“Δηλητήριο” για την οικονομία η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ
Το εκλογικό θρίλερ παρατείνεται και μαζί του η αγωνία για το ποιες θα μπορούσε να είναι οι επιπτώσεις στην αμερικανική, γερμανική και παγκόσμια οικονομία
Το εκλογικό θρίλερ παρατείνεται και μαζί του η αγωνία για το ποιες θα μπορούσε να είναι οι επιπτώσεις στην αμερικανική, γερμανική και παγκόσμια οικονομία
Το εκλογικό θρίλερ παρατείνεται και μαζί του η αγωνία για το ποιες θα μπορούσε να είναι οι επιπτώσεις στην αμερικανική, γερμανική και παγκόσμια οικονομία σε εποχή νέας έξαρσης της πανδημίας. Πρώτη αντίδραση από τον Σεμπάστιαν Ντουλίν, επιστημονικό διευθυντή του γερμανικού Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας της Οικονομικής Δραστηριότητας. Ο Ντουλίν αποκάλεσε την μετεκλογική ασάφεια “δηλητήριο” για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ σε περίπτωση μάλιστα που παραταθεί ακόμη περισσότερο αυτή η κατάσταση. Όπως υποστηρίζει, οι επιχειρηματίες σε τομείς της οικονομίας, που επηρεάζονται από πιθανές πολιτικές αλλαγές στο εμπόριο και την προστασία του κλίματος, θα αναβάλουν επενδυτικές αποφάσεις μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
Εκκρεμότητες, αβεβαιότητες
Το ίδιο θα ισχύσει και για το τεράστιο πακέτο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Υπό αυτήν την οπτική γωνία η αμερικανική οικονομία απειλείται με παρατεταμένες ζημιές, σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή. Αλλά για τη γερμανική εξαγωγική οικονομία τι σημαίνει αυτή η εκλογική ασάφεια; “Είναι από πολλές απόψεις μια κακή είδηση” τονίζει ο Ντουλίν. “Καταρχήν θα πρέπει να προσαρμοστεί στις αδυναμίες μιας από τις πιο σημαντικές αγορές της. Από την άλλη συνεχίζει να επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη ανανέωσης της θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αυτό θα οδηγούσε σε νέα κλιμάκωση των διατλαντικών διενέξεων στο εμπόριο, όπου φαντάζει πιο πιθανή η επιβολή τιμωρητικών δασμών σε αυτοκίνητα και εξαρτήματα από τη Γερμανία και την ΕΕ, κάτι που θα πλήξει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σε μια ευαίσθητη φάση της”. Ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, πιστεύει ότι σε περίπτωση νίκης Τραμπ και εκκινώντας από τη σημερινή πραγματικότητα, στη δεύτερη θητεία του θα είναι πιο αποδυναμωμένος από ότι στην πρώτη. Κι αυτό θα ισχύσει κυρίως σε περίπτωση που οι πλειοψηφίες στο Κογκρέσο δεν τον ευνοούν.
Αλλά και ο Τζο Μπάιντεν ίσως κληθεί να κυβερνήσει με οριακές, αβέβαιες πλειοψηφίες, πιστεύει ο Αυστριακός οικονομολόγος. “Σε αυτήν την περίπτωση πολλές κρίσιμες αποφάσεις ίσως μείνουν σε εκκρεμότητα όπως και το πακέτο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας από τις πληγές της πανδημίας. “Τέτοιες αβεβαιότητες είναι ζημιογόνες για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αλλά και την παγκόσμια οικονομία”. Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμά του; “Οι εκλογές κάνουν ακόμη πιο σαφές στη Γερμανία και την Ευρώπη ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στην ενίσχυση των δικών μας δυνάμεων, και βασικό συστατικό στοιχείο είναι η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, την οποία θα πρέπει να μεγαλώσουμε και να ολοκληρώσουμε καλύτερα. Το άλλο σημείο είναι η ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου του ευρώ”.
Κύμα αγωγών;
Η μετεκλογική αβεβαιότητα που θα μπορούσε να παραταθεί ημέρες, εβδομάδες, ίσως και μήνες, αναμένεται να επιβαρύνει και τις αγορές. Ο Τόμας Άλτμαν, επικεφαλής χαρτοφυλακίου των QC Partners, σημειώνει ότι τα χρηματιστήρια ήδη προεξοφλούν νίκη Τραμπ. “¨Ναι μεν ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει για πολλούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και δυτικούς πολιτικούς να είναι ένα είδος φόβητρου, αλλά για τα χρηματιστήρια, κατά την πρώτη τετραετία τουλάχιστον, κατάφερε να μεταμορφωθεί από φόβητρο σε έναν πολιτικό που μείωσε τη φορολογία αποσπώντας εκτίμηση”. Περίοδο μακράς αβεβαιότητας με πιθανές ανασφάλειες, αναταραχές και ανησυχίες προβλέπει ο Κάρστεν Μπζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ING. „Το καλό είναι ότι όλες οι αναλύσεις για ενδεχόμενες επιπτώσεις πιθανής νίκης Τραμπ ή Μπάιντεν θα συνεχίσουν να καλλιεργούνται όσον καιρό διαρκεί αυτή η κατάσταση, το αρνητικό είναι ότι έχει γίνει και πάλι σαφές πόσο διαιρεμένη είναι η χώρα”.
Τέλος, ο Τόμας Γκίτζελ, επικεφαλής της τράπεζας VP, μιας από τις μεγαλύτερες του Λιχτενστάιν, υποστηρίζει ότι μεσοπρόθεσμα η αβεβαιότητα δεν πρόκειται να επιβαρύνει το χρηματιστηριακό γίγνεσθαι. “Αλλά εάν η νίκη Μπάιντεν είναι οριακή και επιφέρει κύμα αγωγών για ακύρωση του αποτελέσματος από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, τότε το καλό κλίμα μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή”.
Facebook Comments