Οι συνθήκες στις οποίες καλείται να εργαστεί το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πραγματικά πολεμικές. Κάθε ημέρα δεν γνωρίζουμε τι καινούριο θα μας φέρει. Οι αποφάσεις αλλάζουν αστραπιαία, μαζί με τις συνθήκες. Οι καταστάσεις σε σχέση με τα κρούσματα της πανδημίας COVID-19 όλο και χειροτερεύει. Μέσα σε αυτό το σκηνικό μεγάλες κλινικές  που μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο των πολιτών στις ειδικότητες τους περιορίζονται ή ακόμα χειρότερα καθίστανται μη λειτουργικές.

Παράδειγμα η Ορθοπεδική κλινική του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν από τις μεγαλύτερες κλινικές των Βαλκανίων και μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες και άλλων νοσοκομείων της πόλης  όπως του «Αγ. Παύλου» ή ακόμα και άλλων νομών όπως π.χ. των Σερρών,  τώρα με τα νέα μέτρα για την εξοικονόμηση κλινών για τους ασθενείς με κορωνοϊό η κλινική αυτή έχει τεμαχιστεί και από τις 40 κλίνες που διέθετε έχει μείνει μόλις με 10. Με την πληρότητα σε αυτά να φτάνει στο 100%. Επιπλέον την Παρασκευή 6/10 έγινε γνωστό ότι το ΓΝΘ «Άγιος Παύλος» θα πάψει να δέχεται γενικά περιστατικά και θα μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο για ασθενείς με κορωνοϊό. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια το βάρος της εκεί Ορθοπεδικής κλινικής που κλείνει να το υποστούν τα 10 αυτά κρεβάτια του «Ιπποκράτειου». Τα χειρουργεία έχουν κλείσει και έχουν μετατραπεί σε θάλαμους ΜΕΘ με αποτέλεσμα η βασική λειτουργία σε μια χειρουργική κλινική που είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις να μην μπορεί να έρθει εις πέρας.  Το παράδειγμα της  Ορθοπεδικής του «Ιπποκράτειου» ακολουθούν και άλλες χειρουργικές κλινικές άλλων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα όσο κρατάει η πανδημία – που δυστυχώς θα κρατήσει για καιρό- η Θεσσαλονίκη να έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό χειρουργικά ανενεργή όχι για τα τακτικά περιστατικά αλλά για τα επείγοντα.

Το 2013 στην πόλη μας δύο νοσοκομεία έκλεισαν και μετατράπηκαν σε κτίρια φαντάσματα. Πρόκειται για το ΓΝΘ «Παναγία» στην Καλαμαριά και το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων γνωστό ως «Λοιμωδών». Τα κτίρια αυτά με όλη τους την υποδομή ρημάζουν και είναι πλέον ώρα να σκεφτούμε σοβαρά το πώς θα μπορούσαν να φανούνε χρήσιμα στην μεγάλη κρίση που μας μαστίζει. 

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά. Το πρώην ΓΝΘ «Παναγία» από την στιγμή που έκλεισε έχει παραδοθεί στην φθορά και τον βανδαλισμό με την εικόνα που έχουμε μπορούμε να πούμε ότι με σοβαρή εργασία συντήρησης  διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα θα μπορούσε να καταστεί ξανά λειτουργικό έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Θα μπορούσε να μετατραπεί με την υποδομή χειρουργείων που διαθέτει να υποδεχτεί τις κλινικές χειρουργικών ειδικοτήτων όπως αυτή της Ορθοπεδικής του «Ιπποκράτειου». Με αυτό τον τρόπο θα ανακουφιστεί κάπως αυτή η δύσκολη κατάσταση της πόλης όσον αναφορά τις χειρουργικές ειδικότητες. Από την άλλη πλευρά το νοσοκομείο «Λοιμωδών» το οποίο όσο λειτουργούσε διέθετε 100 κλίνες θα μπορούσε να διατεθεί σε αποκλειστική χρήση για τα περιστατικά Covid-19. 

Η κατάσταση στις υγειονομικές υποδομές της πόλης είναι τρομερή. Όπως και στον πόλεμο εκμεταλλεύεσαι και αξιοποιείς όλες τις εφεδρείες που διαθέτεις και δεν επαναπαύεσαι σε εντυπωσιακά μέτρα  όπως η τελευταία εξαγγελία για μετατροπή των χώρων της ΔΕΘ σε νοσοκομείο εκστρατείας.

Έχουμε πόλεμο- όλοι το λέμε πλέον– και ο εχθρός είναι ύπουλος. Για αυτό η αξιοποίηση όλων των υποδομών καθίσταται ζωτικής σημασίας τώρα πριν ο χειμώνας δυσκολέψει και άλλο την κατάσταση.

Facebook Comments