Σάλος έχει προκύψει με την είδηση ότι το ΑΧΕΠΑ βρίσκεται μια ανάσα μακριά από την επιλογή ασθενών λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές λόγω κορονοϊού.

Ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου διέψευσε τις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, μιλώντας στο ethnos.gr.

“Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος” αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Διοίκησης.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο τύπου

Η Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κα Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις δηλώσεις του Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών!

Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στην επίμαχη τοποθέτησή του για την ασφυκτική πίεση που δέχεται πλέον το σύστημα υγείας από την πανδημία, ο κ. Σιούλης είχε πει επί του θέματος:

“Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και θα δούμε στην πράξη, τι μπορεί να γίνει. Όταν ξεκινάει η εφημερία και δεν έχουμε ούτε ένα κρεβάτι άδειο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό, η οποία έχει 25 κλίνες, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ οριακή και κρίσιμη η κατάσταση. Η ΜΕΘ για τον κορονοϊό γέμισε το βράδυ της Δευτέρας. Για τους καινούργιους ασθενείς ίσως χρησιμοποιήσουμε φορητούς αναπνευστήρες, ίσως έχουμε μεγαλύτερη επιτήρηση στους θαλάμους, θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να προχωρούμε σε επιλογές ασθενών. Αναμένεται ότι σήμερα θα το αντιμετωπίσουμε αυτό στο ΑΧΕΠΑ”.

Νωρίτερα:

Στο τραγικό δίλημμα να επιλέξουν ποιους ασθενείς με κορονοϊό θα περιθάλψουν και ποιους θα αφήσουν αναμένεται να βρεθούν οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, Τρίτη, το νοσοκομείο εφημερεύει και αναμένει πολλές εισαγωγές, ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε μία διαθέσιμη άδεια κλίνη στη ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό.

“Οπως είναι σήμερα η κατάσταση, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε ούτε να αγγίξουμε έναν ασθενή ηλικίας 85 ετών και άνω”, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ethnos.gr, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης. Ο κ. Σιούλης ανέφερε πως μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που βρέθηκε το Μπέργκαμο της Ιταλίας την περασμένη άνοιξη, ωστόσο, δεν απέχουμε και πολύ από αυτό.

“Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και θα δούμε στην πράξη, τι μπορεί να γίνει. Όταν ξεκινάει η εφημερία και δεν έχουμε ούτε ένα κρεβάτι άδειο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό, η οποία έχει 25 κλίνες, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ οριακή και κρίσιμη η κατάσταση. Η ΜΕΘ για τον κορονοϊό γέμισε το βράδυ της Δευτέρας. Για τους καινούργιους ασθενείς ίσως χρησιμοποιήσουμε φορητούς αναπνευστήρες, ίσως έχουμε μεγαλύτερη επιτήρηση στους θαλάμους, θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να προχωρούμε σε επιλογές ασθενών. Αναμένεται ότι σήμερα θα το αντιμετωπίσουμε αυτό στο ΑΧΕΠΑ”, δήλωσε στη συνέχεια ο ίδιος.

Η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και των διασωληνωμένων, έχει οδηγήσει σε κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε ποσοστό 63,7% σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, από τις 436 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, έχουν καλυφθεί ήδη οι 278, αφήνοντας κενές μόλις 158.

Πηγή: Ethnos.gr

Facebook Comments