζα Πειραιώς ενόψει των εξελίξεων που συνδέονται με την αποπληρωμή των Cocos ύψους 2,04 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν στα τέλη του 2022.

Η Τράπεζα έχει ενημερώσει τον SSM ότι προτίθεται να εξοφλήσει  με μετρητά το κουπόνι, ύψους 165 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 2 Δεκεμβρίου 2020 και βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης του επόπτη.

Η έγκριση απαιτείται καθώς λόγω της πανδημικής κρίσης η ΕΚΤ έχει απαγορεύσει στις τράπεζες την καταβολή μερισμάτων (όπως και την επαναγορά μετοχών) και θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η πληρωμή του κουπονιού των Cocos συνιστά τρόπο τινά καταβολή μερίσματος.

Εν τω μεταξύ, με ορίζοντα τη λήξη των Cocos αλλά και την ανάγκη δραστικής μείωσης των NPLs στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει κατατεθεί και πρόταση από τους 3 μεγαλύτερους μετόχους (Τζον Πόλσον, Αριστοτέλη Μυστακίδη και fund Bienville) για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ.

Η Τράπεζα δεν διαψεύδει πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει. Μάλιστα σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι: “Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο.” 

Καθώς μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς με ποσοστό περίπου 26,5% είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η πρόταση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους 3 βασικούς μετόχους, που ελέγχουν αθροιστικά περίπου το 20% της Τράπεζας, συνδέεται με την προϋπόθεση μετατροπής των CoCos από το ΤΧΣ σε μετοχές, έτσι ώστε να μην ενισχυθεί το ταμείο του ΤΧΣ και γίνουν diluted τα ποσοστά των άλλων μετόχων.

Η τιμή εξάσκησης σε περίπτωση μετατροπής είναι τα 6 ευρώ. Εάν το ΤΧΣ μετατρέψει τα CoCos σε μετοχές θα αυξήσει το ποσοστό στο 58% και το ποσοστό του θα υποχωρήσει μετά την προτεινόμενη αύξηση των 800 εκατ. ευρώ.

Το θέμα με το τι θα γίνει με την πληρωμή του κουπονιού των Cocos αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ φαίνεται πως η πρόταση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο και πάντα σε συνδυασμό με τη μετατροπή των CoCos από το ΤΧΣ. 

Facebook Comments