Η μεγάλη πρόκληση για τον Κυρ. Μητσοτάκη
Η σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών και κυβερνητικού ανασχηματισμού υπήρξε παγίως από τα πιο δημοφιλή θέματα που επεξεργάζονται οι δημοσιογράφοι
Η σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών και κυβερνητικού ανασχηματισμού υπήρξε παγίως από τα πιο δημοφιλή θέματα που επεξεργάζονται οι δημοσιογράφοι
Η σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών και κυβερνητικού ανασχηματισμού υπήρξε παγίως από τα πιο δημοφιλή θέματα που επεξεργάζονται οι δημοσιογράφοι. Ιδίως σε τόσο έκτακτες και πρωτόγνωρες, κρίσιμες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε τόσο δύσκολα και βίαια τους τελευταίους μήνες, είναι μοιραίο η σεναριολογία αυτή να αναβιώνει. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών συζητήθηκε εκτενώς αλλά απερρίφθη. Δεν τίθεται όμως τέτοια ζήτημα. Πράγματι υπήρξαν μεσούσης της πανδημίας και της καραντίνας εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών εντός του θέρους, με βασικό επιχείρημα ότι η ατζέντα με την οποίαν είχε εκλεγεί ως κυβέρνηση η ΝΔ τον περασμένο Ιούλιο δεν ισχύουν πλέον, διότι άλλαξαν βίαια τα δεδομένα εξαιτίας του κορωνοιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επεξεργάστηκε ενδελεχώς τις εισηγήσεις αυτές και τις απέρριψε κατηγορηματικά, με τα σημερινά δεδομένα. Δεν είναι μόνο ότι μια τέτοια, κατά βάση τακτικιστική κίνηση, στη νοοτροπία. Θεωρεί ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εν μέσω πανδημίας, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε εάν κι εφόσον επανέλθουν εντονότερα τα κρούσματα του κορωνοιού, θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο. Για τον κ. Μητσοτάκη αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστεί η πολύ δύσκολη που έχει διαμορφωθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα «δύσκολα τώρα αρχίζουν», όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εμφατικά δηλώσει από βήματος της Βουλής. Και μάλιστα υπό συνθήκες εξαιρετικής αβεβαιότητας. Καθώς ουδείς γνωρίζει πότε κι αν θα τελειώσουμε με την πανδημία, καθώς ο ιός δυστυχώς επανήλθε δριμύτερος. Η αβεβαιότητα αυτή μοιραία καθιστά εντελώς ανεύθυνη την προσφυγή στις κάλπες υπό τις παρούσες συνθήκες.
Το ίδιο ασφαλώς δεν ισχύει με το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών μηνών. Αυτή είναι συνταγματικά αποκλειστική προνομία του πρωθυπουργού, που βεβαίως θα εξαρτηθεί με τον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό. Αυτό δεν έχει αποφασισθεί ακόμα. Κι είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας τα ονόματα των υπουργών κι υφυπουργών που γράφονται ότι φεύγουν η ότι έρχονται στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι μάλλον δημοσιογραφική «αρβύλα», χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
Αυτό όμως που δεν υπάρχει ούτε καν ως σκέψη στον μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι το ενδεχόμενο νέας μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων. Τα δημοσιεύματα εφημερίδων περί μείωσης κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός στην οικονομία, είναι εντελώς ανεύθυνα. Δεν έχει γίνει ούτε καν συζήτηση σχετικά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι ειδυλλιακή. Πολύ μακράν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, στο μέγαρο Μαξίμου και στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί η άποψη ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και ότι η οικονομία θα περάσει από έντονους κλυδωνισμούς μέσα στο προσεχές διάστημα όχι μόνον του 2020 αλλά και του 2021, οπότε και ελπίζεται ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της πανδημίας μέσα στους επόμενους μήνες.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι καταρχήν η ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα μετά το τέλος της πανδημίας, που ουδείς είναι βέβαιο πότε θα γίνει και η άρση των απαγορευτικών μέτρων να γίνει ομαλά, χωρίς επίπτωση στην υγεία και στην ζωές των Ελλήνων. Συγχρόνως η μεγάλη αγωνία αλλά και η μεγάλη ελπίδα έρχονται από τον τουρισμό. Εκεί θα παιχτούν όλα. Είναι βέβαιο ότι ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλες δυσκολίες. Σαν την προηγούμενη τουριστική σεζόν, δεν αντέχεται άλλη. Ουδείς μπορεί να προδικάζει το αποτέλεσμα που θα έχει για το ΑΕΠ αλλά και την γενικότερη πορεία της οικονομίας. Αν ο τουρισμός κρατηθεί σε ανεκτά επίπεδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του 2021, ιδίως του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, τότε είναι πολύ πιθανόν η αγορά να ανταπεξέλθει, έστω και δύσκολα, στην μεγάλη θύελλα, η οποία συγκλονίζει την παγκόσμια οικονομία και φέρνει τεράστια ύφεση.
Facebook Comments