Πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στα social media φωτογραφίες που δείχνουν σημεία του βράχου της Ακρόπολης να επιστρώνονται.

Το θέμα ανέδειξε και η εφημερίδα Αυγή γράφοντας ότι “Τσιμέντωσαν τον Ιερό βράχο” και “Οργή στο Twitter για την «Τσι-μενδώνη» υπουργό”.

 

 

Ποια είναι η αλήθεια – Οι ίδιες διαδρομές υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια και απλώς επιστρώνονται εκ νέου, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΑμεΑ στον Ιερό Βράχο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφία στην οποία φαίνεται το τσιμέντο όπως ήταν πριν, το οποίο με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, είχε καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούσαν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των  ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.

Εκφράζει ταυτόχρονα  και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι  ευαίσθητοι πολίτες  που διαμαρτύρονται,  θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων  επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Με τη λειτουργία του  ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο. Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα προνόμιο  όσων δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα στην ανάβαση. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν  δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες»

Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα με τον Ομπάμα όταν είχε επισκεφτεί την Ακρόπολη:

Άλλη μια φωτογραφία από το 1978 όπου φαίνονται οι διαδρομές με το τσιμέντο:

 

Facebook Comments